Πανελλήνιες 2021: Το θέμα έκθεσης ΕΠΑΛ και οι απαντήσεις στο Dnews
Με το μάθημα των Νέων Ελληνικών και Έκθεσης ξεκινούν σε λίγη ώρα οι εξετάσεις και για τους μαθητές των ΕΠΑΛ. Το θέμα της Έκθεσης και οι απαντήσεις για τις πανελλήνιες στο Dnews.
Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής
Να σημειωθεί πως χθες, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να σχολιάσουν το ποίημα «Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά» του Νίκου Γκάτσου αλλά και απόσπασμα από τον ημερήσιο Τύπο με τίτλο: «Το αύριο δεν είναι πια αδιαπέραστο πέπλο».
Δείτε τα θέματα ΕΠΑΛ για τις πανελλήνιες 2021 στα Νέα ΕλληνικάΣτη συνέχεια, οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να σχολιάσουν με ποια εφόδια πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον κόσμο και πώς θα μπορούσαν οι νέοι να βελτιώσουν τον κόσμο.
Ακολουθεί σχολιασμός από την Ηρώ Μαρκάκη του φροντιστηρίου Μεθοδικό για το θέμα Νέων Ελληνικών και έκθεσης των ΕΠΑΛ.
Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας & Λογοτεχνίας εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι από τα Επαγγελματικά Λύκεια. Το κείμενο αναφέρεται στις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιτυχημένοι επαγγελματίες αθλητές δίνοντας πρόσφατα παραδείγματα από την επικαιρότητα και τα ζητούμενα στο θέμα της Έκθεσης είναι αφενός τα εμπόδια των αθλητών για την κατάκτηση των υψηλών στόχων και προσδοκιών και αφετέρου τα εφόδια και τα προσόντα για την επιτυχία.
Στη Λογοτεχνία εξετάζονται στο ποίημα «Τελευταία Κούρσα» του Ν. Μοσχοβάκου και ζητείται η αναδιήγησή του και η απάντηση σε ερωτήματα για τη συναισθηματική κατάσταση του ήρωα και η προσωπική ανταπόκριση του μαθητή απέναντι σε αυτή.
Τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας που διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έχουν δύο χαρακτηριστικά:Α. Ήταν σαφή και κατανοητά.
Β. Από άποψης δυσκολίας κρίνονται πιο εύκολα από πέρσι.
Διεξαγωγή ΠανελλήνιωνΣύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας οι εξετάσεις:
Πρώτον: Πραγματοποιήθηκαν ομαλά χωρίς να αναφερθεί κάποιο οργανωτικό ή άλλο πρόβλημα.
Δεύτερον: Δεν υπήρξε διευκρινιστική ερώτηση επί των θεμάτων , από κάποιο Εξεταστικό Κέντρο προς την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων. Κατά συνέπεια η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων δεν έστειλε προς τα Εξεταστικά Κέντρα καμία διευκρινιστική.
Τρίτον: Η μετάδοση των θεμάτων ήταν ακριβής, χωρίς λεπτό καθυστέρησης, όπως προέβλεπε το αρχικό πρόγραμμα. Ξεκίνησε η μετάδοση στις 8:30 ακριβώς και ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα λεπτό. Για πρώτη φορά στα χρονικά την πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών εξετάσεων δεν είχαμε καθυστέρηση στην έναρξη μετάδοσης θεμάτων.
Τέταρτον: Δεν αναφέρθηκε κανένα πρόβλημα που να έχει σχέση με την υποχρεωτική χρήση της μάσκας και την βεβαίωση αρνητικού self test από τους υποψηφίους.
Σε λίγη ώρα τη σκυτάλη παίρνουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ.
Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή ώρα για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι ωστόσο, πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.
Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους από τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕΛ.
Φέτος, υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 100.000 υποψήφιοι συμμετέχουν στις εξετάσεις και ο συνολικός αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ανέρχεται σε 77.415, μειωμένος κατά 550 θέσεις σε σχέση με πέρυσι.
Το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει τα θέματα λίγο μετά τις 10 π.μ. Αμέσως μετά το Dnews και τα φροντιστήρια Μεθοδικό θα δημοσιεύσουν τις προτεινόμενες απαντήσεις στο θέμα έκθεσης και τις ασκήσεις για την Νεοελληνική Γλώσσα που θα πέσουν στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις για τους μαθητές των ΕΠΑΛ.
Υγειονομικά μέτραΚατά τη διάρκεια των εξετάσεων, θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας από υποψηφίους, εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό εντός των εξεταστικών κέντρων και στους εξωτερικούς χώρους τους, και εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό (επαρκής φυσικός αερισμός των αιθουσών, αποφυγή συγχρωτισμού, τήρηση αποστάσεων και προσωπικών κανόνων υγιεινής-χρήση αντισηπτικού, καθώς και σχολαστικός καθαρισμός των αιθουσών).
Τι συμβαίνει αν ασθενήσει υποψήφιος την ώρα εξέτασης.Αν κατά τη διάρκεια της εξέτασης λόγω ξαφνικής ασθένειας, υποψήφιος αναγκαστεί να διακόψει την εξέτασή του,
- η Λυκειακή Επιτροπή καλεί τον υποψήφιο και αν ο υποψήφιος δηλώσει με υπεύθυνη δήλωση ότι ολοκλήρωσε τελικά την εξέτασή του, τότε το γραπτό του αποστέλλεται και βαθμολογείται κανονικά
- αν ο υποψήφιος δεν υπογράψει τέτοια υπεύθυνη δήλωση, αφού η ΛΕΕ συντάξει σχετικό πρακτικό, φυλάσσει το γραπτό δοκίμιο στο εξεταστικό κέντρο ή στην οικεία ΕΕΔΔΕ και αποστέλλει αντίγραφο του πρακτικού στο
Ο υποψήφιος θα λάβει μέρος στις επαναληπτικές εξετάσεις, εφόσον ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία, οπότε το γραπτό του μένει μόνιμα στο Ε.Κ. ή στην ΕΕΔΔΕ και δεν αποστέλλεται στο ΒΚ. Σε διαφορετική περίπτωση (αν δεν φέρει δικαιολογητικά κλπ.), το γραπτό δοκίμιο αποστέλλεται τελικά στο ΒΚ για βαθμολόγηση με σχετικό αντίγραφο πρακτικού της Λυκειακής Επιτροπής, αφού ο υποψήφιος δεν παραπέμπεται στις επαναληπτικές εξετάσεις.
Προσοχή: Με ταυτότητες στις Πανελλαδικές οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ και χωρίς των ΓΕΛΓια τους υποψηφίους των ΓΕΛ οι υποψήφιοι γίνονται δεκτοί στις Πανελλαδικές Εξετάσεις με βασικό αποδεικτικό στοιχείο το Δελτίο εξεταζομένου και δεν είναι απαραίτητο να έχουν άλλο αποδεικτικό στοιχείο (ταυτότητα ή διαβατήριο).
Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ γίνονται δεκτοί (οι υποψήφιοι) στις εξετάσεις με βασικά αποδεικτικά στοιχεία το Δελτίο εξεταζομένου και την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό στοιχείο ταυτότητας που φέρει φωτογραφία.
Διευκρινήσεις για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛΔιευκρινίζεται ότι οι υποψήφιοι:
α) Προσερχόμενοι στις αίθουσες εξετάσεων επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους στυλό ΜΟΝΟ ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλέ), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό. ΤΟ ΜΟΛΥΒΙ γενικά ΔΕΝ επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά ΜΟΝΟ αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων.
β) Γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις με βασικά αποδεικτικά στοιχεία το Δελτίο εξεταζομένου και την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό στοιχείο ταυτότητας που φέρει φωτογραφία.
Για λόγους ενιαίας μεταχείρισης και για το αδιάβλητο των εξετάσεων στην περίπτωση που εξετάζονται στην ίδια αίθουσα μαθητές – αδέλφια θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον 2 – 3 θέσεις.
Απαγορεύεται αυστηρά στους επιτηρητές να σημειώνουν οτιδήποτε άλλο στο γραπτό εκτός από την υπογραφή τους (όχι ονοματεπώνυμο) στο τέλος των απαντήσεων που υποδεικνύει ο υποψήφιος, της διαγραφής των κενών και του κενού χώρου κάτω από την υπογραφή τους, καθώς και αυτού της τυχόν επόμενης λευκής σελίδας. Η διαγραφή των κενών γίνεται με μπλέ ή μαύρο στυλό.
Οι επιτηρητές όταν παραλαμβάνουν το τετράδιο πρέπει να το ελέγχουν παρουσία του υποψηφίου για την ύπαρξη αναγνωριστικών στοιχείων ή την αναγραφή του ονοματεπώνυμου του υποψηφίου, και υπογράφουν στο τέλος των απαντήσεων και στο σημείο που τους υποδεικνύει ο υποψήφιος. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης στην αίθουσα (παράδοση και του τελευταίου γραπτού) παραδίδουν άμεσα με πρωτόκολλο παραλαβής – παράδοσης τα γραπτά, τα απουσιολόγια και τις καταστάσεις παρόντων-απόντων στην Επιτροπή Ε.Κ.
Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΓΕΛ θα συνεχιστούν την Τετάρτη (16/6), με την εξέταση των Αρχαίων Ελληνικών (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), των Μαθηματικών (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και της Βιολογίας (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας).
Δείτε το πρόγραμμα για τα ΕΠΑΛΤΡΙΤΗ
15-06-2021
ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΜΠΤΗ
17-06-2021
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Άλγεβρα)
ΣΑΒΒΑΤΟ
19-06-2021
ΑΝΑΤΟΜΙΑ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ II
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (ΑΟΘ)
ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ
23-06-2021
ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ 2
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ-ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ- ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΠΕΜΠΤΗ
24-06-2021
ΥΓΙΕΙΝΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΑΟΔ)
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
25-06-2021
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΙΙ
ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ
26-06-2021
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ
ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ II (ΜΕΚ ΙΙ)
ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ
28-06-2021
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΨΥΞΗ- ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ
ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έκτακτο δελτίο: Ο Ερντογάν στο OPEN
- Νέο εργασιακό με 8 ανατροπές στην καθημερινότητα
- TUI: Νέες ακυρώσεις τουριστικών πακέτων προς Ελλάδα -και όχι μόνο
- Ερντογάν σε Μπάιντεν: Η θέση της Τουρκίας για τους S-400 παραμένει αμετάβλητη
- Ηλέκτρα Αστέρη: Η σύζυγος του Ευτύχη Μπλέτσα μοιράστηκε μία φωτογραφία της λίγο πριν γεννήσει
- Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά, αλλά στην Αμοργό δεν υπάρχει Σείριος
- «Δήμητρα της Λέσβου»: Ταυτοποιήθηκε η σορός
- Έσπασαν τα ταμπού: Δίδυμες αδελφές αρραβωνιάστηκαν τον ίδιο άνδρα
- Πάνος Μουζουράκης: Αυτός είναι ο λόγος που δεν θέλει να κάνει παιδί!
- Φρίκη στην Ισπανία: Πατέρας δολοφόνησε τα παιδιά του για να προκαλέσει «απάνθρωπο πόνο» στην μητέρα τους
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Πανελλήνιες 2021: Το θέμα έκθεσης ΕΠΑΛ και οι απαντήσεις στο Dnews
- Δύο στους τρεις Σέρβους λένε «όχι» στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου
- Κορονοϊός: Ο εμβολιασμός ενισχύει τα αντισώματα που παράγει ο οργανισμός μετά από Covid-19
- Μπάιντεν: «Έξυπνος, σκληρός, και άξιος αντίπαλος ο Πούτιν»
- Ινδία: Ανοίγει ξανά το Ταζ Μαχάλ
- Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Ο Αιφνίδιος Καρδιακός Θάνατος δεν είναι σπάνιος
- Πανελλήνιες 2021: Προσοχή με τις ταυτότητες, τι ισχύει για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
- «Δήμητρα της Λέσβου»: Ταυτοποιήθηκε η σορός της, θύμα τροχαίου με εγκατάλειψη
- Τέσσερα πράγματα που δεν γνωρίζαμε για την Ιρίνα Σάικ, και το γεγονός που τη στιγμάτισε
- Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: «Παρά τις διαφορές μας, ο διάλογος είναι σημαντικός»
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Πανελλήνιες 2021: Το θέμα έκθεσης ΕΠΑΛ και οι απαντήσεις στο Dnews
- ΕΠΑΛ - Πανελλήνιες 2021: Συνεχίζουν με το θέμα έκθεσης και θέματα στα Νέα Ελληνικά
- Πακιστάν: Στη φυλακή υπάλληλοι επειδή αρνήθηκαν... δωρεάν χάμπουργκερ σε αστυνομικούς
- Πανελλήνιες 2021: Προσοχή με τις ταυτότητες, τι ισχύει για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
- Δύο στους τρεις Σέρβους λένε «όχι» στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου
- Τέσσερα πράγματα που δεν γνωρίζαμε για την Ιρίνα Σάικ, και το γεγονός που τη στιγμάτισε
- Κορονοϊός: Ο εμβολιασμός ενισχύει τα αντισώματα που παράγει ο οργανισμός μετά από Covid-19
- Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Ο Αιφνίδιος Καρδιακός Θάνατος δεν είναι σπάνιος
- Ινδία: Ανοίγει ξανά το Ταζ Μαχάλ
- Μπάιντεν: «Έξυπνος, σκληρός, και άξιος αντίπαλος ο Πούτιν»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φορολογικά: Παράταση προ των πυλών για πάγιες δαπάνες και ηλεκτρονικά βιβλία
- «Κουρέματα» ενοικίων: Τελευταία ευκαιρία για να μην χάσετε τις αποζημιώσεις Μαΐου
- Copa America: Το 2-1 της Παραγουάης με τον Άνχελ Ρομέρο στο 65’
- Πανελλαδικές: Πρεμιέρα για τα ΕΠΑΛ με Νεοελληνική Γλώσσα – Τα θέματα – Σχολιασμός από ΟΕΦΕ
- Επιδότηση παγίων δαπανών: Περιθώριο 48 ωρών για την υποβολή των αιτήσεων
- Δολοφονία στη Ζάκυνθο: Ελεύθερος ο 60χρονος που συνελήφθη στον Πύργο
- ΗΠΑ: Διαπληκτίστηκαν για τη χρήση μάσκας σε σούπερ μάρκετ - Τράβηξε πιστόλι και σκότωσε την ταμία
- Η ημερήσια πρόβλεψη Ταρώ για 15/06!
- Εμβόλιο Astrazeneca: Περίπου 500.000 έχουν κάνει την πρώτη δόση – Τι αλλάζει μετά τη νέα σύσταση