Παναγία των Παρισίων: Γιατί εξαπλώθηκε με ταχύτητα η φωτιά - Κατέρρευσε μεγάλο μέρος του εμβληματικού μνημείου

Παγκόσμια θλίψη για την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στην Παναγία των Παρισίων, που είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει μεγάλο μέρος του εμβληματικού μνημείου. Το ερώτημα που εγείρεται είναι πώς εξαπλώθηκε αστραπιαία η φωτιά, την ώρα που 400 πυροσβέστες έδιναν ολονύχτια μάχη για την κατάσβεσή της.

Να σημειωθεί ότι στην οροφή του γοτθικού ναού του 12ου μ.Χ. αιώνα, που χτίστηκε σε δύο αιώνες και καταστράφηκε τόσο γρήγορα, είχαν τοποθετηθεί πρόσφατα σκαλωσιές για εργασίες καθαρισμού. Μέχρι στιγμής

δεν έχει αποσαφηνιστεί τι ακριβώς προκάλεσε την πυρκαγιά, αλλά η ταχύτητα εξάπλωσής της έχει συγκλονίσει.

Ο λόγος για τον οποίο εξαπλώθηκε με ταχύτητα η φωτιά φέρεται να είναι το γεγονός ότι πάνω από τον πέτρινο θόλο του Καθεδρικού Ναού και μέχρι την οροφή υπάρχουν 1.300 ξύλινα υποστηρίγματα, κορμοί βαλανιδιάς, που αποκαλείται "δάσος". Εκεί στηρίζεται η μήκους άνω των 100 μέτρων μολύβδινη οροφή της Παναγίας των Παρισίων.

Ο συνδυασμός ξύλου και μολύβδου αναζωπύρωσε την πυρκαγιά η οποία σε μία ώρα οδήγησε στην κατάρρευση του βέλους και στη συνέχεια ολόκληρης της στέγης. Τα κωδωνοστάσια που διεσώθησαν είναι κατασκευασμένα από πέτρα αν και όλα συντείνουν ότι αυτό που διέσωσε τελικά τον ναό από την καθολική καταστροφή είναι η έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών.

{https://twitter.com/LiamMTaylor/status/1117835607928184832}

Απ’ όσα είναι γνωστά ως τώρα φαίνεται ότι η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων ξεκίνησε από μια απ’ αυτές τις σκαλωσιές. Οι έρευνες είναι σε εξέλιξη για τα αίτια, εικάζεται ότι από κάποια εργασία συγκόλλησης στην ξύλινη στέγη ξεκίνησε η φωτιά -λόγος για τον οποίο ανακρίνονται οι εργαζόμενοι πέντε εταιρειών, που είχαν αναλάβει τη συντήρηση του μνημείου-, αλλά από τα στοιχεία που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής μπορεί να δοθεί μια εξήγηση για την ταχύτητα εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Επίσης, καθοριστικός παράγοντας είναι τα διάφορα υλικά με τα οποία είναι κατασκευασμένη η Παναγία των Παρισίων, όπως αναφέρει το Business Insider. Μπαίνοντας κανείς στη Νοτρ Νταμ αντικρίζει έναν πέτρινο θόλο και δύσκολα θα μπορούσε να πιστέψει ότι ο θόλος αυτός θα μπορούσε να αρπάξει εύκολα φωτιά. Πάνω από το θόλο αυτό, όμως, στο χώρο μέχρι την οροφή του ναού βρίσκονται 1.300 ξύλινα υποστηρίγματα -ολόκληροι κορμοί βαλανιδιάς- και οι Γάλλοι αποκαλούν τον χώρο αυτό “ forêt”, δηλαδή «δάσος».

{https://twitter.com/tomvampouille/status/1117836321182105600}

Η πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων πιθανόν να οφείλεται σε ατύχημα

Η πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων πιθανόν να οφείλεται σε ατύχημα, δήλωσαν Γάλλοι εισαγγελείς, αφού οι πυροσβέστες έσβησαν και τις τελευταίες φλόγες στη διάρκεια της νύχτας.

Περισσότεροι από 400 πυροσβέστες χρειάστηκαν για να σβήσουν τις φλόγες που καταβρόχθισαν την οροφή και προκάλεσαν την κατάρρευση του βέλους του καθεδρικού ναού ηλικίας 800 ετών. Εργάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά περίπου 14 ώρες μετά την έναρξή της.

«Προσανατολιζόμαστε προς το σενάριο του ατυχήματος», είπε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ και πρόσθεσε ότι 50 άνθρωποι απασχολούνται στην έρευνα για τα αίτια της χθεσινής πυρκαγιάς, η οποία αναμένεται να είναι μακρά και πολύπλοκη.

Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε. Κανείς άλλος τραυματισμός δεν έχει αναφερθεί από την πυρκαγιά που ξέσπασε αφού το κτίριο έκλεισε για το κοινό για το βράδυ.

Απέξω, οι επιβλητικοί πύργοι του κωδωνοστασίου και οι εξωτερικοί τοίχοι μετά τα τεράστια αντιτειχίσματα εξακολουθούν να στέκονται σταθερά, αλλά το εσωτερικό και η άνω δομή καταβροχθίστηκαν από τις φλόγες.

Οι ερευνητές δεν θα μπορέσουν να εισέλθουν στο εσωτερικό του ναού μέχρι οι ειδικοί να σιγουρευτούν ότι οι πέτρινοι τοίχοι του άντεξαν τη θερμότητα και το κτίριο είναι δομικά στερεό. Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν πυροσβέστες στην κορυφή των πύργων.

«Η πυρκαγιά έχει σβήσει πλήρως», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας Γκαμπριέλ Πλις. «Δουλειά μας σήμερα είναι ελέγξουμε τη δομή και τις κινήσεις της.»

Η πυρκαγιά επεκτάθηκε γρήγορα στα ξύλινα υποστηρίγματα της οροφής του ναού, όπου εργάτες πραγματοποιούσαν εργασίες εκτεταμένης ανακαίνισης, καθώς και στο ξύλινο πλαίσιο του βέλους.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού ξεκίνησε έρευνα για «ακούσια καταστροφή από φωτιά». Η αστυνομία άρχισε σήμερα να ανακρίνει τους εργάτες που εμπλέκονταν στην ανακαίνιση, ανέφερε το γραφείο του εισαγγελέα.

Ο εισαγγελέας εξήγησε ότι υπήρξε «ένας πρώτος συναγερμός στις 18:20 τον οποίο ακολούθησε μια διαδικασία αλλά δεν διαπιστώθηκε καμία έναρξη πυρκαγιάς».

«Υπήρξε ένας δεύτερος συναγερμός στις 18:43, και εκεί διαπιστώθηκε φωτιά στο επίπεδο της σκαλωσιάς. Εν τω μεταξύ, η εκκλησία εκκενώθηκε καθώς λίγο πριν είχε ξεκινήσει μια λειτουργία», συνέχισε ο Ετζ.

Οι υπάλληλοι του κεντρικού εργαστηρίου της αστυνομικής διεύθυνσης του Παρισιού εργάζονται χέρι με χέρι με τους πυροσβέστες και τις ομάδες «Έρευνας των αιτιών και των συνθηκών πυρκαγιάς» (RCCI).

Μόλις δοθεί το πράσινο φως για την είσοδο στον ναό, οι ομάδες του κεντρικού εργαστηρίου θα μπορούν να αρχίσουν να παίρνουν δείγματα και να πραγματοποιούν ορισμένες διαπιστώσεις.

«Ο σκοπός είναι διπλός: να προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε από πού ξεκίνησε η πυρκαγιά και να κατανοήσουμε τον τρόπο που εξελίχθηκε», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κριστόφ Πεζρόν, διευθυντής του κεντρικού εργαστηρίου της αστυνομικής διεύθυνσης.

Όμως η εργασία των «ειδικών» της αστυνομικής διεύθυνσης ξεκίνησε από χθες βράδυ την ώρα που οι φλόγες καταβρόχθιζαν το κτίριο.

Έναν τεχνικός και ένας μηχανικός βρισκόταν επιτόπου έξω από τον ναό λίγο μετά τις 19:00.

«Ήταν πολύ κοντά στις ομάδες των πυροσβεστών, με τρόπο ώστε να παρακολουθούν την εξέλιξη της φωτιάς. Έμειναν στο σημείο μέχρι τη μία το πρωί και επέστρεψαν το πρωί με αρχιτέκτονες για την ασφάλεια, μαζί με την ομάδα των πυροσβεστών του Παρισιού για να κάνουν τον γύρο του καθεδρικού», λέει ο Πεζρόν.

Μαζί με τον σωρό των μπάζων που προκάλεσε η πυρκαγιά, «η έρευνα για ίχνη και ενδείξεις θα είναι πολύ πολύπλοκη», προβλέπει ο Πεζρόν.

«Η έρευνα μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, μήνες, εξαρτάται από το τι θα βρουν οι ερευνητές», προειδοποίησε ο Λοράν Νουνιέζ.

Keywords
Τυχαία Θέματα