Παππάς: Πρέπει να φέρουμε το αύριο σήμερα για όλους

«Η Πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει ώστε τα αγαθά των νέων τεχνολογιών και οι δυνατότητες που μπορούμε να πάρουμε από αυτές, να διασφαλιστούν για όλους. Πρέπει να φέρουμε το αύριο σήμερα, για όλους. Αν αυτό δεν το κάνουμε, απλώς θα καθόμαστε στη γωνία».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ανοίγοντας σήμερα, την πρώτη συνεδρία του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, που διεξάγεται, για δεύτερη ημέρα στην Τρίπολη.

Ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι

οι ανισότητες οι οποίες θα διαμορφωθούν «αν αυτές οι τεχνολογίες δεν απλωθούν με τρόπο δίκαιο στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία, θα είναι πολλαπλάσιες αυτών που υπάρχουν». Πρόσθεσε: «Αυτή είναι μία προοπτική την οποία και θέλουμε και μπορούμε με ενότητα δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα, από την κοινωνία των πολιτών μέχρι την κεντρική κυβέρνηση, να αποτρέψουμε. Διότι τα κρίσιμα και χρήσιμα συμπεράσματά μας τα έχουμε βγάλει ως λαός».

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παππάς είπε ότι η πρόσφατη οικονομική και πολιτική ιστορία του τόπου έδειξε, ότι οι περιφερειακές ανισότητες μπορούν να γίνουν ρίζα για μεγάλες οικονομικές κρίσεις, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία έχει τρομερές περιφερειακές ανισότητες, και διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν περιφέρειες οι οποίες είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ και περιφέρειες οι οποίες βρίσκονται χαμηλότερα του μέσου όρου.

«Κατά τη γνώμη μου, ο τρόπος με τον οποίον οι νέες τεχνολογίες απλώνονται στην κοινωνία, στη δημόσια διοίκηση, στις περιφέρειες της χώρας ή θα είναι η ρίζα των νέων ανισοτήτων και των νέων κρίσεων ή θα γίνει ένα πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την κοινωνική και ουσιαστική και οικονομική σύγκλιση και των περιφερειών, αλλά και της κοινωνίας μας συνολικά» ανέφερε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στις επιδιώξεις για την περιφέρεια Πελοποννήσου, έκανε λόγο για το έργο rural broadband συνδεσιμότητας 32 οικισμών στην περιοχή της Αργολίδας, 144 στην Αρκαδία, 54 στην Κορινθία, 149 στη Λακωνία, 188 στη Μεσσηνία.

Στην πρώτη φάση θα λειτουργήσει με τη μέθοδο της επιδότησης της ζήτησης, δηλαδή με τη μέθοδο του κουπονιού. Ο πολίτης θα μπορεί να «κατεβάσει» το κουπόνι του, να πάει στον πάροχο της αρεσκείας του και να ζητήσει να έχει τη σύνδεση υπερυψηλής ταχύτητας στο νοικοκυριό του, με την επιδότηση για την τιμή χονδρικής για δύο χρόνια. Για το πρόγραμμα, είπε ο υπουργός, θα δαπανηθούν γύρω στα 700 εκατ. ευρώ με τη μέθοδο της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, είπε ότι τις επόμενες μέρες προκηρύσσεται το έργο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα. Όπως είπε, πρόκειται για την ανάπτυξη ενός δικτύου που θα δώσει τη δυνατότητα στον Έλληνα αγρότη, όπου και να βρίσκεται, να αξιοποιεί υπηρεσίες ψηφιακής γεωργίας. Θα υπάρχει αποτύπωση του χωραφιού και θα δείχνει ποιες είναι οι ανάγκες σε χλωροφύλλη, υγρασία, αέρα, μαζί με αισθητήρες, οι οποίοι φυτεύονται στο έδαφος και ο αγρότης θα μπορεί να παίρνει συμβουλή «η οποία είναι κομμένη και ραμμένη για το χωράφι του, πότε και πόσο θα ποτίσει, τι λίπασμα θα μπει, τι φάρμακο θα μπει».

Από την πιλοτική εφαρμογή του, όπως είπε, προέκυψε, ανάλογα με την καλλιέργεια, εξοικονόμηση δαπανών ως προς τις εισροές, 30 με 45%.

Keywords
Τυχαία Θέματα