Πειραματικό φάρμακο αποκαθιστά την όραση στα ποντίκια

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν πιθανό φάρμακο για την αποκατάσταση της όρασης σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και με άλλες νευρολογικές παθήσεις που καταστρέφουν τους νευρώνες.

Ερευνητές στην πανεπιστημιούπολη Anschutz του Κολοράντο ανακάλυψαν μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την απώλεια της όρασης που προκαλείται από νευρολογικές παθήσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας

(ΣΚΠ).

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications αποκαλύπτει ότι ένα φάρμακο που ονομάζεται LL-341070 θα μπορούσε ενδεχομένως να επιδιορθώσει την κατεστραμμένη μυελίνη, το προστατευτικό περίβλημα των νευρικών ινών, που συχνά επηρεάζεται από τη σκλήρυνση κατά πλάκας και τη γήρανση.

Η βλάβη της μυελίνης διαταράσσει την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος, οδηγώντας σε απώλεια όρασης, κινητικές βλάβες και γνωστική έκπτωση. Αν και ο εγκέφαλος μπορεί να επιδιορθώσει τη μυελίνη (επαναμυελίνωση) από μόνος του, η διαδικασία είναι αργή και συχνά ατελής. Το LL-341070 φαίνεται να επιταχύνει αυτή τη φυσική διαδικασία επιδιόρθωσης, προσφέροντας νέες ελπίδες για την αποκατάσταση της όρασης και άλλων εγκεφαλικών λειτουργιών.

Σε πειράματα με ποντίκια, το LL-341070 έδειξε σημαντικές βελτιώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου που σχετίζεται με την όραση, ακόμη και μετά από σοβαρή βλάβη της μυελίνης. «Αυτή η έρευνα μας φέρνει πιο κοντά σε έναν κόσμο όπου ο εγκέφαλος θα έχει την ικανότητα να αυτοθεραπεύεται», δήλωσε σε σχετικό δελτίο τύπου ο Ethan Hughes, συν-επικεφαλής της μελέτης.

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναστροφή μερικών από τις βλάβες που προκαλούνται από τη σκλήρυνση κατά πλάκας, αποκαθιστώντας πιθανώς την όραση και τις γνωστικές ικανότητες».

Ο Daniel Denman, ο άλλος συν-συγγραφέας της μελέτης, τόνισε τη σημασία της μυελίνης για τη λειτουργία του εγκεφάλου, ιδιαίτερα για την όραση. «Αυτό το φάρμακο επιταχύνει τις φυσικές διεργασίες επιδιόρθωσης του εγκεφάλου, καθιστώντας το πιθανό να αλλάξει το παιχνίδι για τους ασθενείς με Σκλήρυνση κατά πλάκας», εξήγησε.

Ενώ βρίσκονται ακόμη στο πειραματικό στάδιο, οι ερευνητές σχεδιάζουν να διευρύνουν τις μελέτες τους για να διερευνήσουν την επίδραση του φαρμάκου και σε άλλα μέρη του εγκεφάλου και να βελτιώσουν τη θεραπεία για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Παρά το αρχικό στάδιο της μελέτης, η ομάδα είναι αισιόδοξη για τις δυνατότητες του φαρμάκου να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σε όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας και από άλλες παθήσεις που περιλαμβάνουν βλάβη της μυελίνης.

«Αυτή είναι μόνο η αρχή», πρόσθεσε ο Hughes.

«Πιστεύουμε ότι το LL-341070 και παρόμοιες θεραπείες θα μπορούσαν κάποια μέρα να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου και τη συνολική ευημερία των ασθενών».

Αυτά τα ευρήματα φέρνουν μια ελπιδοφόρα προοπτική για εκατομμύρια ατόμων που επηρεάζονται από τη σκλήρυνση κατά πλάκας και από άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες, προσφέροντας ένα πιθανό μονοπάτι προς την καλύτερη διαχείριση και θεραπεία.

#ΦΑΡΜΑΚΟ #ΠΟΝΤΙΚΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα