Πανεπιστημιακή αστυνομία ήταν και πάει - Η ΕΛΑΣ φέρνει άλογα στο κέντρο της Αθήνας, αλλαγές στις προσλήψεις

«Ελαφρές μορφές σωφρονιστικών καταστημάτων» σχεδιάζει ο Νότης Μηταράκης, ενώ ανακοίνωσε και την παρουσία αλόγων στο κέντρο της Αθήνας.

Η αστυνομία των Πανεπιστημίων καταργείται και οι 1.060 αστυνομικοί θα ενσωματωθούν στους Ειδικούς Φρουρούς μετά από απόφαση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και ουσιαστικά το ζήτημα της φύλαξης των ΑΕΙ περνάει στους πρυτάνεις.

Τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Νότης Μηταράκης είχε κρατήσει

αποστάσεις για το ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Ο κ. Μηταράκης μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στην φύλαξη στα Πανεπιστήμια, είπε ότι επανασχεδιάζεται ο ρόλος σε σχέση με τη μορφή που αρχικώς είχε σχεδιαστεί. «Δεν θα μπαίνει μέσα στα πανεπιστήμια για να κάνει τον θυρωρό. Ο ρόλος της Αστυνομίας θα είναι επικουρικός και θα μπαίνει στα πανεπιστήμια όταν χρειάζεται», είπε χαρακτηριστικά.

Χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ACTION 24 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε χαρακτηριστικά ότι «το πλαίσιο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας επανεξετάζεται και πως θα πρέπει τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην φύλαξή τους, καθώς δεν είναι ο ρόλος της Αστυνομίας αυτός, αλλά να παρεμβαίνει σε περιστατικά αξιόποινων πράξεων».

Έφιππη Αστυνομία

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, θα δημιουργηθεί έφιππη αστυνομία από το 2024 στο κέντρο της Αθήνας με έξι άλογα και 10 αστυνομικούς αναβάτες οι οποίοι θα βρίσκονται σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος και δεν θα περιπολούν.

Η σχετική απόφαση υπεγράφη χθες, όπως αποκάλυψε ο κ. Μηταράκης και η λειτουργία του νέου σώματος θα έχει τελετουργικό χαρακτήρα, δηλαδή θα συμμετέχει σε παρελάσεις και επίσημες εκδηλώσεις κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.

«Ελαφρές μορφές σωφρονιστικών καταστημάτων»

Ο Νότης Μηταράκης μίλησε για «ταχύτερες διαδικασίες στη δικαιοσύνη» υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει συζήτηση για πιο ελαφρές μορφές σωφρονιστικών καταστημάτων για πολύ πιο ελαφρά αδικήματα». «Ο στόχος είναι να μην υπάρχει αίσθημα ατιμωρησίας στα μικρά» αδικήματα σχολίασε και πρόσθεσε ότι «τα μικρά δημιουργούν τη βάση για τα μεγάλα».

Αλλαγές στις προσλήψεις

Ακόμη, αλλάζει ο τρόπος των προσλήψεων στην ΕΛΑΣ, καθώς πλέον το προσωπικό θα επιλέγεται από τις πανελλαδικές εξετάσεις στις σχολές της αστυνομίας. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, δεν θα προσληφθεί ξανά ειδικός φρουρός, ενώ όσοι υπάρχουν, θα ομογενοποιηθούν.

«Μείωση της δυνατότητας αναστολών»

Όπως είπε, «δεν υπάρχει ποινή ουσιαστικά για κάποιον ο οποίος προσάγεται για ένα μικρό αδίκημα, πάει σε τακτική δικάσιμο, αυτή η τακτική δικάσιμος είναι μετά από πολλά χρονιά, οι ποινές είναι με αναστολή, άρα τελικά για να τιμωρηθεί κάποιος για ένα μικρό αδίκημα, πρέπει να συσσωρεύσει πάρα πολλές συνεχόμενες». Θυμίζουμε βέβαια ότι η προσαγωγή ενός πολίτη γίνεται αποκλειστικά και μόνο για εξακρίβωση στοιχείων και άλλων δεδομένων και δεν μπορεί να υπάρξει καμία δίωξη αν πρώτα δεν έχει γίνει σύλληψη.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι για το θέμα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, και πως η σκέψη είναι να υπάρξει μείωση της δυνατότητας αναστολών.

Ως παράδειγμα έφερε άλλες χώρες, λέγοντας ότι εκεί «η αναστολή αφορά ένα μέρος της ποινής, δηλαδή μπορεί να τιμωρηθείς με 24 μήνες φυλάκιση και από τους 24 να πρέπει να πας τους δυο και να ανασταλούν οι 22… ή με βραχιολάκι ή κοινωνική εργασία, που απαιτεί συνεργασία με τους δήμους που στο παρελθόν δεν λειτούργησε».

#ΝΟΤΗΣ_ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ #ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ_ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ #ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ #ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ #ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ #ΑΕΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα