Πανελλήνιες 2021: Οδηγός επιβίωσης για Ελάχιστη βάση εισαγωγής, βαθμολογίες και μηχανογραφικό

Έναν οδηγό επιβίωσης παρουσιάζει ο Ιάσονας Μαρκάκης, Διευθυντής των φροντιστηρίων Μεθοδικό για τις Πανελλήνιες 2021, τη βάση εισαγωγής, τις βαθμολογίες αλλά και το μηχανογραφικό 2021.

Συγκεκριμένα ο κ. Μαρκάκης σημείωνει: Η σχολική χρονιά 2020–2021 χαρακτηρίζεται, αδιαμφισβήτητα, ως η πιο ιδιαίτερη χρονιά συγκριτικά με άλλες, στη διάρκεια του θεσμού των Πανελλαδικών.

1. Βαθμολογίες & Συντελεστές Βαρύτητας Μαθημάτων

2. Ελάχιστη

Βάση Εισαγωγής / Μείωση Πραγματικού Αριθμού Εισακτέων και Αλλαγές στον Ακαδημαϊκό Χάρτη

3. Μείωση Εξεταστέας Ύλης λόγω Πανδημίας & Τηλεκπαίδευση

4. Μηχανογραφικό είναι κάποιοι από τους παράγοντες που έχουν προκαλέσει σε πολλούς υποψηφίους και τις οικογένειες τους σύγχυση για το τι ισχύει, ακόμα και τώρα, ένα μήνα σχεδόν πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, θα προσπαθήσουμε -συνοπτικά- να εξηγήσουμε όλα τα παραπάνω λύνοντας τυχόν απορίες των υποψηφίων και παρουσιάζοντας τα φετινά δεδομένα των Πανελλαδικών.

1. Βαθμολογίες
Κάθε υποψήφιος και με βάση την επίδοσή του συλλέγει ένα σύνολο μορίων με τα οποία διεκδικεί την εισαγωγή του στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από τη φετινή σχολική χρονιά επανέρχονται οι συντελεστές βαρύτητας, όπως ίσχυαν παλαιότερα.
Συγκεκριμένα για τον υπολογισμό των μορίων:
Το άθροισμα των γραπτών βαθμών των τεσσάρων πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων πολλαπλασιάζεται επί δύο (2). Στη συνέχεια, στο γινόμενο αυτό προστίθενται τα γινόμενα των γραπτών βαθμών των δύο μαθημάτων με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας, ανάλογα με την Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο. Το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται με το εκατό (100).
Για τον υπολογισμό μορίων ακολουθήστε το παρακάτω link:
https://www.methodiko-frontistirio.gr/moria
ή κατεβάστε την εφαρμογή Υπολογισμού μορίων από το Play Store (για Android κινητά):
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.Methodiko.MethodikoMoria2020

2. Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην εφαρμογή του νέου μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για να αποφευχθεί η εισαγωγή σε Πανεπιστημιακά Τμήματα υποψηφίων με πολύ χαμηλές βαθμολογίες. Πρακτικά, ένας υποψήφιος για να μπορεί να εισαχθεί σε κάποια σχολή/τμήμα θα πρέπει να έχει συλλέξει μόρια μεγαλύτερα του 80% (κατ’ ελάχιστον) του μέσου όρου επίδοσης όλων των μαθητών στο συγκεκριμένο πεδίο.
Πιο συγκεκριμένα, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών θα προκύψει ο μέσος όρος επίδοσης όλων των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο. Αυτός ο βαθμός, πολλαπλασιαζόμενος με έναν συντελεστή στο εύρος [0.8 , 1.2] ο οποίος καθορίστηκε ήδη από κάθε σχολή/τμήμα θα αποτελεί την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής γι' αυτή τη σχολή/τμήμα και θα είναι ο πήχης τον οποίον θα πρέπει να έχει ξεπεράσει ο υποψήφιος αν θέλει να έχει πιθανότητες για την εισαγωγή του στη συγκεκριμένη σχολή/τμήμα.

Για παράδειγμα, αν υποθέσουμε ότι ο φετινός μέσος όρος επίδοσης των μαθητών τους 1ου Επιστημονικού Πεδίου κυμανθεί στα 11.000 μόρια ένας υποψήφιος για να έχει πιθανότητες να εισαχθεί σε κάποια σχολή/τμήμα του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου θα πρέπει να συλλέξει τουλάχιστον 8.800 μόρια.

Συνεπώς, η συγχώνευση ορισμένων Πανεπιστημιακών Τμημάτων, η μικρή μείωση του συνολικού αριθμού προσφερόμενων θέσεων αλλά κυρίως η εισαγωγή της Ελάχιστης Βάσης για κάθε τμήμα, αναμένεται να οδηγήσουν αρκετούς υποψήφιους εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την ακαδημαϊκή χρονιά 2021-22.

3. Η φετινή χρονιά ολοκληρώνεται με τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου να κάνουν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης για 6 περίπου μήνες. Ως εκ τούτου, πρακτικά το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς βρήκε τους μαθητές μακριά από τις σχολικές και φροντιστηριακές αίθουσες. Το Υπουργείο υποχρεώθηκε σε περικοπή της Εξεταστέας Ύλης των Πανελλαδικών. Πολλοί υποψήφιοι θεωρούν ότι λόγω της φετινής δύσκολης για όλους χρονιάς σε συνδυασμό με την περικοπή της ύλης τα θέματα των Εξετάσεων θα είναι πιο «βατά». Η λογική αυτή, όμως, εμπεριέχει σοβαρό κίνδυνο καθώς ακόμα και σε περιορισμένη ύλη οι Πανελλαδικές μπορεί να είναι πολύ απαιτητικές.

4. Μηχανογραφικό

Για φέτος δεν θα ισχύσει ο περιορισμένος αριθμός επιλογών κατά τη δήλωση προτιμήσεων των υποψηφίων στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι υποψήφιοι όπως και τα προηγούμενα χρόνια θα μπορούν να δηλώσουν όσες σχολές/τμήματα θέλουν. Φέτος, βέβαια, δίνεται η δυνατότητα στους υποψηφίους, εφόσον το επιθυμούν, να υποβάλουν και δεύτερο Μηχανογραφικό, για την εισαγωγή τους στα δημόσια ΙΕΚ.

Οι Εξετάσεις πλησιάζουν και οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές παρά τις αλλαγές και τις δυσκολίες είναι δεδομένο ότι θα πετύχουν την εισαγωγή τους στις Σχολές που επιθυμούν! Οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερες, αλλά ήταν δύσκολες για όλους. Και οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι μια διαγωνιστική διαδικασία, όσοι κατάφεραν να δουλέψουν συστηματικά είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρουν!

DNEWS ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2021ΜΕΘΟΔΙΚΟΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα