Πανελλήνιες 2021: Ο Πρωταγόρας του Πλάτωνα και η Απολογία Σωκράτους του Ξενοφών τα θέματα αρχαίων

Ανακοινώθηκαν τα θέματα πανελληνίων και στα αρχαία ελληνικής το γνωστό κείμενο είναι ο Πρωταγόρας του Πλάτωνα ενώ το άγνωστο κέιμενι είναι η Απολογία Σωκράτους του Ξενοφών τα θέματα αρχαίων

Με εξέταση στο μάθημα αυξημένης βαρύτητας για όλους τους προσανατολισμούς συνεχίζονται σήμερα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις. Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ διαγωνίζονται από τις 8:30 σε Αρχαία Ελληνικά, Βιολογία και Μαθηματικά.

Στο άγνωστο κείμενο που διαγωνίζονται οι υποψήφιοι στα αρχαία το απόσπασμα που αναφέρετε στην εκφώνηση είναι από τον επίλογο του έργου «Απολογία Σωκράτους», όπου ο Ξενοφών διατυπώνει κρίσεις για τη στάση του Σωκράτη στο δικαστήριο.

Το αδίδακτο κείμενο προέρχεται από τον Ξενοφώντα, Απολογία Σωκράτους. Η μετάφραση είναι μέτριας δυσκολίας. Οι ερωτήσεις του συντακτικού περιορίστηκαν σε αναγνώριση λέξεων, όρων και σε αναγνώριση και μετατροπή υποθετικού λόγου.

Όλες οι απαντήσεις πανελληνίων ΓΕΛ

Απαντήσεις και λύσεις μαθηματικών πανελληνίων 2021
Απαντήσεις και λύσεις βιολογίας πανελληνίων 2021
Απαντήσεις αρχαίων πανελληνίων 2021

Σύμφωνα με την ομάδα των φροντιστηρίων Μεθοδικό τα φετινά θέματα στα Αρχαία ελληνικά είναι σαφή ως προς τη διατύπωση και χαρακτηρίζονται ως μέτριας δυσκολίας εκτός από τα ερωτήματα της γραμματικής που απευθύνονται σε καλά προετοιμασμένους μαθητές. Το διδαγμένο κείμενο προέρχεται από το έργο του Πλάτωνα Πρωταγόρας που αναφέρεται στην ανάπτυξη της πολιτικής κοινωνίας μέσω των δώρων του Δία, της αιδούς και της δίκης. Οι ερμηνευτικές απαιτούσαν κατανόηση της σημασίας των δύο δώρων αλλά και χρήση των γλωσσικών επιλογών του συγγραφέα. Τέλος το παράλληλο κείμενο προέρχεται από κείμενα του Πλάτωνα και αναφέρεται στην άποψη του Καλλικλή για την αδικία με το κείμενο αναφοράς να χαρακτηρίζεται εύκολο.

Το γνωστό κείμενο στα αρχαία.

Πλάτων, Πρωταγόρας, 322a-323a
…κατ’ ἀρχὰς ἄνθρωποι ᾤκουν σποράδην, πόλεις δὲ οὐκ ἦσαν ἀπώλλυντο οὖν ὑπὸ τῶν θηρίων διὰ τὸ πανταχῇ αὐτῶν ἀσθενέστεροι εἶναι, καὶ ἡ δημιουργικὴ τέχνη αὐτοῖς πρὸς μὲν τροφὴν ἱκανὴ βοηθὸς ἦν, πρὸς δὲ τὸν τῶν θηρίων πόλεμον ἐνδεής –πολιτικὴν γὰρτέχνην οὔπω εἶχον, ἧς μέρος πολεμική– ἐζήτουν δὴ ἀθροίζεσθαι καὶ σῴζεσθαι κτίζοντες πόλεις ὅτ’ οὖν ἀθροισθεῖεν, ἠδίκουν ἀλλήλους ἅτε οὐκ ἔχοντες τὴν πολιτικὴν τέχνην, ὥστε πάλιν σκεδαννύμενοι διεφθείροντο.
Ζεὺς οὖν δείσας περὶ τῷ γένει ἡμῶν μὴ ἀπόλοιτο πᾶν, Ἑρμῆν πέμπει ἄγοντα εἰς ἀνθρώπους αἰδῶ τε καὶ δίκην, ἵν’ εἶεν πόλεων κόσμοι τε καὶ δεσμοὶ φιλίας συναγωγοί. Ἐρωτᾷ οὖν Ἑρμῆς Δία τίνα οὖν τρόπον δοίη δίκην καὶ αἰδῶ ἀνθρώποις· «Πότερον ὡς αἱ τέχναι νενέμηνται, οὕτω καὶ ταύτας νείμω; νενέμηνται δὲ ὧδε εἷς ἔχων ἰατρικὴν πολλοῖς ἱκανὸς ἰδιώταις, καὶ οἱ ἄλλοι δημιουργοί καὶ δίκην δὴ καὶ αἰδῶ οὕτω θῶ ἐν τοῖς ἀνθρώποις, ἢ ἐπὶ πάντας νείμω;»
«Ἐπὶ πάντας», ἔφη ὁ Ζεύς, «καὶ πάντες μετεχόντων· οὐ γὰρ ἂν γένοιντο πόλεις, εἰ ὀλίγοι αὐτῶν μετέχοιεν ὥσπερ ἄλλων τεχνῶν καὶ νόμον γε θὲς παρ’ ἐμοῦ τὸν μὴ δυνάμενον αἰδοῦς καὶ δίκης μετέχειν κτείνειν ὡς νόσον πόλεως».

Σε λίγη ώρα οι καθηγητές της Ομάδας φιλολόγων των φροντιστηρίων Μεθοδικό θα παρουσιάσουν τις απαντήσεις των αρχαίων για τις Πανελλήνιες εξετάσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα