Πάιτ: Χρονιά πλήρους ανάκαμψης για την Ελλάδα το 2018

Το τριπλό μήνυμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος Αμερικανών επενδυτών και ότι το 2018 θα είναι χρονιά πλήρους ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και ιστορική για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη φετινή ΔΕΘ ως τιμώμενη

χώρα, εξέπεμψε ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ.

Μιλώντας στην εκδήλωση κοπής πίτας του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, ο κ. Πάιατ χαρακτήρισε το 2018 ιστορικό έτος για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με έμφαση την οικονομία, την ασφάλεια, την πολιτική και τον πολιτισμό. Το 2018 είναι η χρονιά της Αμερικής στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, τόνισε ο κ. Πάιατ και υπογράμμισε τη βεβαιότητα ότι θα είναι το έτος κατά το οποίο η Ελλάδα θα ανακάμψει πλήρως από τη σχεδόν 10ετή κρίση.

Ειδική έμφαση έδωσε στις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, τονίζοντας πως φέτος έχει κάθε λόγο να περιμένει περισσότερες. Χαρτογραφώντας το πεδίο ενδιαφέροντος Αμερικανών επενδυτών για την Ελλάδα, αναφέρθηκε στις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στην πολιτική αεροπορία και στα ναυπηγεία, σημειώνοντας πως μεγάλοι Αμερικανοί επενδυτές αναζητούν τρόπους να συνεργαστούν με ελληνικές εταιρείες και να επωφεληθούν από την αξία που μπορεί να προσφέρει η χώρα μας.

Αποτυπώνοντας με μεγαλύτερη σαφήνεια την εικόνα αυτή, ενδεικτικά είπε πως έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια μεγάλες επενδύσεις από τις επενδυτικές εταιρείες Calamos, Morgan Stanley and Avis και ευελπιστούμε να δούμε την επένδυση της ONEX στα Ναυπηγεία Νεώριο και την αμερικανική συμμετοχή στο έργο του Ελληνικού, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και πολλές άλλες φετινές συμφωνίες. Πρόκληση για το 2018, προσέθεσε, είναι να δούμε να μην χαθεί η εκπεφρασμένη εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος και οριοθέτησε τις αναγκαίες παραμέτρους που θα αποκρυσταλλώσουν το ενδιαφέρον αυτό σε επενδύσεις. Οι ξένοι επενδυτές, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, αναζητούν σιγουριά και συνέχιση στην πρόοδο που έχουμε δει σε πολλά βασικά έργα ιδιωτικοποίησης, σταθερότητα στο φορολογικό και θεσμικό καθεστώς. Όλα αυτά θα μπορούσαν όλα να βοηθήσουν στην προσέλκυση νέων ξένων κεφαλαίων σε μια στιγμή που η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός πρέσβης έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία που έχει για τις ΗΠΑ το γεγονός ότι είναι τιμώμενη χώρα στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας πως «περιμένουμε 300.000 επισκέπτες από όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης μιας υψηλού επιπέδου αντιπροσωπείας των ΗΠΑ». Αναδεικνύοντας ακόμα περαιτέρω τη σημασία της φετινής ΔΕΘ, επικαλέστηκε σχετική ρήση του Προέδρου Τραμπ κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον, πως θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία «να παρουσιαστεί η αμερικανική τεχνολογία, επιχειρηματικότητα και καινοτομία στην παγκόσμια σκηνή».

Εστιάζοντας στη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη φετινή συμμετοχή τους ως τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ, ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και της αμερικανικής δημοσιογραφικής πλατφόρμας BBG Direct και της Φωνής της Αμερικής για την κοινή χρήση δημοσιογραφικού περιεχομένου και ειδικών αφιερωμάτων και ανάδειξης καθ 'όλη τη διάρκεια του χρόνου θεμάτων σχετικά με την έκθεση και την αμερικανική κουλτούρα εν γένει. Επισήμανε πως η Φωνή της Αμερικής εκπέμπει σε περισσότερες από 60 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των βαλκανικών και ευρύτερων περιφερειακών γλωσσών, έτσι ώστε το μήνυμά των ΗΠΑ για τη ΔΕΘ και το μήνυμα της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας να έχουν μεγαλύτερη προβολή.

Εξέφρασε μάλιστα την υποστήριξή του στους νεαρούς επιχειρηματίες της Ελλάδας και το οικοσύστημα των startup, επισημαίνοντας πως η μελλοντική οικονομική επιτυχία της Ελλάδας εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από το ανθεκτικό και ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό της και από την ποιότητα της καινοτομίας, μια άλλη σημαντική αξία που μοιράζονται οι δύο χώρες μας, συμπλήρωσε.

Παράλληλα, στάθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή των υπουργών Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου και Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά. Ειδικότερα για τον κ. Παπαδημητρίου, ο κ. Πάιατ ανέφερε πως είναι ισχυρός υποστηρικτής της διμερούς εμπορικής και επενδυτικής σχέσης και τώρα προεδρεύει μαζί με τη γραμματέα Ρος, στη μεικτή επιτροπή που θεσπίσανε οι δύο χώρες για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής εταιρικής τους σχέσης. «Εκτός από το ταξίδι μας μαζί με τον πρωθυπουργό τον περασμένο Οκτώβριο στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός και εγώ συμμετείχαμε επίσης τον περασμένο Ιούνιο στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον στη Select USA και στη συνέχεια το Δεκέμβριο στο συνέδριο του Capital Link. Σε όλους αυτές τις συναντήσεις εργαζόμαστε για να εντοπίσουμε τις ευκαιρίες για την οικοδόμηση των εμπορικών μας δεσμών» ανέφερε. Στην κατεύθυνση αυτή δήλωσε ανυπόμονος να προωθήσει την ατζέντα αυτή, όταν θα συμμετάσχει μαζί με το ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο και το Ελληνικό Χρηματιστήριο στα επενδυτικά συνέδρια (roadshow) που θα πραγματοποιηθούν στις ΗΠΑ.

Τέλος, αναφερόμενος στον κ. Παππά, σημείωσε πως ταξιδεύει την εβδομάδα αυτή στις ΗΠΑ, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή βοηθό γραμματέα για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Τζόναθαν Κοέν, όπου θα έχουν συναντήσεις με εταιρείες που επιχειρούν στο πεδίο των υψηλών τεχνολογιών και της ψυχαγωγίας, από το Χόλιγουντ, τη Σίλικον Βάλει και το ΜΙΤ, στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Κατά τις επαφές τους στις ΗΠΑ, τόνισε πως θα παρουσιάσουν τις ευκαιρίες που αναδύονται για την Ελλάδα σήμερα ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων και των διοικητικών αλλαγών που ήδη έχουν εφαρμοστεί και αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς η Ελλάδα βγαίνει από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα