Πανελλήνιες 2018: Πότε θα ανακοινωθεί η βαθμολογία - Μηχανογραφικό 2018

Πανελλήνιες 2018: Πότε θα ανακοινωθεί η βαθμολογία πανελληνίων - Ημερομηνίες ανακοίνωσης και αναλυτικές οδηγίες. Ξεκίνησε η υποβολή για το μηχανογραφικό 2018.

Μεταξύ Πέμπτης 28 Ιουνίου και Δευτέρας 2 Ιουλίου 2018 αναμένεται να αναρτηθούν οι βαθμολογίες για τις Πανελλαδικές εξετάσεις 2018, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Παιδείας. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να δουν τη βαθμολογία

τους μέσα από την ειδική εφαρμογή του Υπουργείου Παιδείας, πληκτρολογώντας τον οχταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο τους με κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά την περσινή χρονιά οι βαθμολογίες είχαν δημοσιευτεί στις 30 Ιουνίου και οι βάσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευσης στις 24 Αυγούστου.

Οι διαδικασίες για την υποβολή για το μηχανογραφικό 2018 έχουν ξεκινήσει από την Παρασκευή 22 Ιουνίου και λήγουν την Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. Προκειμένουν να υποβάλλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο, οι υποψήφιοι πρέπει να απευθύνονται στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και στη συνέχεια να επισκέπτονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov ώστε να προβούν στις προσωρινές προτιμήσεις τους (προσωρινή αποθήκευση).

Μετά την ανακοίνωση των βαθμών, θα μπορούν να επισκέπτονται την ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση ώστε να τροποποιούν ή να αφήσουν ως έχει το προσωρινό μηχανογραφικό δελτίο και να προχωρήσουν τελικά στην οριστική υποβολή (οριστικοποίηση).

Οι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας προς τους βαθμολογητές:

1. Είναι απόλυτη ανάγκη ο κάθε βαθμολογητής να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της ευθύνης του.

2. Γι’ αυτό η κρίση του πρέπει να μείνει ανεπηρέαστη από τυχόν υποκειμενικά κριτήρια και να διαμορφώνεται με ψυχραιμία, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς εξάρσεις απογοήτευσης ή ενθουσιασμού.

3. Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων ότι τόσο η αυστηρότητα όσο και η επιείκεια απομακρύνουν από την αντικειμενική αξιολόγηση που είναι ο θεμελιώδης στόχος.

4. Η πλήρης ενημέρωση του βαθμολογητή στο περιεχόμενο των συγκεκριμένων θεμάτων είναι απαραίτητη για τη σωστή αποτίμηση της απάντησης.

5. Είναι επιβεβλημένο όλοι οι βαθμολογητές να μετέχουν στην πειραματική βαθμολόγηση γραπτών, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ιδιαίτερα προβλήματα βαθμολόγησης ή η ανάγκη διευκρινίσεων από την Κεντρική Επιτροπή για την όσο το δυνατόν αντικειμενικοποίηση της κρίσης από όλους.

6. Είναι σαφές και τονίζεται ιδιαίτερα ότι η πειραματική βαθμολόγηση δεν έχει ως στόχο την επίλυση ή ανάδειξη επιστημονικών διαφωνιών αλλά την ομογενοποίηση της κρίσης μετά από την ανταλλαγή προβληματισμών και σύνθεση των απόψεων στα πλαίσια της φρασεολογίας του οικείου διδακτικού βιβλίου και των επιστημονικών απόψεων που διατυπώνονται σ’ αυτό.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Σε οτι αφορά στα εντός των βαθμολογικών Κέντρων οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν οτι η Επιτροπή κάθε Βαθμολογικού Κέντρου μετά την παραλαβή των γραπτών κάθε μαθήματος από τις οικείες ΕΕΔΔΕ, αφού καταγράψει σε σχετική κατάσταση τον αριθμό των γραπτών που παρέλαβε από κάθε Λύκειο – Εξεταστικό Κέντρο, αναμειγνύει τα γραπτά των Λυκείων, τα ταξινομεί κατά 25 σε φακέλους στην πλάτη των οποίων αναγράφεται ο τίτλος του μαθήματος και τα τοποθετεί στον ειδικό χώρο που έχει προετοιμάσει για πρώτη βαθμολόγηση. Εφιστάται η προσοχή στα μέλη της Επιτροπής του Β.Κ., ώστε σε κάθε περίπτωση κάθε 25άδα γραπτών να περιλαμβάνει γραπτά διαφορετικών σχολείων προέλευσης. Με ευθύνη των ίδιων των προέδρων των Β.Κ. πρέπει να εξασφαλίζεται το πλήρες ανακάτεμα των τετραδίων, ώστε να μην ταυτοποιείται σε καμία περίπτωση η προέλευση των γραπτών.

Εν συνεχεία ένα ή δύο δέματα των 25 γραπτών, κατά την κρίση και με ευθύνη του μέλους που είναι συντονιστής των βαθμολογητών για το μάθημα την επόμενη ημέρα από αυτή που εξετάστηκε, βαθμολογούνται πειραματικά για το συντονισμό και τη σύγκλιση της κρίσης των βαθμολογητών και αναβαθμολογητών.

Οι διαπιστώσεις από την πειραματική αυτή βαθμολόγηση γνωστοποιούνται και στους βαθμολογητές που ήταν δικαιολογημένα απόντες, από την πειραματική βαθμολόγηση και θα βαθμολογήσουν αυτό το μάθημα ως πρώτη ή δεύτερη βαθμολόγηση ή αναβαθμολόγηση.

Αν και πολλά θα εξαρτηθούν από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων και το κατά πόσο θα ανταποκριθούν σε αυτόν οι υποψήφιοι, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε συνεργασία με τον Χρήστο Κάτσικα, εκπαιδευτικό αναλυτή, παρουσιάζει έναν σύντομο οδηγό για τον τρόπο υπολογισμού των μορίων, αλλά και την «αξία» που έχουν οι μονάδες κάθε μαθήματος, αναλόγως τη βαρύτητά του.

Ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων που είναι ενταγμένα σε Επιστημονικά Πεδία, γίνεται ως εξής:

Το άθροισμα των γραπτών βαθμών στην εικοσάβαθμη κλίμακα, με προσέγγιση δεκάτου, των τεσσάρων πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται επί δύο (2).

Στη συνέχεια, στο γινόμενο αυτό προστίθενται τα γινόμενα των γραπτών βαθμών των δύο μαθημάτων με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο. Το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται με το εκατό (100).

Σε περίπτωση που ο υποψήφιος εξεταστεί πανελλαδικά και σε ένα πέμπτο (5ο) μάθημα προκειμένου να έχει πρόσβαση σε δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο, τότε ο υπολογισμός των μορίων του για κάθε ένα από τα δύο Επιστημονικά Πεδία που έχει δικαίωμα να δηλώσει προτίμηση γίνεται με βάση τα αντίστοιχα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Πανελλήνιες 2018: Τι ισχύει για τα ειδικά μαθήματα
Όσον αφορά Σχολές ή Τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση ειδικού μαθήματος ή πρακτικών δοκιμασιών, ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου γίνεται ως εξής: Στο σύνολο μορίων του κάθε υποψηφίου (που έχει ήδη υπολογιστεί όπως αναφέρθηκε προηγουμένως) προστίθενται τα μόρια που προκύπτουν από τον πολλαπλασιασμό με το εκατό (100) του γινομένου του βαθμού του υποψηφίου στο απαιτούμενο ειδικό μάθημα ή στις πρακτικές δοκιμασίες με τον αντίστοιχο συντελεστή κατά περίπτωση.

Οι πανελλήνιες για τα ειδικά μαθήματα θα διενεργηθούν σε εξεταστικά κέντρα που έχουν οριστεί από την οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Όσον αφορά στους υποψήφιους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, υπενθυμίζεται ότι το εξεταστικό κέντρο των Αγγλικών της Αθήνας, στο οποίο θα εξεταστούν όσοι κατέθεσαν Αίτηση-Δήλωση σε Λύκεια των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου, εδρεύει στο σχολικό συγκρότημα του 18ου Γενικού Λυκείου Αθηνών – 18ου Γυμνασίου Αθηνών – 4ου ΕΠΑΛ Αθηνών (Λ. Ιωνίας & Δαίρπφελδ 11, κύρια είσοδος από Ρως 8, Άνω Πατήσια, ΤΚ 11144), ενώ το αντίστοιχο εξεταστικό κέντρο Αγγλικών της Θεσσαλονίκης, στο οποίο θα εξεταστούν όσοι υποψήφιοι κατέθεσαν Αίτηση-Δήλωση σε Λύκεια των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εδρεύει στο σχολικό συγκρότημα του 2ου Γενικού Λυκείου Καλαμαριάς (Θεμιστοκλή Σοφούλη 114, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη, ΤΚ 55131).

Keywords
Τυχαία Θέματα