Παπαευαγγέλου: Το άνοιγμα του λιανεμπορίου και ο κρύος καιρός συνέβαλαν στην αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική

Η αλλαγή της επιδημιολογικής εικόνας του κορονοϊού στην Αττική την προηγούμενη εβδομάδα προβλημάτισε ιδιαίτερα τους επιστήμονες της Επιτροπής, οι οποίοι ουσιαστικά εισηγήθηκαν την αυστηροποίηση των μέτρων στις κόκκινες περιοχές, όπως είπε απόψε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Το άνοιγμα του λιανεμπορίου ενδέχεται σε κάποιο βαθμό να σχετίζεται με την αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού και ο άσχημος καιρός έπαιξε

ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων» τόνισε και είπε ότι ο Φεβρουάριος είναι ένας δύσκολος μήνας και για αυτό «πρέπει να καθυστερήσουμε το τρίτο κύμα» καθώς δεν θέλουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική.

Αυτή η εξέλιξη όπως είπε θα οδηγούσε ακόμα και σε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Μόνο σήμερα, σημείωσε, καταγράφηκαν 528 κρούσματα στην Αττική, και αυτή είναι μια μικρή επιδείνωση που όμως προβληματίζει τους επιστήμονες.

Ο συνδυασμός αυτός έκανε την επιτροπή -όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου- να αποδεχτεί την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων ώστε τα καταστήματα να συνεχίσουν να λειτουργούν μόνο με ραντεβού για ρούχα και υπόδηση και με click away για τα υπόλοιπα αγαθά του λιανεμπορίου ώστε να μειωθεί η κινητικότητα του πληθυσμού.

Η κ. Παπαευαγγέλου ήταν ξεκάθαρη και είπε ότι πρέπει να αποφύγουμε τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων όχι μόνο στην Αττική αλλά σε όλη τη χώρα, εφιστώντας την προσοχή όλων και στα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού που εντοπίζονται πλέον και στην Ελλάδα.

Όπως είπε, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 65 μεταλλαγμένα στελέχη, αλλά είναι πιθανόν ο αριθμός τους να αυξηθεί, προσθέτοντας ότι το πιο ασφαλές είναι «να θεωρούμε ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος υπάρχει παντού ανάμεσα μας, στον διπλανό μας» και γι' αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε αυστηρά τους κανόνες της απόστασης και της χρήσης μάσκας.

Η κ. Παπαευαγγέλου παρατήρησε, επίσης, ότι υπήρξε μικρή αύξηση των κρουσμάτων στις μεγάλες ηλικίες και κάλεσε τους ηλικιωμένους, ακόμα και αυτούς που έχουν κάνει την δεύτερη δόση του εμβολίου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς χρειάζονται αρκετές ημέρες έως ότου αυτοί θεωρηθούν προστατευμένοι από το εμβόλιο.

Αναφερόμενη στην Αττική, είπε ότι αυξήθηκε κατά 45% την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των νέων διαγνώσεων και έκανε λόγο για 2.800 ενεργά κρούσματα σήμερα στην Αττική.

«Βλέπουμε οριζόντια μεγάλη διασπορά σε όλες τις γειτονιές» είπε και άφησε να εννοηθεί ότι ίσως αυτό το στοιχείο οδηγήσει σε εισαγωγή περισσότερων ανθρώπων στα νοσοκομεία, καθώς «ήδη παρατηρείται αύξηση των εισαγωγών και στα νοσοκομεία της Αττικής».

Ο δείκτης θετικότητας είναι στο 2,3 αλλά αυξήθηκε σε αρκετές περιοχές της χώρας, τόνισε και προσέθεσε ότι τις τελευταίες 7 ημέρες, «από τα 467 κρούσματα που είχαμε ένα ημέρα περάσαμε στα 625».

Όσον αφορά τα σχολεία, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι η λειτουργία τους δεν αυξάνει το επιδημιολογικό φορτίο γι' αυτό και θα ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια σε όλη τη χώρα- εκτός από τις κόκκινες περιοχές όπου θα ανοίξουν μόνο τα γυμνάσια και οι μαθητές των λυκείων θα περιμένουν έως ότου βελτιωθεί η κατάσταση για να επιστρέψουν στα θρανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας που παρουσίασε η ίδια, μόλις των 0,2 των τμημάτων στα δημοτικά βρέθηκε σε αναστολή λόγω κρουσμάτων και μόνο δύο στους 10.000 μαθητές βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Μάλιστα, τόνισε ότι χαμηλός ήταν και ο αριθμός των μολύνσεων στους εκπαιδευτικούς, εκτός από τις κόκκινες περιοχές.

Τέλος η κ. Παπαευαγγέλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι είναι νωρίς να μιλήσουμε για άνοιγμα των αθλητικών χωρών που αφορούν την εκγύμναση παιδιών, γιατί η άθληση γίνεται χωρίς μάσκα και με αναπόφευκτο συγχρωτισμό.

Ωστόσο τόνισε ότι προβληματίζει την επιτροπή η καθιστική ζωή των παιδιών και ο περιορισμός τους.

Γκ.Μαγιορκίνης: Η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική μοιάζει με πλοίο που έχει ξεκινήσει αλλά δεν πρέπει να επιταχύνει

Για αύξηση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια έκανε λόγο ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όμως παρατήρησε ότι προς το παρόν έχει μειωθεί κατά 12% η πίεση που δέχεται το σύστημα Υγειάς.

Όσον αφορά τις νέες εισαγωγές ασθενών covid σε όλη τη χώρα, είπε ότι είναι σταθερές, αλλά επανέλαβε πως υπάρχει σημαντική αύξηση των νέων διαγνώσεων στην Αττική.

Μάλιστα παρομοίωσε την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική με ένα πλοίο το οποίο κινείται προς το παρόν με αργή ταχύτητα, δηλαδή «φαίνεται μία ήπια αύξηση των περιστατικών αλλά θέλουμε όπως είπε να προλάβουμε να μην επιταχύνει».

Αν ξεκινήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα το πλοίο αυτό θα είναι δύσκολο να σταματήσει, όπως άφησε να εννοηθεί.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η επιδείνωση των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών δείχνει αυξητική τάση που ίσως επιβαρύνει τις επόμενες ημέρες το σύστημα υγείας.

Αναφερόμενος στην κολχικίνη τόνισε ότι είναι ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα, αλλά είναι προκαταρκτικά και θα ακολουθήσουν κι άλλες μελέτες. Είναι ένα φάρμακο που η επιτροπή αποφάσισε να εντάξει στο πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, αλλά θα πρέπει να χορηγείται μόνο με συνταγή γιατρού, γιατί όπως όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες.

Β. Κοντοζαμάνης: αδύνατο να διακινηθεί ως προϊόν μαύρης αγοράς το εμβόλιο κατά του κορονοϊού στη χώρα μας

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα εμβόλια και αν αυτά μπορούν να διακινηθούν στη μαύρη αγορά, ήταν ξεκάθαρος, τονίζοντας ότι «είναι αδύνατο να διακινηθεί ως προϊόν μαύρης αγοράς το εμβόλιο κατά του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς η διανομή του και η φύλαξη του ελέγχεται από το κράτος».

Ωστόσο παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει προσπάθειες κερδοσκοπίας μέσω του σκοτεινού διαδικτύου προϊόντων που είτε δεν θα παραδοθούν σε αυτούς που τα παραγγέλνουν ή δεν είναι γνήσια. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη χώρα μας, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα