Παρεμβάσεις για την εξυγίανση και την αποκατάσταση του υπεδάφους στη Θεσσαλονίκη

Παρεμβάσεις για την εξυγίανση και την αποκατάσταση του υπεδάφους και των υπόγειων υδάτων στο δυτικό παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης προωθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο την ανάπλαση της περιοχής και την αναβάθμισή της.

Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης ενέκρινε σήμερα τη σύναψη διαβαθμικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των Δήμων Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Δέλτα,

καθώς στις συγκεκριμένες περιοχές θα γίνουν οι αντίστοιχες παρεμβάσεις.

«Είναι το πρώτο έργο που θέλουμε να υλοποιήσουμε στο πλαίσιο της μελέτης που είχε γίνει μέσω του έργου Terra Med, του διασυνοριακού προγράμματος Interreg Ελλάδα - ΠΓΔΜ, που είχε ξεκινήσει το 2014 και το 2016 μας παραδόθηκε στην Περιφέρεια», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, Κώστας Γιουτίκας.

Η σχετική μελέτη ανέδειξε σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα στα οποία, σύμφωνα με τους μελετητές, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η μόλυνση εδαφών από βαρέα μέταλλα, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, λόγω της ύπαρξης χώρων υγειονομικής ταφής αστικών και άλλων αποβλήτων, η καθίζηση της περιοχής του Καλοχωρίου, σε συνδυασμό με τον κίνδυνο πλημμυρών, η μεγάλη υποβάθμιση της περιοχής των βυρσοδεψείων, η ύπαρξη πολλών εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, αλλά και η παρουσία νερού στον Δενδροπόταμο, ακόμη και σε περιόδους ξηρασίας, γεγονός που κατά τους επιστήμονες παραπέμπει στην παρουσία υγρών λυμάτων άγνωστης προέλευσης.

"Έγινε πραγματικά μια πολύ σοβαρή μελέτη που συμπεριλάμβανε ακόμη και τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων σε περισσότερες από 200 επιχειρήσεις της περιοχής. Έγιναν γεωτρήσεις και διάφορες αναλύσεις ώστε να καταλήξουμε στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο παράκτιο μέτωπο. Οπότε διατυπώθηκαν είκοσι προτάσεις από τους μελετητές, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος. Η πρώτη, που υιοθετήσαμε και εμείς, αφορά την εξυγίανση των υπόγειων υδάτων και την απορρύπανση που είναι απαραίτητο να γίνει από τα παλιά βυρσοδεψεία και τις εκβολές του Δενδροποτάμου μέχρι σε μια μεγάλη περιοχή στους Δήμους Δέλτα και Αμπελοκήπων Μενεμένης", σχολίασε ο αντιπεριφερειάρχης.

Για το έργο έχουν ληφθεί θετικές γνωμοδοτήσεις από τους δύο Δήμους και αναμένονται οι εγκρίσεις και από άλλους φορείς. Η τεχνολογία, με την οποία θα εκτελεστεί ορίζεται στη μελέτη, ενώ περιλαμβάνονται παρεμβάσεις για την απομάκρυνση βιομηχανικών αποβλήτων, την εξυγίανση του εδάφους από επιφανειακή ρύπανση και την απορρύπανση των υπόγειων υδάτων. "Επιδιώκουμε να υπάρξει ανάδοχος εντός του 2019, ενώ ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του έργου φτάνει τα τρία χρόνια", πρόσθεσε ο κ. Γιουτίκας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα