Παίρνει παράταση το lockdown, την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις - Πώς θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα

Το ενδεχόμενο της άρσης του lockdown στις 30 Νοεμβρίου, με βάση τα όσα αναφέρουν λοιμωξιολόγοι και κυβερνητικά στελέχη, απομακρύνεται όλο και περισσότερο λόγω της πορείας της πανδημίας στη χώρα, με κρούσματα και διασωληνωμένους να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Ο πρωθυπουργός, θα έχει σύσκεψη την Παρασκευή με την επιτροπή λοιμωξιολόγων και τους κ. Κικίλια, Χαρδαλιά, ενώ έχει αρχίσει ήδη η συζήτηση για τα φετινά Χριστούγεννα

και την Πρωτοχρονιά, γιορτές για τις οποίες χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία, έχουν προχωρήσει σε ανακοινώσεις για το πως θα γίνει η άρση του lockdown εκείνο το διάστημα.

Στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους επικεφαλής των ΥΠΕ την Τρίτη, αναφέρθηκε και στα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά της πανδημίας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα, αλλά και στον τρόπο που θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα εν μέσω πανδημίας, έχοντας στη διάθεσή της μεγαλύτερο όγκο επιδημιολογικών δεδομένων.

«Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες, όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Υπάρχουν πλέον οι πρώτες ενδείξεις για μία μείωση του αριθμού των κρουσμάτων».

Εξάλλου, ενθαρρυντική ένδειξη στη μάχη με την πανδημία είναι πως πέραν της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, μόνο μία ακόμη περιφέρεια, εκείνη της Λάρισας, εμφανίζει τριψήφιο αριθμό νέων μολύνσεων.

Ο δείκτης θετικότητας φαίνεται να πέφτει από το διψήφιο ποσοστό, γεγονός που δείχνει πως ίσως βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης της διάδοσης του κορονοϊού. Ωστόσο, εκείνο που εξακολουθεί να προβληματίζει ειδικούς και κυβέρνηση είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων (562), που συνεχίζει να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, αλλά και ο αριθμός των νεκρών, ο οποίος για μια ακόμη ημέρα την Τρίτη ήταν τριψήφιος (101).

Lockdown: «Μη ρεαλιστικός ο στόχος για άνοιγμα στις 30 Νοεμβρίου»

Η επιβεβαίωση ότι η άρση του lockdown δεν είναι δυνατή στις 30 Νοεμβρίου ήρθε τόσο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα ο οποίος είπε ότι «αυτή τη στιγμή, όπως είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται ότι ο αρχικός στόχος για άνοιγμα στις 30 Νοεμβρίου δεν είναι ρεαλιστικός», όσο και από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος τόνισε ότι χρειάζονται άλλες 10 μέρες για το σύστημα Υγείας το οποίο δέχεται ήδη ασφυκτική πίεση ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και τη συμπρωτεύουσα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα από την πτώση των κρουσμάτων τις τελευταίες τέσσερις ημέρες σε όλη τη χώρα, ιδίως στη Θεσσαλονίκη, αλλά περιμένουμε μεγαλύτερη πτώση τις επόμενες ημέρες. «Γιατί, κακά τα ψέματα, την πρώτη εβδομάδα αυτού του δεύτερου lockdown, υπήρξε μια υπερβολική χαλαρότητα όλων μας, με περισσότερες μετακινήσεις, υψηλότερη κινητικότητα από ό,τι δικαιολογούσε η κατάσταση. Ένας αριθμός κρουσμάτων 300-400 ημερησίως θα μας επιτρέψει να συμβιώσουμε χωρίς την επιθετική αύξηση κρουσμάτων που οδήγησε στην πίεση το Σύστημα Υγείας.

«Είμαστε μακριά ακόμη από αυτόν τον αριθμό. Η χθεσινή μέρα και η σημερινή (σ.σ. οι δηλώσεις έγιναν την Τρίτη) θα είναι δύο κρίσιμες ημέρες. Θα δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων, σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας». Ειδικά για τα κέντρα όπως είναι η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα, είπε πως όταν υπάρχει εκεί διασπορά, είναι πιο εύκολο να επεκταθεί σε άλλες περιοχές και γι' αυτό η κυβέρνηση πήρε αυτά τα μέτρα.

Ο κ. Πέτσας, αναφερόμενος στα σχολεία, είπε ότι στην εισήγηση των επιδημιολόγων δεν έπαιξε ρόλο η μετάδοση εντός των αιθουσών που ήταν περιορισμένη, αλλά η επιβάρυνση στην κοινότητα από τη μεταφορά του ιού από το οικογενειακό περιβάλλον στο παιδί.

«Πέφτοντας το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα, γίνεται ακόμη πιο ασφαλές το σχολικό περιβάλλον. Πριν πάντως ανοίξουν τα σχολεία θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο στοχευμένων ελέγχων στα παιδιά που είναι στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσής μας, προκειμένου να δούμε ποιο είναι το επιδημιολογικό φορτίο στα παιδιά σε σχέση με την κοινότητα. Και μετά θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα. Πηγαίνουμε βήμα-βήμα, αλλά θα ανοίξουν τα σχολεία».

Πώς θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα

Ο κ. Πέτσας επισήμανε την ανάγκη «να τηρούμε όλοι τα μέτρα, όσο διαρκεί το lockdown, ώστε να πέσει το φορτίο και να μην υπάρχει κίνδυνος ταχείας διασποράς στην επόμενη φάση».

Στο στάδιο της άρσης του lockdown, «όταν θα επανέλθουμε σε καθεστώς κανονικότητας, δεν θα είναι ίδια τα πράγματα όπως πριν. Εξετάζονται περιορισμοί όπως τα SMS, που αποτελούν “φρένο” στη διάθεση για κινητικότητα, ή απαγορεύσεις κυκλοφορίας μετά από συγκεκριμένη ώρα. Όλα αυτά είναι στο τραπέζι», σχολίασε ο Στέλιος Πέτσας.

Σχετικά με τη δυνατότητα μετακινήσεων από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα, ο κ. Πέτσας είπε: «Κι εγώ θέλω να δω τους γονείς μου στο χωριό, αλλά δεν θα πάω. Δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό. Είναι πιθανό να επιβαρυνθούν περιοχές που σήμερα έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο».

Σχετικά με την εστίαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «το σχέδιο είναι να ανοίξει η εστίαση πριν από τις γιορτές. Σίγουρα δεν θα υπάρχει δυνατότητα νυχτερινής διασκέδασης (μπαρ και κλαμπ). Θα τηρούμε, φυσικά, αποστάσεις και περιορισμούς ατόμων όταν μιλάμε για τα εστιατόρια».

Για το ίδιο θέμα, τη Δευτέρα ο κ. Πέτσας τόνισε πως δεν είναι μόνο το Πάσχα ή τα Χριστούγεννα που είναι διαφορετικά το 2020, αλλά όλο το έτος, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες ώστε να επιδιώξουν να γιορτάσουν τα φετινά Χριστούγεννα σε στενό οικογενειακό κύκλο και χωρίς την παραδοσιακή ανταλλαγή επισκέψεων τις ημέρες των γιορτών, για λόγους πανδημίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα