Παιδεία: Σε ποια πεδία αναμένεται η μεγαλύτερη πτώση στα μόρια για τις βάσεις 2019

Εκτιμήσεις βάσεων: Σε ποια πεδία αναμένεται η μεγαλύτερη πτώση για τις βάσεις σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πανελληνίων 2019

Πτώση στις βάσεις αναμένεται στη συντριπτική πλειονότητα των πανεπιστημιακών τμημάτων σε όλη τη χώρα, όπως προκύπτει από τη συστηματική μελέτη

των στατιστικών στοιχείων από τις βαθμολογικές επιδόσεις των φετινών υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η εκτίμηση αυτή αφορά κυρίως τις βάσεις στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές Επιστήμες) και στο 3ο (Επιστήμες Υγείας), όπου η πτώση θα είναι μάλλον καθολική και έντονη. Όμως από την καθοδική τροχιά δεν φαίνεται να ξεφεύγουν τόσο οι βάσεις του 1ου Επιστημονικού Πεδίου (Ανθρωπιστικές Επιστήμες), όπου υπάρχουν και περιπτώσεις συγκράτησης ή οριακής ανόδου, όσο και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής), όπου η πτώση των βάσεων είναι σχεδόν δεδομένη λόγω της σημαντικής ανόδου του αριθμού των εισακτέων.

Να σημειωθεί ότι όλα αυτά προκύπτουν από τη μελέτη των στατιστικών στοιχείων των βαθμολογιών (φέτος και πέρυσι), των περσινών βάσεων και του αριθμού των εισακτέων σε σχέση με την περσινή χρονιά. Λείπει δηλαδή ένα σημαντικό στοιχείο που καθορίζει καταλυτικά πολλές φορές την πορεία των βάσεων: Το πώς συμπληρώνουν οι υποψήφιοι των μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις τους (η καταληκτική ημερομηνία είναι η 15η Ιουλίου). Φέτος επίσης δυσκολεύει ιδιαίτερα και η διαδικασία εκτίμησης, καθώς μετά τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, για πρώτη φορά δεν συμπεριλαμβάνονται ΤΕΙ στο μηχανογραφικό.

Μεγάλη αποτυχία σε πολλά μαθήματα

Η πορεία των βάσεων πάντως καθορίζεται φέτος κυρίως από τις αλλαγές στον αριθμό των εισακτέων αλλά και από τις κακές επιδόσεις των μαθητών σε πολλά μαθήματα. Τα ποσοστά των γραπτών που βαθμολογήθηκαν κάτω από τη βάση είναι εξαιρετικά υψηλά και κυρίως στη Βιολογία Γενικής Παιδείας (64,99%, αλλά στο εν λόγω μάθημα εξετάστηκαν πολύ λίγοι υποψήφιοι, οι οποίοι το είχαν δηλώσει ως 2ο μάθημα Γενικής Παιδείας), στα Μαθηµατικά (69,62%) και στην Ιστορία (47,20%).
Μεγάλη ήταν η αποτυχία στη Χημεία (42,12%) και τη Φυσική (39,41%). Οι εκπαιδευτικοί πάντως ξεκαθαρίζουν ότι με εξαίρεση τη Χημεία, τα θέματα της οποίας κρίθηκαν ως τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών, στα Μαθηματικά και τη Φυσική τα ζητήματα δεν είχαν πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας.

Ο τεράστιος όγκος τους ήταν αυτός που οδήγησε σε τέτοια ποσοστά αποτυχίας. Κατά τα άλλα ως έκπληξη χαρακτηρίζουν οι ειδικοί το μικρό ποσοστό (16%) των γραπτών στο µάθηµα της Νεοελληνικής Γλώσσας που βαθμολογήθηκαν κάτω από τη βάση.
Μειώθηκαν και τα «άριστα»

Η εκτίμηση για πτώση των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές (και εφόσον οι υποψήφιοι συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους όπως τα τελευταία χρόνια, δηλαδή με στόχευση τα δημοφιλή τμήματα και σχολές κοντά στον τόπο κατοικίας τους) επιβεβαιώνεται τρόπον τινά και από τη σημαντική μείωση των αριστούχων στις φετινές πανελλαδικές.

Ειδικότερα, στην Ομάδα Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών, στα Λατινικά το ποσοστό των αριστούχων έπεσε στο 24,23% (από 28,32%), στην Ιστορία ανέβηκε στο 9,04% (από 8,75%), στη Βιολογία αυξήθηκε οριακά (8,84% φέτος και 8,75% πέρυσι), στα Αρχαία Ελληνικά «κατρακύλησε» στο 2,84% (από 4,67% το 2018) και τέλος στη Νεοελληνική Γλώσσα ήταν 1,75% από 0,90% πέρυσι.

Στην Ομάδα Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών, το ποσοστό των αριστούχων στη Βιολογία «σκαρφάλωσε» στο 28,14% (από 15,38% που ήταν το 2018), ενώ στη Χημεία «γκρεμίστηκε» στο 4,37% (από 23,10% που ήταν πέρυσι). Στη Νεοελληνική Γλώσσα οι αριστούχοι στην κατεύθυνση αυτή φέτος ήταν 1,82% (από 1,31% πέρυσι), στα Μαθηματικά οι αριστούχοι ήταν 9,74% από 4,98% πέρυσι και στη Φυσική 12,73% από 16,60% πέρυσι.

Στην Ομάδα Προσανατολισμού των Οικονομικών Σπουδών αρίστευσαν πολλοί περισσότεροι από πέρυσι στο μάθημα της Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (20,67% φέτος, 9,87% πέρυσι). Αντίθετα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας το ποσοστό των αριστούχων έπεσε στο 12,22% φέτος από 21,82% πέρυσι. Στα Μαθηματικά οι αριστούχοι υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι, αλλά τα ποσοστά είναι μικρά (1,58% φέτος, 0,58% πέρυσι). Στη Νεοελληνική Γλώσσα οι αριστούχοι ήταν επίσης ελάχιστοι (0,28% φέτος, 0,13% πέρυσι).

Εκτιμήσεις για τις βάσεις 2019 ανά Πεδίο

1ο Επιστηµονικό Πεδίο – Ανθρωπιστικών Σπουδών

Η πτώση των βάσεων θα σχετικά περιορισμένη στις περισσότερες σχολές, ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που θα σημειωθεί οριακή άνοδος, όπως συμφωνούν οι εκπαιδευτικοί, οι φροντιστές, οι αναλυτές και οι ειδικοί. Οι µαθητές έγραψαν χειρότερα στα Λατινικά και τα Αρχαία, αλλά έγραψαν καλύτερα στην Ιστορία . Οι περιζήτητες σχολές της Νοµικής και της Ψυχολογίας θα υποχωρήσουν, έστω και λίγο ή οριακά. Να σημειωθεί ότι την πτωτική πορεία των βάσεων στο εν λόγω Πεδίο ενισχύει το ότι είχαµε φέτος περίπου 3.000 υποψήφιους λιγότερους από πέρυσι στις Ανθρωπιστικές Σπουδές.

2ο Επιστηµονικό Πεδίο – Θετικών Επιστηµών

Αναµένεται καθολική πτώση των βάσεων λόγω των χαµηλών επιδόσεων σε Χηµεία και Φυσική, η οποία θα είναι µεγαλύτερη στα τµήµατα των περιφερειακών πανεπιστηµίων, λόγω της «δραματικής» αύξησης του αριθμού των εισακτέων, και µικρότερη στα κεντρικά ιδρύµατα.

Η κακή εικόνα των γραπτών στη Χηµεία συνηγορεί στην καθοδική πορεία των βάσεων (ενδεικτικό είναι ότι φέτος μόλις 420 υποψήφιοι έγραψαν πάνω από 19, όταν πέρυσι ήταν 3.420…), αλλά «βοηθά» και η μεγάλη αποτυχία σε Φυσική και Μαθηματκά. Όσον αφορά τις περιζήτητες Πολυτεχνικές Σχολές, και εκεί αναμένεται πτώση των βάσεων, μεγαλύτερη στην περιφέρεια, μικρότερη σε ΑθήναΘεσσαλονίκη.
Αστάθμητος παράγοντας στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο είναι και τα δεκάδες νέα τµήµατα που προέκυψαν από συγχωνεύσεις τμημάτων, τα οποία, όπως όλα δείχθουν, θα δεχθούν φοιτητές µε βαθµούς κάτω από τη βάση.

3ο Επιστηµονικό Πεδίο – Επιστηµών Υγείας

Η πτώση των βάσεων θα είναι µικρή σε όλα τα τµήµατα, αλλά αξιοσημείωτη. Στις Ιατρικές Σχολές πάντως, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, δεν θα «γκρεμιστούν» οι βάσεις, ωστόσο φαίνεται ότι η Αθήνα θα επανέλθει σε αριθμό μορίων κάτω από τις 19.000, έστω και οριακά, ενώ όλες οι υπόλοιπες θα βρίσκονται μέσα στο εύρος των 18.000 μορίων. Κι όλα αυτά εκτιμάται ότι οφείλονται στην αύξηση των αριστούχων στο µάθηµα της Βιολογίας Προσανατολισµού, καθώς πάνω από 18 έγραψε το 11,46% των υποψηφίων (8,28% πέρυσι) και 16,68% πάνω από 19 (7,10% πέρυσι).

4ο Επιστηµονικό Πεδίο – Επιστηµών Οικονοµίας και Πληροφορικής

Οι επιδόσεις των υποψηφίων δεν έχουν σηµαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση µε πέρυσι, αλλά η σηµαντική αύξηση στον αριθµό των εισακτέων οδηγεί εκ των πραγμάτων τις βάσεις σε καθοδική τροχιά. Οι υποψήφιοι έγραψαν χειρότερα στις Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας, αλλά καλύτερα στην Πληροφορική και στα Μαθηµατικά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αξίζει να επισημανθεί ξανά, ότι οι ασφαλέστερες εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων γίνονται αφού γίνουν γνωστά τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών, τα στατιστικά με τις προτιμήσεις τους και τις τάσεις σχετικά με τα κριτήρια επιλογής τους. Όλες οι εκτιμήσεις που προηγήθηκαν, εκπονήθηκαν με την προϋπόθεση ότι οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν φέτος τα δελτία με τον τρόπο που το κάνουν τα τελευταία χρόνια, προτιμώντας δηλαδή σχολές κοντά στην κατοικία τους και δημοφιλή τμήματα, με σχετικά «εξασφαλισμένη» την είσοδο στην αγορά εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα