Πέρασε με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την αγορά των γαλλικών μαχητικών Rafale

Με ευρεία πλειοψηφία τεσσάρων κοινοβουλευτικών ομάδων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΕΛ. Λύση) ψηφίστηκε πριν από λίγο το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας για την αγορά 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Τι ανέφεραν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 καταψήφισαν πάντως τις τρεις επίμαχες συμβάσεις.

Παναγιωτόπουλος: Η αγορά αυτή αλλάζει τις ισορροπίες ισχύος στο Αιγαίο 

Nωρίτερα,

ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε ζητήσει τη στήριξη των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για την αγορά των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, προκειμένου η Ελλάδα να στείλει ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι και όπως πρέπει προκειμένου να διαφυλάξει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ο υπουργός Άμυνας για ακόμα μια φορά εξήρε τη σημασία της αγοράς των γαλλικών αεροπλάνων. Όπως είπε η κίνηση αυτή αλλάζει τις ισορροπίες ισχύος στο Αιγαίο απέναντι στην Τουρκία που «δείχνει πρόθυμη να προσέλθει στο διάλογο, αλλά έχει προκαλέσει πριν λίγους μήνες την καθολική κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας».

«Σε λιγότερο από έναν χρόνο από την έναρξη των διαπραγματεύσεων το πρώτο Rafale θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Τανάγρας. Και από το επόμενο καλοκαίρι και τα επόμενα δύο χρόνια, 18 ''ριπές'' υπερηχητικού ανέμου -όπως λέγονται τα αεροσκάφη- θα έρθουν και θα πετάξουν στον εθνικό εναέριο χώρο και θα σκεπάσουν το Αιγαίο με τα φτερά και τα όπλα τους. Καλώ τις παρατάξεις να συμβάλουν μαζί μας στην καταλυτική αυτή κίνηση για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

Rafale: Τι είπαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Κατρούγκαλος: Μην εκλάβετε τη στάση μας ως λευκή επιταγή

«Υπερψηφίζουμε, για λόγους πατριωτικής ευθύνης, τον εκσυγχρονισμό του αεροπορικού μας στόλου. Μην εκλάβετε την υπεύθυνη στάση μας ως λευκή επιταγή», τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε τις ευθύνες σας για το διπλό κενό στρατηγικής στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική. Και θα συνεχίσουμε να σας καλούμε να καλύψετε το κενό αυτό και να διαμορφώσετε, επιτέλους, εθνική στρατηγική και εθνικό μέτωπο, ξεκινώντας από την σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο Γ. Κατρούγκαλος: «Υφίσταται μία αδιάσπαστη ενότητα των στρατηγικών και τακτικών επιλογών στην Εθνική Άμυνα στην Εξωτερική Πολιτική. Και το κενό στρατηγικής της κυβέρνησης της ΝΔ έχει ήδη συνέπειες και στα δύο πεδία. Η αποτυχία του Κ. Μητσοτάκη να εξασφαλίσει ισχυρές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας συμπληρώνει την αδυναμία του, την δική του προσωπική πολιτική ανικανότητα, όχι των ενόπλων δυνάμεων μας, να αποτρέψει την πρωτοφανή παραβίαση επί μήνες των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της υφαλοκρηπίδας μας».

«Το κενό στρατηγικής χαρακτηρίζει, δυστυχώς, και τον προγραμματισμό στην άμυνα. Φανερώθηκε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο με το πρωτοφανές κομφούζιο στην κοινοβουλευτική διαδικασία, το οποίο καταγγέλθηκε κατά την διαδικασία στις επιτροπές, όχι μόνον από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων αλλά και την κυρία Μπακογιάννη, ως προς τη σώρευση των δύο κρίσιμων νομοσχεδίων που κληθήκαμε να ψηφίσουμε σε πέντε ημέρες», παρατήρησε.

Ο κ. Κατρούγκαλος κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι η πολιτική της χαρακτηρίζεται «από αντεστραμμένη προτεραιοποίηση, αντιφάσεις στον προγραμματισμό, εξασθένιση και των διπλωματικών σχέσεων της χώρας μας με αδικαιολόγητες παλινωδίες, όπως στην περίπτωση της προμήθειας των γαλλικών φρεγατών».

«Αναιρείτε συνεχώς ακόμη και τις δικές σας εξαγγελίες και αναγγέλλετε αδικαιολόγητα υπέρογκες δαπάνες, όπως η σκανδαλώδης συμφωνία ύψους 1,2 δις για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Καλαμάτα την οποία εμείς διαπραγματευόμαστε με τα μισά χρήματα» είπε και εξήγησε: «Για το λόγο αυτό μας αναγκάσατε να ψηφίσουμε παρών στις σχετικές δαπάνες τους προϋπολογισμού».

Τέλος, αιτιολογώντας τη στάση του κόμματος εξήγησε: «Τα Ραφάλ είναι χρήσιμα για την ελληνική άμυνα. Συμβάλλουν στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του αεροπορικού μας στόλου, μετά από δύο σχεδόν δεκαετίες κενού προμηθειών. Δεν αποτελούν υπερθεματισμό σε μια κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Δεν είναι αεροσκάφη 5ης γενιάς, αλλά μεταξύ της 4ης και της 5ης, πολύ οικονομικότερα από τα F-35. Θυμίζω ότι η Τουρκία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για 100 παρόμοια αεροσκάφη, συμμετείχε στο πρόγραμμα παραγωγής τους και αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι αμερικανικές κυρώσεις θα είχε ήδη παραλάβει την πρώτη μοίρα από οκτώ από αυτά. Δεν επιδιώκουμε συνεπώς την υπεροπλία αλλά την ισορροπία δυνάμεων με την προμήθεια αυτή».

Κουτσούμπας: Εξοπλισμοί πρωτίστως για το ΝΑΤΟ και όχι για την υπεράσπιση των συνόρων

Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο και την έντονη ανησυχία σχετικά με την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας εξέφρασε μιλώντας στη Βουλή ο γγ της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Είπε ότι η κυβέρνηση καλλιεργεί ένα κλίμα υψηλών προσδοκιών γύρω από την προμήθεια «Rafale» ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει το ότι η κυβέρνηση «κατάφερε να αποκτήσει Rafale, αλλά δεν μπόρεσε, σε ένα χρόνο πανδημίας, να αποκτήσει περισσότερα μέσα μεταφοράς, γιατρούς, νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς και άλλα πολλά, που τόσο τα έχει ανάγκη ο λαός μας για να προστατευτεί η υγεία και η ζωή του».

Είπε ότι κατά τη γνώμη του ΚΚΕ «η συζήτηση δεν είναι εξοπλισμός ή όχι. Η συζήτηση για εμάς είναι τι είδους εξοπλισμός, με τι προσανατολισμό και για ποιες ανάγκες. Με αυτό το κριτήριο τοποθετούμαστε για τα εξοπλιστικά και με αυτό το κριτήριο καταψηφίζουμε».

Σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για εξοπλιστικά αν δεν ληφθούν υπόψη οι νέοι σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ - στο οποίο ανήκουν η Ελλάδα και η Τουρκία - για επέκταση της δράσης του σε όλη την υδρόγειο, καθώς και το ενδιαφέρον του για εξοπλισμό «σαν αστακό» της νοτιοανατολικής πτέρυγάς του.

Ακόμα είπε ότι η πείρα αποδεικνύει πως αυτοί οι εξοπλισμοί «συνδέονται πρωτίστως με τις ανάγκες των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών και όχι με την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού».

Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε επίσης ότι ο λογαριασμός για την τεράστια στρατιωτική ισχύ του ΝΑΤΟ «στέλνεται στους λαούς και στον ελληνικό λαό».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ εμπλέκει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε αποστολές που καμιά απολύτως σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας. Αυτό ακριβώς είναι και το βασικό στοιχείο που εναγωνίως και με κάθε θυσία η ελληνική κυβέρνηση θέλει να κρύψει απ' το λαό. Αυτό ακριβώς είναι το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα ενταχθούν και τα φρεσκοαγορασμένα Rafale» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Βελόπουλος: Η κυβέρνηση απέτυχε στη «διπλωματία των εξοπλισμών
«Από το 2005 όλα τα κόμματα -και η ΝΔ- δεν κάνατε τίποτα για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Το αποτέλεσμα σήμερα είναι να υπάρχει αδυναμία των πτητικών μέσων. Σας το λέγαμε από το 2009 και ο τότε υπουργός της ΝΔ έλεγε ότι όλα πάνε καλά. Και το 2010 πάλι το ίδιο μας λέγατε», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ελάχιστα ο ΣΥΡΙΖΑ χρεωκοπήσατε την ΕΑΒ και την ΕΛΒΟ. Και τώρα η κυβέρνηση αποφάσισε να τις ιδιωτικοποιήσει αυτές τις εταιρείες. Αλλά είναι δυνατόν να γίνει ιδιωτικοποίηση μιας εταιρείας με προπαραγγελίες οχημάτων; Ενώ πωλείτε την ΕΛΒΟ ετοιμάζεστε να κάνετε μια παραγγελία 15.000 οχημάτων στον αγοραστή. Γιατί; Δεν μπορεί αυτό να το αναλάβει το κράτος;», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Αναφερόμενος στο θέμα της προμήθειας των Rafale σημείωσε πως ήταν πρόταση της Ελληνικής Λύσης.

«Στην εξωτερική πολιτική και στην άμυνα πρέπει να υπάρχει η διπλωματία των εξοπλισμών. Και σε αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση απέτυχε», είπε.

Τασούλας: Οι δαπάνες για τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι δαπάνες για την κοινωνία

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις δικαιούνται να νιώθουν πολύ πιο ήσυχες και δικαιωμένες», ανέφερε κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας που τόνισε ότι η αύξηση των πόρων για την εθνική άμυνα και οι πιο γρήγορες διαδικασίες για τις αναγκαίες προμήθειες, είναι τομή που ενισχύει την εθνική κυριαρχία, δείχνει στις Ένοπλες Δυνάμεις ότι η Πολιτεία, το Κοινοβούλιο, στο μέγιστο σύνολο του, αντιλαμβάνεται εμπράκτως τη φροντίδας προς αυτές.

«Ζούμε, κατά τη γνώμη μου, μοναδικές στιγμές, τολμώ να πω ιστορικές στιγμές, ως προς την ενίσχυση της άμυνας της χώρας, άρα ως προς την ενίσχυση της ησυχίας, της δυνατότητας προόδου, της δυνατότητας προκοπής, της δυνατότητας ειρήνης, χάρη στις γρήγορες και διαφανείς διαδικασίες που ακολουθήσατε, και χάρη στη συντριπτική πλειοψηφία με την οποία αγκαλιάζει αυτή την πρωτοβουλία το ελληνικό κοινοβούλιο. Θερμά συγχαρητήρια σε όλες και όλους», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, τα κόμματα τους βουλευτές.

«Οι δαπάνες για τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι δαπάνες για την κοινωνία. Γιατί μια χώρα η οποία διαφυλάσσει την κυριαρχία της, μπορεί να ασχοληθεί με την προκοπή, την υγεία, τη μόρφωση, με τις συντάξεις της, μπορεί να ασχοληθεί με όλα εκείνα τα ειρηνικά έργα στα οποία κάθε κοινωνία, ονειρεύεται να σημειώνει πρόοδο», είπε ο κ. Τασούλας.

Keywords
Τυχαία Θέματα