Πάγωμα εργασίας από εργοδότες, τι σημαίνει αναστολή συμβάσεων - Επίδομα 800 ευρώ σε 1,4 εκατ. εργαζόμενους

Έκτακτο επίδομα 800 ευρώ σε 1,4 εκ εργαζόμενους τις επόμενες ημέρες. Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να προχωρήσουν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας των υπαλλήλων τους. Πως θα κάνουν αίτηση αναστολής δραστηριοτήτων

Το δικαίωμα στις επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου να προχωρήσουν σε δικαίωμα αναστολής συμβάσεων των εργαζομένων τους προκειμένου να μην τους απολύσουν και να τους δοθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο δίνουν τα νέα

μέτρα της κυβέρνησης που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο.

Ήδη ανακοινώθηκαν οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που έχουν πτώση τζίρου και οι εργοδότες επιλέξουν να θέσουν μέρος ή όλους τους εργαζόμενους σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας. Αυτοί οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής απο τον εργοδότης τους θα πάρουν τα 800 ευρώ. Πρόκειται για 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις με 1 εκ. εργαζομένους και μηνιαίο τζίρο 6,5 δισ. ευρώ. Με απαραίτητη προϋπόθεση ότι δεν θα προχωρήσουν σε απόλυση εργαζομένου.

Δείτε εδώ τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων

Τι σημαίνει αναστολή συμβάσεων εργοδοτών

Η κυβέρνηση δηλώνει τις Δραστηριότητες (ΚΑΔ) που έχουν μειωμένο τζίρο και οι εν λόγω επιχειρήσεις μπορούν να προχωρήσουν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας για ένα μήνα. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά παγώνουν οι συμβάσεις των εργαζομένων για ένα μήνα. Αφορά ουσιαστικά τις επιχειρήσεις που έχουν μειωμένο τζίρο όπως οι επιχειρήσεις χονδρικού εμπορίου που δεν μπορούν να λειτουργήσουν αφού εκλεισαν τα καταστήματα λιανικής πώλησης. Οι εργοδότες θα πρέπει να δηλώσουν τους εργαζόμενους, δηλαδή αν βάζουν όλους σε αναστολή σύμβασης ή κάποιους. Για παράδειγμα, μία επιχείρηση χονδρικού εμπορίου χαλιών που έχει 10 εργαζόμενους, 5 πωλητές σε καταστήματα που έκλεισαν και 3 στην παραγωγή και 2 σε on line παραγγελίες λόγω αναστολής λειτουργίας έκλεισαν τα καταστήματα λιανικής έτσι μπορεί να στείλει τους 5 πωλητές σε αναστολή συμβάσεων και τους υπόλοιπους 5 να τους έχει ενεργούς. Οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή δικαιούνται το επίδομα.

Αίτηση εργοδοτών και εργαζομένων

Οι εργοδότες θα πρέπει μέχρι 31 Μαρτίου να δηλώσουν ότι προχωρούν σε αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων. Το πρώτο βήμα θα πρέπει να γίνει από τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες, οι οποίοι μέχρι τις 31 Μαρτίου θα πρέπει να μπουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη», στη συνέχεια να επιλέξουν την καρτέλα «Ειδικά Έντυπα» και από εκεί την επιλογή «Δηλώσεις Αναστολής Δραστηριοτήτων Εργοδοτών». Εκεί καλούνται να συμπληρώσουν όλα τα απαραίτητα πεδία, να αναφέρουν όχι μόνο τους εργαζόμενους που δεν εργάζονται λόγω του υποχρεωτικού λουκέτου, αλλά και και εκείνους που μπορεί να εξακολουθούν να εργάζονται (στην περίπτωση που λειτουργεί κάποιος από τους κλάδους της επιχείρησης -π.χ. στην εστίαση τα delivery). Στην συνέχεια οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν αίτηση σε μία πλατφόρμα που θα διαθέσει το Υπουργείο Εργασίας, μέσα στην Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Εργασίας όπου θα πρέπει να δηλώσουν το ΙΒΑΝ όπου θα πιστωθεί το επίδομα.
Στην περίπτωση που οι εργοδότες δεν κάνουν την αίτηση τότε δεν συμμετέχουν στον μηχανισμό στήριξης.

Ποιοι θα πάρουν τα 800 ευρώ

Ειδικότερα η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ θα δοθεί σε 1,4 εκ. εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες. Πρόκειται για ένα επίδομα ακατάσχετο, ενώ όσοι λάβουν τα 800 ευρώ θα ανασταλεί οι δόσεις δανείων προς τις τράπεζες για τρεις μήνες. Το κράτος θα καλύψει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που θα πάρουν τα 800 ευρώ.

Στη λίστα για την παροχή των 800 ευρώ με το τρίτο πακέτο μέτρων βρίσκονται:
Οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο καθεστώς της αναστολής της εργασιακής τους σύμβασης γίνονται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, υπολογιζόμενη επί του ονομαστικού τους μισθού.

Πιο συγκεκριμένα,

1. Όσες επιχειρήσεις-εργοδότες πλήττονται σημαντικά από τις συνέπειες του φαινομένου του Κορωνοϊού και για να προσαρμοστούν οι λειτουργικές ανάγκες τους στο δυσμενές περιβάλλον που δημιουργείται ένεκα του φαινομένου, θα μπορούν με απόφασή τους, να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται, καθορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών και ορίζονται βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

2. Το μέτρο αυτό, μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα, με δυνατότητα παράτασης, εφόσον δεν έχουν βελτιωθεί οι σημερινές συνθήκες.

3. Το μέτρο αυτό είναι απολύτως προσωρινό, έκτακτο και αναγκαίο για

-την προστασία της δημόσιας υγείας,

-την συγκράτηση των απολύσεων και την παρεμπόδιση των καταχρηστικών πρακτικών

-τη μείωση των λειτουργικών εξόδων (μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους) των επιχειρήσεων που πλήττονται, παρέχοντας τη δυνατότητα σε αυτές να αντέξουν τις αρνητικές συνέπειες του φαινομένου του κορωνοϊού.
4. Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου αυτού, ένεκα των εκτάκτων συνθηκών, ρητά απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας του συνόλου του προσωπικού της και σε περίπτωση που το πραγματοποιήσει η απόλυση είναι άκυρη .
5. Με την ολοκλήρωση του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, για το ισόποσο χρονικό διάστημα, με εκείνο που έκανε χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας.

6. Άρα οι εργαζόμενοι που θα είναι τελικά δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, θα είναι :

Όλοι οι εργαζόμενοι που τελούν ήδη ή τυχόν θα τελούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας μέχρι τις 30.4.2020 αλλά υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στην ειδική πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη μέχρι 31.3.2020.

7.Το ποσό των 800 ευρώ θα είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και μη συμψηφιστέο.

8. Ο εργοδότης υποχρεούται να δηλώσει τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και να το γνωστοποιήσει ταυτόχρονα και στους εργαζόμενους του.

9.Στη περίπτωση που ο εργοδότης δεν δηλώσει τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους στο Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ, θα αποκλείεται από την υπαγωγή του στα ευεργετικά μέτρα αναστολής οφειλών, δόσεων και καταβολών προς το δημόσιο.

10.Ο εργαζόμενος για να λάβει την οικονομική ενίσχυση, θα δηλώνει σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τηρείται για αυτό τον σκοπό στη Γενική Γραμματεία Εργασίας του Υπουργείου ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΩΝ 800 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ (1.3.2020)
Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός στο χθεσινό διάγγελμά του και για την υπεράσπιση της αρχής της ίσης μεταχείρισης, δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, θα είναι και όλοι όσοι εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση ή απολύθηκαν από την 1.3.2020 έως σήμερα, ανεξάρτητα από το αν γίνονται δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα