Παπαευαγγέλου: Ο κίνδυνος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε πολλές περιοχές, «ανησυχούμε πολύ»

«Τα κύρια χαρακτηριστικά της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η περαιτέρω μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων αλλά και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία» υπογράμμισε η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας. Παρόλα αυτά το μήνυμά της ήταν σαφές: «Ανησυχούμε πολύ».

Παράλληλα, όμως, «βλέπουμε τόσο στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, όσο και στην περιοχή της Κοζάνης αυξημένο αριθμό κρουσμάτων

που αποτελούν κίνδυνο για νέα αύξηση όχι μόνο τοπικά αλλά και γενικά στη χώρα μας» υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι είναι η πρώτη εβδομάδα που ο αριθμός των συνανθρώπων μας που βγήκε από τις ΜΕΘ ήταν μεγαλύτερος από αυτούς που διασωληνώθηκαν. Ξεκάθαρα επιτέλους αυτή την εβδομάδα μειώθηκε και ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό σε σχέση με τις προηγούμενες όλες εβδομάδες» τόνισε η κ. Παπαευγγέλου, συμπληρώνοντας ότι «η μείωση των διασωληνωμένων ασθενών και των θανάτων άργησε πολύ να έρθει». Ως προς τους λόγους αυτής της καθυστέρησης, η λοιμωξιολόγος ανέφερε την «εξαιρετικά υψηλή διασπορά της λοίμωξης στην κοινότητα».

«Είμαστε χαρούμενοι που πετύχαμε τη μείωση του δεύτερου πανδημικού κύματος, είμαστε χαρούμενοι που μειώθηκε ο λεγόμενος δείκτης Rt, ο λεγόμενος δείκτης αναπαραγωγής» σημείωσε η κ. Παπαευγγέλου, «αλλά, πρέπει να γίνει σαφές ότι με βάση τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, ο κίνδυνος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε πολλές περιοχές της χώρας μας».

«Είναι πολύ εύκολο με μια μικρή χαλάρωση τις επόμενες δύο εβδομάδες των γιορτών να δούμε μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων αλλά και πάλι πίεση ασφυκτική στο ΕΣΥ» τόνισε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Σημαντικό και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι για πρώτη εβδομάδα ο αριθμός των ασθενών με covid-19 που βγήκαν από τις ΜΕΘ ήταν μεγαλύτερος από αυτούς που διασωληνώθηκαν, ωστόσο, ο κίνδυνος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε πολλές περιοχές της χώρας. «Είναι πολύ εύκολο με μια μικρή χαλάρωση τις επόμενες δύο εβδομάδες των γιορτών να δούμε μια επιθετική αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ», ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Δραματική έκκληση από Παπαευαγγέλου

«Ανησυχούμε πολύ», αυτή η λέξη εκφράζει τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων διότι, όπως είπε η καθηγήτρια «γνωρίζουμε καλά ότι αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις μας για τη μείωση των συναναστροφών και του συγχρωτισμού θα γεμίσουν και πάλι τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ μέσα στις επόμενες εβδομάδες». «Οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες και δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για πειραματισμούς, ούτε για λάθη ούτε για ωχαδερφισμό» προειδοποίησε και προσέθεσε: «Ανησυχούμε γιατί αν και η πλειοψηφία της κοινωνίας έχει κατανοήσει ότι φέτος θα ζήσουμε διαφορετικά Χριστούγεννα, υπάρχει δυστυχώς μια μικρή μερίδα του πληθυσμού που είτε αμφισβητεί είτε έχει κουραστεί από την πολύμηνη στέρηση των δραστηριοτήτων».

Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι το κύριο χαρακτηριστικό της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η περαιτέρω μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, αλλά και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία. Παράλληλα, όμως η Δυτική Αττική και η Κοζάνη παρουσιάζουν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που αποτελούν κίνδυνο για νέα αύξηση όχι μόνο τοπικά αλλά και γενικά στη χώρα.

Μίλησε για τη διαδρομή μέχρι την μείωση των διασωληνωμένων και των θανάτων που όπως είπε, «άργησε πολύ να έρθει». Ένας από τους κυριότερους λόγους που δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των ειδικών είναι η εξαιρετικά υψηλή διασπορά της λοίμωξης στην κοινότητα, είπε η κ. Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε: «Είμαστε χαρούμενοι που πετύχαμε τη μείωση του δεύτερου πανδημικού κύματος, είμαστε χαρούμενοι που μειώθηκε ο δείκτης Rt, αλλά πρέπει να γίνει σαφές ότι με βάση τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων ο κίνδυνος ελλοχεύει» τόνισε.

Μάλιστα, όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, «όσο πιο ψηλό είναι το επιδημικό φορτίο κάθε περιοχής τόσο γρηγορότερα θα συμβεί η αύξηση των νέων κρουσμάτων και με επιθετικό τρόπο, γεγονός που θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας σε σχέση με το καλοκαίρι όπου είχαμε λίγα ενεργά κρούσματα».

Κατέληξε ότι το στοίχημα είναι η διατήρηση του χαμηλού επιδημικού φορτίου. Αναφέρθηκε μάλιστα σε συστάσεις διεθνών οργανισμών για την συμπεριφορά μας κατά τη διάρκεια των γιορτών και επανέλαβε τα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρηθούν με αυστηρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα