Πανελλήνιες 2021: Με μεγάλη καθυστέρηση τα θέματα σε πολλά εξεταστικά κέντρα

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας η καθυστέρηση στην παραλαβή των θεμάτων των πανελληνίων 2021 δείχνει να οφείλεται στη μετάβαση που έγινε τη χρονιά αυτή από το προηγούμενο σύστημα μετάδοσης θεμάτων (VBI) στο νέο σύστημα (ΣΑΜ).

Συνεχίζονται σήμερα κανονικά οι πανελλήνιες

εξετάσεις 2021 με τους μαθητές των ΓΕΛ να εξετάζονται στην Κοινωνιολογία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Υγείας) και Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Πέρα από το άγχος των μαθητών για τα θέματα σε μια δύσκολη ομολογουμένως χρονιά που τους δοκίμασε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ένα ακόμα πρόβλημα προστέθηκε στη λίστα με τα θέματα που καλούνται να διαχειριστούν οι υποψήφιοι, αυτό των καθυστερήσεων.

Οι καθυστερήσεις στις εξετάσεις των υποψηφίων των Γενικών Λυκείων παρατηρήθηκαν τόσο την πρώτη ημέρα, αλλά και την Τετάρτη, όταν η καθυστέρηση ξεπέρασε τη μία ώρα με το πρόβλημα σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας αποδίδεται στο νέο σύστημα μετάδοσης των θεμάτων.

Πολλά σχολεία απέστειλαν επίσημες επιστολές στο Υπουργείο Παιδείας επισημαίνοντας το πρόβλημα αλλά και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν σε μαθητές και καθηγητές.

Πού οφείλεται η καθυστέρηση

Πιο συγκεκριμένα όμως, η καθυστέρηση δείχνει να οφείλεται στη μετάβαση που έγινε τη χρονιά αυτή από το προηγούμενο σύστημα μετάδοσης θεμάτων (VBI) στο νέο (ΣΑΜ). Χαρακτηριστικό είναι πως κατά τις δοκιμαστικές εκπομπές που έγιναν τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εξετάσεις, διαπιστώθηκε ότι το νέο σύστημα είχε, σε ορισμένες περιπτώσεις, πρόβλημα.

Τι λέει το υπουργείο Παιδείας

«Το σύστημα έχει σχεδιαστεί ώστε τα τερματικά σημεία να επικοινωνούν ετεροχρονισμένα με την κεντρική υποδομή για την ταχύτερη μετάδοση των θεμάτων. Το ΣΑΜ, εφόσον συνδεθεί αρχικά με την κεντρική υποδομή, ενημερώνεται μόνο με τις νέες αποστολές θεμάτων, ενώ κατά την επανεκκίνησή του απαιτείται η ενημέρωση του συνόλου των αποστολών, καθώς και της εφαρμογής. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην πρώτη περίπτωση (με την αποστολή θεμάτων) απαιτείται λήψη δεδομένων μόνο περίπου 1ΜΒ, ενώ στη δεύτερη (με επανεκκίνηση) περίπου 70ΜΒ.

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι η ταυτόχρονη επανεκκίνηση του συνόλου των τερματικών σημείων επιφέρει τεράστια και αχρείαστη επιβάρυνση στο σύνολο της υποδομής. Συνεπώς, οι σχολικές μονάδες θα πρέπει να αναμένουν τη λήψη των θεμάτων χωρίς να κάνουν επανεκκίνηση του συστήματος – επανεκκίνηση θα πρέπει να γίνεται μόνο αν έχει δοθεί σχετική οδηγία αποκλειστικά από την ομάδα υποστήριξης του ΣΑΜ», αναφέρει το υπουργείο Παιδείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα