Ουκρανική κρίση: Τι σημαίνει πρακτικά η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς από τη Ρωσία (βίντεο, εικόνες)

Στην αναγνώριση του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ προχώρησε το βράδυ της Δευτέρας ο Βλάντιμιρ Πούτιν με μια αναδρομή στην ιστορία της περιοχής από τις αρχές του 20ου αιώνα, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» της ουκρανικής κρίσης.

Τι σημαίνει όμως η αναγνώριση αυτή για την ουκρανική κρίση και την εξέλιξή της; Οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ – περιοχές γνωστές ως Ντονμπάς- αποκόπηκαν από την Ουκρανία όταν ανατράπηκε η κυβέρνηση το 2014. Τότε αυτοανακηρύχθηκαν «ανεξάρτητες

Λαϊκές Δημοκρατίας» οι οποίες όμως μέχρι σήμερα δεν αναγνωρίστηκαν από καμία κρατική οντότητα.

{https://twitter.com/DeanoBeano1/status/1495850057056370693?fbclid=IwAR1PxepqjFAeYMDaoiV5dpIXtmMpvusyT_4yAg05SzzagqBXjkSUqLEhPeg}

Από τότε η Ουκρανία υποστηρίζει πως υπάρχουν περίπου 15.000 νεκροί σε μάχες. Η Ρωσία αρνείται κάθε συμμετοχή της στη διαμάχη όμως έχει στηρίξει τους αυτονομιστές σε αρκετές περιπτώσεις στρατιωτικά, οικονομικά αλλά ακόμα και με την πανδημία στέλνοντας εμβόλια και παρέχοντάς τους διαβατήρια.

Για πρώτη φορά η Ρωσία δηλώνει ανοιχτά πως δεν αναγνωρίζει πλέον το Ντονμπάς ως μέρος της Ουκρανίας. Αυτό μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τη Μόσχα ώστε να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στις περιφέρειες των αυτονομιστών – ανοιχτά πλέον – με πρόσχημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος του Ντονμπάς για να το προστατέψει από την Ουκρανία.

{https://twitter.com/Caucasuswar/status/1495869901172523022?fbclid=IwAR2cGRwUILyleNFD2M280A9a09yzTv13-Y7JPR7SGKt8ZcX39l7_ElB5sfA}

Ένας Ρώσος βουλευτής και πρώην πολιτικός ηγέτης του Ντονέτσκ, ο Αλεξάντερ Μποροντάι, δήλωσε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι οι αυτονομιστές θα προστρέψουν μετά την αναγνώριση στη Ρωσία ώστε να πάρουν και τα κομμάτια του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ που ελέγχονται ακόμα από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Ουκρανίας.

Αν βέβαια κάτι τέτοιο συμβεί θα μιλάμε πλέον ανοιχτά για στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Η αναγνώριση άλλων αυτονομημένων περιοχών

Η αναγνώριση του Ντονμπάς από τη Ρωσία «σκοτώνει» άμεσα στη συμφωνία του Μινσκ, η οποία αν και δεν έχει εφαρμοστεί, θεωρούνταν από όλες τις πλευρές η μόνη λύση. Η συμφωνία προέβλεπε σημαντικό βαθμό αυτονομίας για τις δύο αυτοανακηρυγμένες «Λαϊκές Δημοκρατίες». Οι δυτικές κυβερνήσεις εδώ και μήνες προειδοποιούν τη Μόσχα ότι οποιαδήποτε κίνηση στρατιωτικής δύναμης στα ουκρανικά σύνορα θα έχει απάντηση, στην οποία περιλαμβάνονται και οι οικονομικές κυρώσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν σημείωσε πως μια πιθανή αναγνώριση «θα υποσκάψει ακόμα περισσότερο την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, θα είναι μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και τέλος αποκλείει τη διπλωματική οδό».

Η Ρωσία έχει και στο παρελθόν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Βόρειας Οσετίας, δύο περιοχές που αποχώρησαν από τη Γεωργία, μετά από σύντομο πόλεμο το 2008. Τις έχει μάλιστα «προικίσει» με χρήματα, δικαιώματα ρώσων πολιτών στον πληθυσμό τους ενώ έχει σταθμεύσει και αρκετά στρατεύματά της εκεί.

{https://twitter.com/maytham956/status/1495860101080666113}

Στην περίπτωση της Γεωργίας, η Ρωσία χρησιμοποίησε την αναγνώριση των αυτονομημένων περιοχών ώστε να δικαιολογήσει την στρατιωτική της παρουσία σε μια γειτονική πρώην σοβιετική δημοκρατία σε μια προσπάθεια να «τελειώσει» τις όποιες βλέψεις της Γεωργίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Το ίδιο λίγο – πολύ προσπαθεί να κάνει και στην Ουκρανία.

Από την άλλη πλευρά η Μόσχα αντιμετωπίζει κυρώσεις και διεθνή καταδίκη για την απόσυρση από τη συμφωνία του Μινσκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα