Πανελλήνιες 2022: Οι σχολές με... μηδέν εισακτέους

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τον αριθμό των εισακτέων στα ΑΕΙ της χώρας για τις πανελλήνιες 2022. Παρατηρείται μείωση που αγγίζει το 12%

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ο αριθμός των εισακτέων στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Αναφέρεται ακόμη τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα γίνει η κατανομή των υποψηφίων που θα συμμετέχουν στις Πανελλήνιες 2022.

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ανέρχεται σε 68.394 (στους οποίους θα προστεθούν και οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος). Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των υποψηφίων που εισήχθησαν το 2021 σε ΑΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και ΑΕΑ ανερχόταν σε 60.070.

Ο ορισμός και η κατανομή του αριθμού στα επιμέρους Τμήματα έλαβε υπ’ όψη της και τα ακόλουθα κριτήρια με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών:

•Τις εισηγήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για τον αριθμό των εισακτέων, υπό το πρίσμα και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου των μετεγγραφών.

•Τον εξορθολογισμό του συστήματος κατανομής εισακτέων μετά την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

•Τη στήριξη σπουδών σε Τμήματα Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εκεί όπου υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, αλλά και με μέριμνα για τις ακριτικές περιοχές (πχ. το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχουν μεγαλύτερο μερίδιο εκεί όπου αυξήθηκαν οι θέσεις).

•Τη σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας σε συνδυασμό με γεωγραφικούς αναπτυξιακούς στόχους για τμήματα με σημαντικές δυνατότητες απορρόφησης των αποφοίτων τους.

Αισθητή η ψυχρολουσία των φυποψήφιων που βρίσκονται αντιμέτωποι φέτος με τη μεγαλύτερη μείωση εισακτέων και συγκεκριμένα με 9.000 λιγότερες θέσεις εισακτέων, σε σχέση με πέρσι, προσφέρονται στους φετινούς υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων!

Θυμίζουμε ότι πέρσι (2021) ο αντίστοιχος αριθμός εισακτέων ήταν 77.415 (ο οποίος και αυτός είχε μειωθεί κατά 555 σε σχέση με το 2020).

Ο αριθμός των εισακτέων στις Ιατρικές και Νομικές σχολές παραμένει ο ίδιος με την περσινή χρονιά, ενώ στις περισσότερες Πολυτεχνικές Σχολές καταγράφεται μικρή μείωση των εισακτέων. Οι Οικονομικές Σχολές έχασαν θέσεις, σε αντίθεση με τις σχολές Πληροφορικής που παραμένουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Λιγότερες είναι οι θέσεις και σε αρκετά Παιδαγωγικά τμήματα με διαφοροποιήσεις ανά ίδρυμα.

Μεγάλος χαμένος φέτος είναι οι Γεωπονικές Σχολές των κεντρικών αλλά και των περιφερειακών ιδρυμάτων οι οποίες χάνουν από 50 έως και 150 θέσεις ενώ, τα τμήματα Μαθηματικών και Φυσικής καταγράφουν στο σύνολό τους απώλειες.

Τη μεγαλύτερη, πάντως, μείωση εισακτέων καταγράφουν οι εξής σχολές:

1. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: -180 θέσεις

2. ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: -170 θέσεις

3. ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ: -160 θέσεις

4. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ: -159 θέσεις

5. ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: -150 θέσεις

6. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ: -150 θέσεις

7. ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ – ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ: -150 θέσεις

8. ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ -ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: -130 θέσεις

Στους μεγάλους χαμένους συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (100 θέσεις), το τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου (120 θέσεις), το Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (100 θέσεις), το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (120 θέσεις) και το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (112 θέσεις).

Ποια τμήματα δεν δέχονται ούτε έναν υποψήφιο

Το μοναδικό τμήμα από το 4ο επιστημονικό πεδίο που είχε φέτος μηδενικό αριθμό εισακτέων είναι το Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο αναμένεται να συγχωνευτεί.
Παράλληλα, δεν δεχτούν υποψήφιους και δύο τμήματα των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Σχολών.

Συγκεκριμένα τα Τμήματα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων Αθήνας και Κρήτης.

Δείτε το ΦΕΚ ΕΔΩ

#ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ_2022 #ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ_2022 #ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ #ΑΕΙ #ΣΧΟΛΕΣ #ΕΙΣΑΚΤΕΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα