Πενταπλάσιος αριθμός ατόμων θα πεθάνουν από υπερβολική ζέστη μέχρι το 2050

Μια διεθνής ομάδα ειδικών προειδοποιεί ότι χωρίς δράσεις για την κλιματική αλλαγή «η υγεία της ανθρωπότητας βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο».

Η θανατηφόρα ζέστη είναι ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η συνεχώς αυξανόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων στον κόσμο απειλεί την ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με μια σημαντική ετήσια αξιολόγηση του οργανισμού The Lancet Countdown , που διενεργείται από κορυφαίους ερευνητές και ιδρύματα.

Αυτή η έκθεση του 2023 βασίζεται στην τεχνογνωσία 114 επιστημόνων και επαγγελματιών υγείας από 52 ερευνητικά ιδρύματα και υπηρεσίες του ΟΗΕ

σε όλο τον κόσμο.

Οι πιο συχνές ξηρασίες θα απειλήσουν εκατομμύρια ανθρώπους με λιμοκτονία, τα κουνούπια θα εξαπλωθούν όλο και μακρύτερα κουβαλώντας μολυσματικές ασθένειες και τα συστήματα υγείας θα δυσκολευτούν να αντιμετωπίσουν αυτό το βάρος, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Η τρομερή αυτή εκτίμηση ήρθε κατά τη διάρκεια του περασμένου Οκτωβρίου του θερμότερου μήνα που καταγράφηκε στην πιο ζεστή χρονιά στην ανθρώπινη ιστορία, σύμφωνα με το EU climate monitor.

Η έκθεση ήρθε ενόψει των συνομιλιών για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι στις 3 Δεκεμβρίου, οι οποίες θα καθιερώσουν για πρώτη φορά και μια «ημέρα υγείας», στην προσπάθεια των ειδικών να ρίξουν φως στις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην υγεία.

Παρά τις αυξανόμενες εκκλήσεις για παγκόσμια δράση, οι εκπομπές άνθρακα που σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας έφτασαν σε νέα υψηλά επίπεδα πέρυσι, αναφέρει η έκθεση, επισημαίνοντας τις συνεχείς τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις και τις επενδύσεις ιδιωτικών τραπεζών σε ορυκτά καύσιμα που θερμαίνουν τον πλανήτη.

Πέρυσι οι άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη εκτέθηκαν σε απειλητικές για τη ζωή θερμοκρασίες, κατά μέσο όρο 86 ημέρες σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών που πέθαναν από ζέστη αυξήθηκε κατά 85% την περίοδο 2013-2022 σε σύγκριση με τα έτη 1991-2000.

«Ωστόσο, αυτές οι επιπτώσεις που βλέπουμε σήμερα θα μπορούσαν να είναι απλώς ένα πρώιμο σύμπτωμα ενός πολύ επικίνδυνου μέλλοντος», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Lancet Countdown, Marina Romanello.

Σύμφωνα με ένα σενάριο στο οποίο ο κόσμος θερμαίνεται κατά 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα (αυτή τη στιγμή οδεύει για 2,7 °C) οι ετήσιοι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη προβλέπεται να αυξηθούν κατά 370% έως το 2050!

Αυτό σηματοδοτεί μια αύξηση κατά 4,7 φορές. Περίπου 520 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα βιώσουν επίσης μια μέτρια ή σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια μέχρι τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με τις προβλέψεις και οι μολυσματικές ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια θα συνεχίσουν να εξαπλώνονται σε νέες περιοχές.

Η μετάδοση του δάγκειου πυρετού θα αυξηθεί κατά 36% σε ένα σενάριο θέρμανσης κατά 2 °C, σύμφωνα με τη μελέτη.

Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι περισσότερων από το 1/4 των πόλεων που ρωτήθηκαν από τους ερευνητές δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι η κλιματική αλλαγή θα μειώσει την ικανότητά τους να αντεπεξέλθουν.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι ο περιορισμός της θέρμανσης στον στόχο της συμφωνίας του Παρισιού στους 1,5 °C είναι «επιτακτική ανάγκη για τη δημόσια υγεία».

«Ο κόσμος κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ανίκανος να περιορίσει τον εθισμό του στα ορυκτά καύσιμα και καθυστερεί την τόσο αναγκαία ενεργειακή μετάβαση των ευάλωτων κοινοτήτων», είπε ο Τέντρος.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι οι τρέχουσες δεσμεύσεις των χωρών θα μειώσουν τις παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα κατά μόλις 2% έως το 2030 από τα επίπεδα του 2019 – πολύ λιγότερο από την πτώση 43% που απαιτείται για τον περιορισμό της θέρμανσης στους 1,5 °C.

Ωστόσο, ο αριθμός των παγκόσμιων θανάτων που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση από ορυκτά καύσιμα έχει μειωθεί κατά 16% από το 2005, αναφέρει η έκθεση.

Οι παγκόσμιες επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια αυξήθηκαν κατά 15% στα 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σε σύγκριση με 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για τα ορυκτά καύσιμα.

Και αν οι άνθρωποι άλλαζαν τις διατροφικές τους συνήθειες προς την κατανάλωση προϊόντων με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, θα απέτρεπαν έως και 12 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, μειώνοντας ταυτόχρονα τις εκπομπές από την παραγωγή γαλακτοκομικών και κόκκινου κρέατος κατά 57%.

Keywords
Τυχαία Θέματα