Πανελλήνιες: Το σκάνδαλο διαρροής θεμάτων που γκρέμισε το αδιάβλητο των εξετάσεων

Ο κορονοϊός καθυστέρησε τις Πανελλήνιες 2020, αλλά τη Δευτέρα 15 Ιουνίου διεξήχθη η πρώτη εξέταση των φετινών εξετάσεων.

Ο θεσμός των Πανελλήνιων, παρά τις αλλαγές που δέχεται από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες, έχει διατηρήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα των εξετάσεων που κρίνουν την είσοδο των μαθητών

στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ένα ζήτημα που ακολουθεί διαχρονικά τις Πανελλήνιες, είναι η μυστικοπάθεια που τις ορίζει. Τα θέματα αποτελούν «επτασφράγιστο μυστικό», ενώ αρκετά συχνά ακούγεται το σενάριο της πληροφόρησης φροντιστηρίων νωρίτερα από την εξέταση.

Κάθε χρόνο, φαίνεται ότι παραμένει σενάριο. Εξαίρεση, ένα σκάνδαλο που όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα εξακολουθεί να «λερώνει» τον θεσμό.

Η υπόθεση έμεινε γνωστή ως το «σκάνδαλο Ράμμος» και έλαβε χώρα το 1979. Είχε να κάνει με την αποκάλυψη πως κάποια φροντιστήρια είχαν αγοράσει έναντι εξαιρετικά υψηλών αμοιβών τα θέματα των εξετάσεων, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν οι εξετάσεις στη Θεσσαλονίκη, και έγινε γνωστό πως είχε συμβεί η αγοραπωλησία.

Στο ρεπορτάζ της εποχής, η εφημερίδα «Μακεδονία» αναφέρει χαρακτηριστικά πως για το θέμα «επενέβη ο εισαγγελέας, διεξάγονται ανακρίσεις, ασκήθηκε τη νύχτα ποινική δίωξη εναντίον οκτώ ατόμων και το υπουργείο παιδείας, μετά από σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού ακύρωσε τις χθεσινές εξετάσεις στα μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών και Μαθηματικών και διέκοψε για δύο μέρες τις εξετάσεις που θα συνεχιστούν το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα με άλλο πρόγραμμα και με νέο τρόπο μεταβίβασης των θεμάτων».

Κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου ήταν ο τότε γενικός διευθυντής του υπουργείου Παιδείας, Γ. Ράμμος. Σε μια εποχή που δεν υπήρχαν τα τεχνολογικά μέσα που υπάρχουν σήμερα, τα θέματα των εξετάσεων γραφόντουσαν περίπου δύο μέρες πριν την ημέρα της εξέτασης, μεταφερόντουσαν στα σχολεία με περιπολικά και φυλαγόντουσαν σε χρηματοκιβώτια.

Ο Ράμμος για να φέρει εις πέρας το σχέδιο του, χωρίς να τον καταλάβει κανείς, κατά την καταγραφή των θεμάτων πίεζε τόσο έντονα το στυλό του, ώστε τα θέματα να χαράσσονται σε μια λευκή κόλλα, που βρισκόταν ακριβώς κάτω από το επίσημο χαρτί.

Για να μην συνδεθεί με την απάτη, έδωσε τα θέματα σε δύο άγνωστα πρόσωπα και αυτά επικοινώνησαν με φροντιστήρια και έναντι βαρβάτης αμοιβής τους τα πούλησαν. Τα φροντιστήρια τα έδωσαν στους μαθητές τους, οι οποίοι θα είχαν μεγάλο προβάδισμα έναντι των συμμαθητών τους, καταργώντας το αδιάβλητο των εξετάσεων

Οι εμπλεκόμενοι πίστευαν ότι είχαν καταστρώσει το τέλειο σχέδιο. Ενώ τα πάντα είχαν κυλήσει θετικά, η απάτη «καρφώθηκε» εξαιτίας των μαθητών που ξεκίνησαν να λένε πως τα φροντιστήρια «έπιασαν τα θέματα» και πώς είχαν τις απαντήσεις σε όλα, με αποτέλεσμα το θέμα να γίνει talk of the town και να φτάσει και στα αυτιά των αρχών.

Όταν αποδείχτηκε ότι υπήρξε απάτη, ήρθε η ώρα των δύσκολων αποφάσεων. Η εξέταση στα μαθηματικά επαναλήφθηκε και ο διευθυντής του υπουργείου διώχθηκε ποινικά.

Από το καλοκαίρι του 1979 και έπειτα, άνοιξε μια συζήτηση αναφορικά με τον ρόλο των φροντιστηρίων και το κατά πόσο είναι σε θέση να επηρεάσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την εξέλιξη των εξετάσεων.

Από το 1979 δεν έγινε γνωστό τόσο μεγάλο σκάνδαλο. Ίσως το Υπουργείο να πήρε πολύ αυστηρά μέτρα μετά το συγκεκριμένο γεγονός, ίσως όμως απλά να μην μαθεύτηκε ποτέ ξανά κάτι αντίστοιχο.

Με πληροφορίες από menshouse.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα