Πάτρα: Νέα ανάρτηση βόμβα από τον Πρόεδρο των Ιατροδικαστών, η ασφυξία στα παιδιά μπορεί να μην αφήσει σημάδια

Σε μία νέα σοκαριστική ανάρτηση προχώρησε σήμερα ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, ο οποίος δήλωσε οτι ο βίαιος θάνατος στα παιδιά μπορεί να μην αφήσει σχεδόν καθόλου σημάδια.

Με μια ανάρτηση στο Facebook ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, Γρηγόρης Λέων παραθέτει το πόσο δύσκολο είναι να ανιχνευτεί η ασφυξία στους ανθρώπους και ειδικά στα βρέφη και τα μικρά παιδιά.

Όπως επισημαίνει «ο βίαιος θάνατος στα παιδιά μπορεί να μην αφήσει σχεδόν καθόλου

σημάδια».

Η ανάρτηση όλο νόημα

«Ας πάρουμε την υπόθεση ότι ένας παππούς πάσχει (στην καρδιά) από στεφανιαία νόσο, αν κάποιος πάει και του αποφράξει τα έξω στόμια των αεροφόρων οδών (μύτη, στόμα) ο παππούς πεθαίνει από ασφυξία και όχι από στεφανιαία νόσο. Επειδή ο παππούς δεν έχει και πολλές δυνάμεις για να αντισταθεί πιθανά ο ιατροδικαστής να βρει λίγα έως καθόλου σημάδια βίας.

Μια αντίστοιχη βιβλιογραφία ιατροδικαστικής για τα παιδιά μας λέει: «το να διαγνώσεις ασφυξία στα βρέφη και στα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα δύσκολο επειδή (αυτός) ο βίαιος θάνατος στα παιδιά μπορεί να μην αφήσει σχεδόν καθόλου σημάδια». Τυχερός λοιπόν θα είναι ο συνάδελφος σε αυτά τα περιστατικά αν βρει έστω μια μικρή «λύση βλεννογόνου» ή κάποιες μικροεκδορές.

Οπότε πολύ βασικό το να στείλουμε ιστοτεμάχια στον Παθολογοανατόμο για εξέταση στο μικροσκόπιο.
Τέλος αυτό που διαβάζω σε μια παθολογοανατομική έκθεση, στον εγκέφαλο, «αλλοιώσεις ως επί ανοξυγοναιμίας» νομίζω είναι κατανοητό ακόμα και χωρίς λεξικό.

Ο ιατροδικαστής, χθες σε άλλη ανάρτηση στον λογαριασμό του στο facebook, άφησε σαφείς αιχμές για ασφυξία των παιδιών, με ανάρτησή του στο facebook κοινοποίησε ένα απόσπασμα από βιβλίο ιατροδικαστικής στο κεφάλαιο της ασφυξίας και συσχετίζει για πρώτη φορά δημόσια -και μάλιστα βιβλιογραφικά- τα ευρήματα της έκθεσης περί "εκφύλισης ηπατικών κυττάρων".

Η ανάρτηση

"Αυτές οι μικροαιμορραγίες και εξαγγειώσεις παρατηρούνται κυρίως στα διάφορα όργανα που περιγράφηκαν και η έντασή τους εξαρτάται από την ένταση της ασφυξίας και της εργώδους αναπνοής.

Στο μικροσκόπιο παρατηρούνται:

Χαρακτηριστικά στοιχεία είναι η ανεύρεση κενοτοπιών πλησίον των πυρήνων των ηπατικών κυττάρων, κυρίως σε παρατεινόμενες ασφυξίες".

Keywords
Τυχαία Θέματα