Πανεπιστήμια: Πώς θα γίνονται οι covid έλεγχοι στους φοιτητές σε ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ

Τους περιορισμούς υπό τους οποίους θα λειτουργήσει από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας εξετάζουν τα πρυτανικά συμβούλια των Ιδρυμάτων.

Ειδική επιτροπή έχει συστήσει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το Πανεπιστήμιο Μακεδονία για να επεξεργαστεί τα μέτρα ελέγχων και προστασίας για το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους φοιτητές. Παρά το γεγονός ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα

για το άνοιγμα των Σχολών (1 Οκτωβρίου ξεκινά το πρώτο εξάμηνο) οι συνελεύσεις Τμημάτων δεν έχουν αποφασίσει οριστικά το σχέδιο για την ασφαλή επιστροφή των φοιτητών στα μαθήματα του Πανεπιστημίου. Την ίδια ώρα, στο τραπέζι τίθενται συνεχώς υγειονομικά ζητήματα όσον αφορά τους covid ελέγχους στο ΠΑΜΑΚ, καθώς «πονοκέφαλο» προκαλεί ο αερισμός των μεγάλων -σε χωρητικότητα- αμφιθεάτρων.

Σύμφωνα με το ThessToday, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας εξέδωσε μάλιστα και σχετική ανακοίνωση στην οποία ενημερώνει μεταξύ άλλων ότι στους εσωτερικούς χώρους απαιτείται είτε η επίδειξη παντός είδους αρνητικού διαγνωστικού τεστ νόσησης για τον κορωνοϊό (PCR, rapid test, self-test), είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο οποίος έχει ολοκληρωθεί πλήρως.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η επίδειξη των ανωτέρω εγγράφων θα πραγματοποιείται στο θυρωρείο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ωστόσο παρά το γεγονός ότι έχουν δοθεί κατευθυντήριες εντολές για την είσοδο στο Ίδρυμα, στον… αέρα παραμένει το ποιος ή ποιοι είναι εκείνοι που θα αναλάβουν τον ρόλο του «ελεγκτή». Εν τω μεταξύ, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν στο ThessToday.gr ότι φέρεται να υπάρχει και ποσοστό στο διοικητικό προσωπικό του ΠΑΜΑΚ που παραμένει ανεμβολίαστο.

Ίδια κατάσταση και στο ΑΠΘ

Η εξειδίκευση και προσαρμογή των κατευθυντήριων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση απασχόλησε και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στα «πηγαδάκια» μεταξύ καθηγητών – κοσμητόρων και ανωτέρων στελεχών συζητιέται το… μπαλάκι που πέταξε το υπουργείο Παιδείας προς τα Ιδρύματα της χώρας, δεδομένου ότι πρέπει η εκάστοτε Σύγκλητος των Πανεπιστημίων να λάβει την τελική απόφαση για το ποιος θα επωμιστεί το βάρος των ελέγχων covid.

Ο καθηγητής, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Κοσμήτωρ της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, μιλώντας στο ThessToday.gr τόνισε ότι στο… άγνωστο παραμένει -έως τώρα- η ενημέρωση του Πανεπιστημίου από την αρμόδια πολιτική ηγεσία, ενώ, συμπλήρωσε ότι επιθυμία όλων στο Αριστοτέλειο είναι η ομαλή επιστροφή των μαθημάτων, αρχής γενομένης, από την 1η Οκτωβρίου. «Δεν μας έχουν ενημερώσει έως τώρα για τα μέτρα που θα ληφθούν. Αναμένουμε. Εκτίμησή μας είναι ότι δεν θα είναι μια οριζόντια οδηγία για όλα τα Πανεπιστήμια, το κάθε Ίδρυμα θα λάβει δικά του μέτρα», σημείωσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από τον Βασίλη Κικίλια, όσα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (καθηγητές, φοιτητές, διοικητικό προσωπικό) δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει από covid-19 κατά το τελευταίο εξάμηνο θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο rapid test την εβδομάδα, τα οποία θα κοστίζουν δέκα ευρώ το καθένα και το αποτέλεσμά τους θα καταχωρίζεται στο gov.gr από το οποίο θα εκδίδεται και η σχετική βεβαίωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα