Πανελλήνιες - Βάσεις 2021: Που θα κυμανθούν φέτος, οι πρώτες εκτιμήσεις

Τα γραπτά των μαθητών από τις πανελλήνιες 2021 άρχισαν ήδη να διορθώνονται και υπάρχουν οι πρώτες εκτιμήσεις για τις φετινές Βάσεις Εισαγωγής.

Οι μαθητές των ΓΕΛ, ολοκλήρωσαν τις πανελλήνιες εξετάσεις με τη διόρθωση των γραπτών τους να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Τη Δευτέρα 28 Ιουνίου

τελειώνουν και οι μαθητές των ΕΠΑΛ και σειρά έχει η εξέταση των ειδικών μαθημάτων.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 9 Ιουλίου με το Υπουργείο Παιδείας να τρέχει κυριολεκτικά μαραθώνιο, για να επισπεύσει τις διαδικασίες καθώς θα έχει να εφαρμόσει για πρώτη φορά τόσο το παράλληλο μηχανογραφικό όσο και το παραδοσιακό μηχανογραφικό με την ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Το άγχος των υποψηφίων φέτος είναι πολύ μεγάλο καθότι για πρώτη φορά θεσπίζεται και η ελάχιστη βάση εισαγωγής η οποία αναμένεται να αφήσει εκτός πανεπιστημίων ένα ποσοστό υποψηφίων με χαμηλές επιδόσεις, χωρίς ακόμα αυτό το ποσοστό να έχει διευκρινιστεί ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 16.000 -30.000 παιδιά.

Πως θα υπολογιστεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τον κάθε έναν υποψήφιο θα υπολογιστεί από το "σύστημα". Επομένως οι υποψήφιοι δεν θα χρειαστεί να μπουν στη διαδικασία να υπολογίσουν καμία Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι υποψήφιοι δεν θα βλέπουν στο Μηχανογραφικό τους Τμήματα για τα οποία δεν "πιάνουν" την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής" αφού αυτά θα αποκλείονται από το σύστημα

Με SMS θα μάθουν τις βαθμολογίες τους οι υποψήφιοι

Φέτος είναι η πρώτη φορά που οι υποψήφιοι θα λάβουν επίσης τις βαθμολογίες τους και στο κινητό τους με sms που θα τους στείλει η αρμόδια Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας. Από εκεί και πέρα ξεκινά η διαμόρφωση του μηχανογραφικού τους το οποίο θα πρέπει να καταθέσουν έως την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου και προς τα τέλη Αυγούστου θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα των εξετάσεων εισαγωγής.

Που θα κυμανθούν οι βάσεις

Τη φετινή χρονιά δεν εκφράστηκαν έντονες αντιδράσεις για την επιλογή των θεμάτων, τα οποία κρίθηκαν στην πλειονότητά τους βατά και χωρίς «εκπλήξεις» για τους υποψηφίους δίνοντας μάλιστα το πλεονέκτημα σε όσους είχαν διαβάσει και προετοιμαστεί καλά να διαφοροποιηθούν μέσα από τα θέματα κλιμακούμενης δυσκολίας.

Τρεις είναι οι βασικοί που θα διαμορφώσουν κατά κύριο λόγο τις βάσεις και τις επιμέρους αυξομειώσεις τους: Οι θέσεις των εισακτέων Οι επιδόσεις των υποψηφίων και Οι δηλώσεις προτίμησης όπως θα αποτυπωθούν στο μηχανογραφικό. Βάσεις 2021: 1ο επιστημονικό πεδίο – Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών

Βατά τα θέματα στα συγκεκριμένα μαθήματα. Πέρσι οι βάσεις παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα, με τον ανταγωνισμό να είναι έντονος, ιδίως στις υψηλόβαθμες σχολές. Αντίστοιχα και φέτος αναμένεται να δοθεί μάχη για τις δημοφιλείς επιλογές του μηχανογραφικού.

2ο επιστημονικό πεδίο – Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών

Βατά θεωρούνται τα θέματα σε Χημεία και Μαθηματικά, ενώ, αντίθετα, η Φυσική (με συντελεστή βαρύτητας 0,7) αναμένεται να δυσκολέψει τους υποψηφίους, καθώς τα ζητούμενα κρίθηκαν απαιτητικά κάτι που αναμένεται να επηρεάσει τις βάσεις.

3ο επιστημονικό πεδίο – Επιστήμες Υγείας

Οι μαθητές έγραψαν καλά σε Βιολογία αλλά και Χημεία, στην οποία πέρσι δεν είχαν πάει καλά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή μικρή άνοδο των βάσεων αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για υψηλές επιδόσεις.

4ο επιστημονικό πεδίο – Οικονομίας και Πληροφορικής

Το μάθημα της Οικονομίας κρίθηκε πιο απαιτητικό από αυτό της προηγούμενης χρονιάς, και με συντελεστή 1,3 ίσως οδηγήσει σε χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι.

Ποιες σχολές αναμένεται να ανέβουν και ποιες να πέσουν

Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Παιδείας, αύξηση θέσεων σημειώνεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και σε Τμήματα «με αναμενόμενη αύξηση της απορρόφησης των αποφοίτων τους από την αγορά εργασίας», όπως π.χ. στα Τμήματα Επιστημών Αγωγής στην Πρώιμη και Παιδική Ηλικία, στα Τμήματα Νηπιαγωγών, στα Τμήματα Πληροφορικής, στην Κτηνιατρική.

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, από 7.020 πέρυσι στις 6.283 θέσεις, λόγω συγχωνεύσεων τμημάτων του.

Η Νομική Αθήνας φαίνεται να χάνει 35 περίπου μόρια, ενώ η Ιατρική και το Πολυτεχνείο έχουν τις ίδιες θέσεις.
Απώλεια έχουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα τμήματα Μαθηματικών, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Φυσικοθεραπείας, Φιλοσοφίας και Ιστορίας, με μεταφορά της πλειοψηφίας των θέσεων σε περιφερειακά Ιδρύματα.

Ενισχυμένα εμφανίζονται τα τμήματα Πληροφορικής, τα οποία έχουν προοπτική για το μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος, πάνω από 100.000 υποψήφιοι συμμετέχουν στις εξετάσεις και ο συνολικός αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ανέρχεται σε 77.415, μειωμένος κατά 550 θέσεις σε σχέση με πέρυσι.

Keywords
πανελληνιες 2013, βασεις, πανελληνιες 2011, βασεις πανελληνιων, πανελληνιες 2012, πανελληνιες, βασεις 2012, υπουργείο παιδείας, ιουνίου, επαλ, σημαίνει, sms, αθηνα, θεσσαλονικη, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , θεματα πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, βαθμολογιες πανελληνιων 2011, Καλή Χρονιά, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αποτελεσματα, πολυτεχνειο, δημοκριτειο, επαλ, ιατρικη, μηχανογραφικο, σχολες, υπουργείο παιδείας, φυσικη, χημεια, αγορα, αγχος, αυξηση, βαθμολογιες, βρισκεται, γεγονος, δευτερα, δηλωσεις, δοθει, εκπαιδευση, εβδομαδα, εξετασεις, εξελιξη, ετος, ηλικια, υπηρεσια, κινητο, κτηνιατρικη, λογο, μαθηματικα, μειωση, μορια, νηπιαγωγων, νομικη, παιδια, πανεπιστημιο αιγαιου, πανεπιστημιο πατρων, πεδιο, συγκεκριμενα, σειρα, φορα, βιολογια, υπουργειο, ιουνίου, σημαίνει, sms, θεματα, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα