ΠΑΜΕ: Κατώτερος μισθός 825 ευρώ - Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων

«Διαμορφώνουμε πρόταση για 825 ευρώ κατώτερο μεικτό μισθό που παίρνει υπόψη το γεγονός ότι ήδη σήμερα ο κατώτερος μεικτός μισθός βρίσκεται στα 663 ευρώ, στο ύψος δηλαδή του 2007», τονίστηκε στην σημερινή συνέντευξη τύπου όπου η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ παρουσίασε την πρόταση των συνδικάτων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ:

Η Εκτελεστική

Γραμματεία του ΠΑΜΕ με αφορμή τη σημερινή συνέντευξη τύπου που έχει ως βασικό θέμα την κατάθεση της πρότασης των συνδικάτων για την ΕΓΣΣΕ, δε μπορεί να μην ξεκινήσει από τις επικίνδυνες εξελίξεις που εμπλέκουν το λαό μας αλλά και τους λαούς των άλλων χωρών, στις πολεμικές μηχανές των ιμπεριαλιστών.

Η απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας και ο πόλεμος στο έδαφος της Ουκρανίας είναι αποτέλεσμα του σκληρού ανταγωνισμού ΗΠΑ/ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ρωσίας για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων κάθε χώρας, για την αναβάθμιση τους στο ευρύτερο πεδίο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Tη στιγμή που η ΕΕ ξεκίνησε εντατικές πολεμικές προετοιμασίες, η Γερμανία ανακοίνωσε εξοπλισμό-μαμούθ 100δις ευρώ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς για πρώτη φορά μετά την ήττα του Χίτλερ στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, τη στιγμή που οι εθνικές κυβερνήσεις ετοιμάζονται να μπλέξουν τους λαούς σε έναν πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση βγαίνει μπροστά δίνοντας γη και ύδωρ στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και πιο ενεργά απ ‘όλους μας μπλέκει στο σφαγείο των ληστών, η εμπλοκή της χώρας μας στο άρμα της ευρωατλαντικής δολοφονικής συμμαχίας βάζει στο στόχαστρο και τον λαό μας.

Δεν επιτρέπεται στον εργαζόμενο λαό της χώρας μας να διαλέξει ληστή. Συμφέρον του λαού μας είναι να βάλει μπροστά το αίτημα της απεμπλοκής από τους δολοφονικούς σχεδιασμούς, να προτάξει το σύνθημα «καμία συμμετοχή» στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας.

Να μείνει η Ελλάδα εκτός σχεδιασμών από το νέο σφαγείο που έστησαν οι ιμπεριαλιστές για να ξαναχαράξουν τα σύνορα με το αίμα των λαών. Η ελπίδα δε βρίσκεται στη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους αλλά στην πάλη των λαών.

Έτσι υπηρετείται το πραγματικό σύνθημα για ειρήνη και όχι με τις απαράδεκτες διακηρύξεις της ΓΣΕΕ που καλεί σε εμπλοκή της χώρας. Οι άφαντοι από τους αγώνες, οι συνυπογραφούντες την επίθεση των εργοδοτών και κυβέρνησης για τη φτωχοποίηση των εργαζομένων, αυτοί που δεν έχουν κουνήσει ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι για να βοηθήσουν τους αγώνες των εργατών της ΛΑΡΚΟ, της COSCO, των πετρελαίων της Καβάλας, της efood, αυτοί που ήταν εκτός από ένα μεγάλο συλλαλητήριο χιλιάδων εργατών την προηγούμενη βδομάδα, καλούν τους εργαζόμενους να διαλέξουν ληστή και να κάνουν θυσίες, κλείνουν το μάτι στο ΝΑΤΟ και στη μία πλευρά των εκμεταλλευτών, έτσι αναδεικνύεται η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός απέναντι στους χιλιάδες νέους πρόσφυγες που αναγκάζονται να αφήσουν τη γη και τα σπίτια τους.

Τα διλήμματα που βάζουν οι εκμεταλλευτές μας για να πάρουμε γραμμή στοίχισης πότε με τον έναν και πότε με τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο, όχι μόνο δεν λύνουν τα τεράστια καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε εργατική-λαϊκή οικογένεια από την ακρίβεια και την πανδημία, αλλά τα πολλαπλασιάζει.

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες! Δε θα πληρώσουμε με φτώχεια, εξαθλίωση, ανεργία, με διακοπές ρεύματος και δυσβάστακτους λογαριασμούς τους πολεμικούς εξοπλισμούς, τα ραφαλ και τις πολεμικές φρεγάτες για τον πόλεμο που κάνουν οι ληστές. Θυμίζουμε πως την ίδια ώρα που ο λαός μας στενάζει η κυβέρνηση εξακολουθεί να δαπανά πάνω από 5 δις ευρώ το χρόνο σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς που δεν έχουν καμία σχέση με την υπεράσπιση της άμυνας της χώρας αλλά αξιοποιούνται για τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η ασφυκτική κατάσταση που δημιουργείται για το λαό μας, τα επικίνδυνα μονοπάτια που βαδίζουμε με τις πολεμικές αναφλέξεις, απαιτεί αγωνιστική απάντηση ώστε να μην πληρώσει ο εργαζόμενος λαός τον πόλεμο. Να μη βρίσκεται στη γωνία θεατής για τα κέρδη των αφεντικών είτε σε συνθήκες πολέμου είτε σε συνθήκες εύθραυστης ειρήνης.

Να υπάρξει ένα τεράστιο κύμα καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της απεμπλοκής της χώρας από τον πόλεμο. Να βγουν χιλιάδες ψηφίσματα από σωματεία, επιτροπές αγώνα εργαζομένων σε χώρους δουλειάς, μαζικούς φορείς.

Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα πρέπει να απαιτήσουν:

• Καμία εμπλοκή στον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιοδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό, με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα

• Να μην χρησιμοποιηθούν ευρωατλαντικές υποδομές από ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

• Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.

Να αντισταθούμε στην φορομπηχτική πολιτική των κυβερνήσεων διεκδικώντας:

• Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

• Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

• Μείωσης της τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια.

• Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ και επιπρόσθετα στα 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

• Διαγραφή χρεών, όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

• Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην υγεία, την πρόνοια, την εκπαίδευση, στην τοπική διοίκηση και στους τομείς πολιτικής προστασίας. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και των δουλεμπορικών γραφείων

Τα συλλαλητήρια στις 8 Μάρτη την επόμενη εβδομάδα για την Παγκόσμια μέρα της γυναίκας πρέπει να γίνουν βήμα μαζικής και αγωνιστικής καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για την απεμπλοκή της χώρας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Εμείς που βρεθήκαμε μαζί στις 16 Φλεβάρη στα συλλαλητήρια των Εργατικών Κέντρων, των ομοσπονδιών και των συνδικάτων, καλούμε τους εργαζόμενους, τις γυναίκες, τη νεολαία, τα συνδικάτα να πάρουν αποφάσεις και με μαζική συμμετοχή να διαδηλώσουν για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας, ενάντια στην εκμετάλλευση και τη βία, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πολεμο που ξέσπασε στην Ουκρανία.

Με αυτή τη γραμμή καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της πανελλαδικής-πανεργατικής απεργίας στις 6 Απρίλη. Για να μπει ταυτόχρονα σε πρώτο πλάνο ο διεκδικητικός αγώνας για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, για να δοθεί απάντηση στην ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης και στα αλματώδη κύματα αυξήσεων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο που κάνουν το λαό μας να παγώνει και να σκέφτεται αν θα ανοίξει τους λογαριασμούς.

Καλούμε τον εργαζόμενο λαό να στείλει αγωνιστική-ταξική απάντηση στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης γιατί δεν πρέπει να συμβιβαστούμε στη ζωή με τα ψίχουλα, στην προσπάθεια χειραγώγησης των συνδικάτων από την κυβέρνηση και την εργοδοσία και τη μετατροπή τους σε ηλεκτρονικές καρικατούρες.

Στη βάση αυτή το ΠΑΜΕ με τη σημερινή συνέντευξη τύπου καταθέτει την πρόταση του για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την ανάγκη τα Συνδικάτα να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ως ένα μεγάλο και καθοριστικής σημασίας μέτωπο που αφορά όλη την εργατική τάξη της χώρας μας.

Καλεί τα συνδικάτα να οργανώσουν ουσιαστική συζήτηση στους χώρους δουλειάς, στις επιχειρήσεις, στους κλάδους, να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων η πάλη για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για την υπογραφή Κλαδικών και Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων.

Η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιείται σε συνθήκες, όπου η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δέχονται ολομέτωπη επίθεση στο εισόδημα, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, ένα μεγάλο κύμα ακρίβειας σαρώνει το λαϊκό εισόδημα. Μεγάλες αυξήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στο ρεύμα, στα καύσιμα, τεράστια υπερφορολόγηση των φτωχών λαϊκών νοικοκυριών που "συνεισφέρουν" σταθερά το 95% των φόρων του κρατικού προϋπολογισμού. Το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ καταγράφει απώλεια αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, λόγω του κύματος ακρίβειας που συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο του 2021 και πιο συγκεκριμένα, ότι η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού έφτασε το 10,4%, ενώ του μέσου μισθού των εργαζομένων μερικής απασχόλησης άγγιξε το 13,7%. Τον ίδιο μήνα το μέσο μηνιαίο ατομικό διαθέσιμο εισόδημα απώλεσε περίπου το 7% της αγοραστικής του δύναμης σε ετήσια βάση.

Την κατάσταση επιδεινώνει το γεγονός ότι ο κατώτερος μισθός παραμένει πετσοκομμένος εδώ και 15 χρόνια, στο ύψος του 2007. Δηλαδή το 2007 ο μισθός ήταν 657€ άρα καθαρά 562€ και 15 χρόνια μετά είναι 663€ άρα καθαρά 569€.

H συρρίκνωση του κατώτερου μισθού μείωσε και το επίδομα ανεργίας που είναι αυτόματα συνδεδεμένο μαζί του.

Επιπλέον, την άσχημη κατάσταση επιδεινώνει η μεγάλη επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, η υποαπασχόληση, η υπονόμευση των κλαδικών συμβάσεων, που η πλειοψηφία τους δεν έχουν υπογραφεί για πάνω από 10 χρόνια, το πάγωμα των τριετιών, η κυριαρχία των ατομικών συμβάσεων. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε μια δραματική μείωση του μέσου και διάμεσου μισθού την τελευταία δεκαετία, μείωση που ξεπερνά το 25%, λειτουργούν δηλαδή ως βασικό εργαλείο εσωτερικής υποτίμησης. Από 1050 ευρώ που ήταν το 2011 έφτασε στα 800€ το 2019.

Keywords
παμε, ευρω, μισθος, παμε, διακοπες ρευματος, εγσσε, νατο, ηπα, συμμετοχή, βασεις, ελλαδα, ΓΣΕΕ, λαρκο, διλήμματα, δις, ΦΠΑ, ενφια, απεργια, ινε, επιδομα, σταση εργασιας, απεργιες σημερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, πανελληνιες 2011, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, βασεις 2011, δεη διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, βασεις 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, εκλογες ηπα, ογα επιδοματα, απεργια γσεε, εσπα 2021, αφορολογητο, βημα, γερμανια, γη και υδωρ, γωνια, δουλεια, εθνικη, ηπα, ηττα, θεμα, ισοτιμια, λαρκο, ουκρανια, σημερινη, υγεια, υψος, φτωχεια, φυσικο αεριο, χιτλερ, ωρα, αγωνες, αιμα, αλληλεγγυη, ανεργια, απωλεια, αφορμη, βγαινει, βδομαδα, βρισκεται, γεγονος, γινει, δαχτυλακι, διοικηση, διλήμματα, δις, δοθει, εγσσε, εδαφος, ειρηνη, εκμεταλλευση, εκπαιδευση, ελπιδα, εβδομαδα, ενεργεια, ενεργα, επιδομα ανεργιας, επιτυχια, ζωη, ιδια, ιδιο, υποθεση, μηχανες, ινε, κυβερνηση, κυμα, κυματα, μαμουθ, ματι, μηνες, μειωση, μικρο, νατο, νεολαια, οικογενεια, παιδι, πεδιο, υπογραφη, προβληματα, προσληψεις, ρευμα, συγκεκριμενα, συζητηση, συμμετοχή, σπιτια, σχεδια, υδωρ, φυσικο, φορα, αγωνας, ασχημη, δικαιωματα, ειδη, χωρα, εισβολη, ληστες, μεινει, μια φορα, μπροστα, υλικο, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα
ΠΑΜΕ, Κατώτερος, 825, - Κατάργηση,pame, katoteros, 825, - katargisi