Πατούλης: «Είμαστε 365 μέρες το χρόνο, δίπλα στον πολίτη και στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας»

Αναπτυξιακός, με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο και 90 νέα έργα προϋπολογισμού 132 εκ. ευρώ είναι ο απολογισμός κατά τον πρώτο χρόνο θητείας της νέας Διοίκησης στην Περιφέρεια Αττικής, τον οποίο παρουσίασε ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, επισημαίνοντας ότι παράλληλα διεξαγόταν συνεχής και πολύπλευρη δράση στην

πρώτη γραμμή της μάχης με τον covid.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με αρχική τοποθέτηση του περιφερειάρχη και επιμέρους εισηγήσεις των 16 χωρικών και θεματικών αντιπεριφερειαρχών, καθώς και των εντεταλμένων περιφερειακών συμβούλων.

Ωστόσο ο προγραμματισμός αυτός προκάλεσε την αντίδραση και την αποχώρηση των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων, με τους εκπροσώπους τους να κάνουν λόγο για "υποτίμηση" της λειτουργίας του ΠΕΣΥ και των επικεφαλής των παρατάξεων και των συμβούλων να καταγγέλλουν "φιμωση" της αντιπολιτευσης και "μονόλογο" της Διοικησης.

Ο κ. Πατούλης στην τοποθέτησή του, επισήμανε ότι η Διοίκησή του κλήθηκε να διαχειριστεί μια πολύ δύσκολη συνθήκη, όχι μόνο λόγο της υγειονομικής κατάστασης, αλλά και λόγω της μεγάλης έλλειψης έργων και χρημάτων στην Περιφέρεια.

"Βρήκαμε 304 εκ. ευρώ, ενώ η προηγούμενη Διοίκηση είχε εξαγγείλει ένα μεγαλεπήβολο πρόγραμμα έργων ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ, μέρος του οποίου είχε συμβασιοποιηθεί (462 έργα ύψους περίπου 450 εκ. ευρώ) με πληρωμές γι' αυτά, ύψους 192 εκ. ευρώ".

Λύση στο πρόβλημα, συνέχισε ο περιφερειάρχης, ήταν να αναπτύξουμε ένα σχέδιο άμεσης δράσης που προέβλεπε:

τη συνέχιση και ολοκλήρωση έργων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξητον εξορθολογισμό του υφιστάμενου προγράμματος έργων και σχεδιασμό νέων, με βάση τις ανάγκες, όπου περιλαμβάνονται προς ένταξη 90 έργα, σε 44 δήμους, προϋπολογισμού 132 εκ. ευρώ.την εξοικονόμηση πόρων και μεταφορά έργων που θα εκτελούνταν με πόρους της Περιφέρειας σε άλλες πηγές χρηματοδότησης και προγράμματα, όπως το Αντώνης Τρίτσης, το ΠΕΠ Αττικής, το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ κλπ., που αφορούν μεταξύ άλλων και το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά όχι μόνον.

Η επιλογή αυτή, τόνισε ο κ. Πατούλης, επέτρεψε την συνέχιση των εμβληματικών έργων όπως ο Φαληρικός όρμος, αλλά και την εφαρμογή του σχεδίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας της Αττικής, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη συνέχιση λειτουργίας των κοινωνικών δομών και προγραμμάτων μας, την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, κλπ.. Εξάλλου, ο διακηρυγμένος στόχος να καταστήσουμε την Αττική ασφαλή Περιφέρεια, πράσινη Περιφέρεια, Περιφέρεια υγείας, ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης, υλοποιείται με σειρά παρεμβάσεων στους παρακάτω άξονες:

Πράσινη διαχείριση των απορριμμάτων με επιθετική προώθηση της ανακύκλωσης, δημιουργία ρεύματος ξεχωριστής συλλογής βιοαποβλήτων , κατασκευή νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποβλήτων και οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.

Στο πλαίσιο αυτό, παραδίδεται εντός των ημερών ο νέος ΠΕΣΔΑ, έχουν εγκριθεί τα έργα για την κατασκευή δύο νέων ΜΕΑ για τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών και Πειραιά. Εντός του προσεχούς διαστήματος θα δημοπρατηθούν μέσω ΣΔΙΤ κι έχουν υπογραφεί και οι συμβάσεις για τους συμβούλους ωρίμανσης των δύο έργων.

Δημοπρατήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 το έργο για τη ΜΕΑ Γραμματικού. Αναβαθμίστηκε το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης. Επεκτάθηκε ο ΧΥΤΑ Φυλής, διανεμήθηκε εξοπλισμός ανακύκλωσης στους δήμους της Αττικής.

Πολιτική προστασία και προστασία περιβάλλοντος, με προτεραιότητα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και διαχείρισης αστικών λυμάτων, κυρίως στη Δυτική και Ανατολική Αττική, στον δήμο Μαραθώνα συνολικού προϋπολογισμού 140 εκ. ευρώ και στους δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος, συνολικού προϋπολογισμού 290 εκ. ευρώ.Με την δημιουργία Παρατηρητηρίου Ρεμάτων. Με έργα ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών και δημοτικών κτιρίων σε όλους τους δήμους και παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον οδοφωτισμό των οδικών αξόνων της Αττικής, ύψους 33 εκ. ευρώ.Ενίσχυση του τοπικού κοινωνικού κράτους με επέκταση έως το 2023 της χρηματοδότησης κατά 130 εκ. ευρώ, των 242 κοινωνικών δομών και με 230.000 ωφελούμενα άτομα. Με επιχορήγηση ύψους 10 εκ. ευρώ, της λειτουργίας των στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης και ενίσχυση ύψους 8 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων εργαζομένων, σε συνεργασία με τα έξι επιμελητήρια της Αττικής.Δράσεις για την αντιμετώπιση του covid-19 και τη θωράκιση της δημόσιας υγείας.

Η Περιφέρεια αντλώντας ίδιους πόρους, αλλά και πόρους από το ΕΣΠΑ και το ΠΕΠ Αττικής, διαθέτει την περίοδο της πανδημίας 500.000.000 ευρώ , για να στηρίξει τη λειτουργία του εθνικού συστήματος υγείας, τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, τον ΕΟΔΥ κι άλλους δημόσιους οργανισμούς, αλλά και τις επιχειρήσεις του Λεκανοπεδίου.

Στον τομέα της υγείας:

Η λειτουργία της Τηλεφωνικής Γραμμής 1110, παρείχε ιατρικές συμβουλές και ψυχολογική υποστήριξη σε πάνω από 150.000 περιπτώσεις. Διενεργήθηκαν 20.000 δωρεάν τεστ μοριακού ελέγχου σε εργαζόμενους, ευπαθείς κι υψηλού κινδύνου ομάδες πολιτών, επισκέπτες σε σημεία εισόδου της Αττικής, καθώς και 1500 κατ' οίκον επισκέψεις σε άτομα με κινητικά προβλήματα.

Με 110.000 rapid tests, διενεργούνται εκτεταμένοι και άμεσοι έλεγχοι για την ανίχνευση κορονοιού σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού σε όλη την Αττική, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τον Ι.Σ.Α. , με τη συνδρομή 10 κινητών Ομάδων Επίσκεψης στο Σπίτι.

Διανεμήθηκαν πάνω από 2.000.000 τεμάχια υλικού προστασίας, μάσκες κι αντισηπτικά, σε εργαζόμενους και υπηρεσίες της Περιφέρειας και των δήμων της Αττικής, 1.000.000 γεύματα σε ευπαθείς ομάδες.

Συνελέγησαν πάνω από 800 φιάλες αίμα, Διατέθηκε χρηματοδότηση 100 εκ. ευρώ (μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020) για την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών, σε 73 φορείς Υγείας της Αττικής. Εξοπλισμός 22 εκ. ευρώ ( ΠΕΠ Αττικής 2014-2020) για τα νοσοκομεία της Αττικής και τις Υγειονομικές Περιφέρειες κ.ά.

Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, με πρόγραμμα ύψους 250 εκ. ευρώ.

Ο περιφερειάρχης Αττικής ολοκλήρωσε αναφερόμενος στο εργατικό δυναμικό της Περιφέρειας, το οποίο ευχαρίστησε για τη θετική συμβολή του στο παραγόμενο έργο, "παρά τις δύσκολες συνθήκες, με τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες για τις οποίες κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να φέρουμε περισσότερο προσωπικό, ώστε να ενισχύσουμε την προσπάθειά τους", επισήμανε χαρακτηριστικά, τονίζοντας:

"Χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε πετύχει όλα αυτά, ούτε θα μπορούσαμε να σχεδιάζουμε ακόμη περισσότερα. Όπως αυτό που πετύχαμε: Να δημιουργήσουμε δηλαδή, έναν μηχανισμό που θα βρίσκεται διαρκώς, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, δίπλα στον πολίτη".

Keywords
Τυχαία Θέματα