Περισσότερα από 50.000 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα, η πρόβλεψη για τους διασωληνωμένους τον Δεκέμβριο

Περισσότερα από 50.000 είναι τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Βάνα Παπαευαγγέλου. Τους λόγους που μειώθηκε η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης ξεκαθάρισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Για ύφεση της πανδημίας στην Ελλάδα έκανε λόγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία εκτίμησε πως τον Δεκέμβριο οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα.

Παράλληλα τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της καθιέρωσης των self test στην καθημερινότητα των πολιτών. Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, εξήγησε τι συμβαίνει με τη μετάλλαξη Όμικρον που φαίνεται προς το παρόν να εμφανίζει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα όχι όμως και νοσηρότητα, ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις σχετικά με τη μείωση του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης στους τρεις μήνες.

Βάνα Παπαευαγγέλου: «Η πανδημία στη χώρα μας εμφανίζει ύφεση για δεύτερη εβδομάδα. Διάμεση ηλικία νέων κρουσμάτων στα 37 έτη. Λασίθι, Ευρυτανία, Δυτική Αττική παρουσιάζουν αύξηση. Παράλληλα μείωση στη θετικότητα από τις στοχευμένες μαζικές δειγματοληψίες, στο 2,8% ενώ είχε φτάσει στο 4%. Θετικό είναι το μήνυμα από τα λύματα που το ιικό φορτίο φαίνεται να μειώνεται σε όλη την επικράτεια. Τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τις 50.000 ανθρώπους. Ο ιός βρίσκεται ανάμεσά μας σε κάθε γωνιά της χώρας. Το σύστημα Υγείας πιέζεται σημαντικά. Όμως σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΕΟΔΥ, παρατηρήθηκε σαφής μείωση στις εισαγωγές μετά από 8 εβδομάδες. 3 στους 4 ασθενείς που χρειάζονται εισαγωγή είναι πάνω από 55 ετών.

Οι διασωληνωμένοι παραμένουν σταθερά γύρω στους 700. Η πληρότητα στην επικράτεια είναι στο 80% στις ΜΕΘ Covid, η Βόρεια Ελλάδα είναι συνεχώς σε πληρότητα 100%. Υπολογίζεται ότι καθόλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου φαίνεται πως θα έχουμε 650 με 700 ασθενείς. Η Πέλλα, παρά τη σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων παρατηρείται αύξηση των νοσηλευόμενων λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης. Η καθυστέρηση της τρίτης δόσης σε κάποιες περιφερειακές ενότητας είχε αποτέλεσμα κρούσματα στους 50 με 70 ετών.

Σημαντικό όλοι και ιδιαίτερα οι ενήλικες άνω των 50 ετών να προσέλθουν για τρίτη δόση ιδιαίτερα ενόψει Χριστου΄γέννων και υπό τον φόβο της επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον. Ασφαλής η τρίτη δόση το λέει και ο ΕΟΦ. Δημοσιεύτηκαν μεγάλες νέες μελέτες από το Ισραήλ. Η πρώτη έδειξε ότι η τρίτη δόση στους άνω των 50 ετών μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 90%.

Η δεύτερη έδειξε ότι το όφελος αφορά σε όλες τις ηλικίες και μειώνει 12 με 17 φορές την πιθανότητα μόλυνσης. Άρα εκτός από την προστασία των μεγάλων σε ηλικία βοηθά και στη διασπορά. Πολλοί συζητούν και τυχόν επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου από τα παιδιά. Σωστή εφαρμογή των πρωτοκόλλων, έχει συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της ενδοσχολικής διασποράς. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρήθηκε μείωση του αριθμού των κρουσμάτων στους 4 ως 18 ετών. Τουλάχιστον το 85% διαγιγνώσκονται λόγω αυτοδιαγνωστικού ελέγχου εφόσον θέλουμε να παραμείνουμε ασφαλείς. Είναι λογικό ακόμα και τα παιδιά να κάνουν self test ιδιαίτερα όταν είναι να βρεθούν με ευάλωτους συγγενείς. Έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 31% 12 με 14 ετών.

Ήδη ξεκινάμε να βλέπουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού των εφήβων. Στην Αττική σαφώς καταγράφεται βελτίωση σε αντίθεση με τη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα. Δεδομένα από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ είναι εξαιρειτκά. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για απρόσμενες παρενέργειες στα παιδιά. Δεν έχει προκύψει καμία ανησυχία και στενά παρακολουθούνται τα δεδομένα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν γνωμοδοτήσει θετικά για τον εμβολιασμό των παιδιών 5 με 11 ετών. Είναι κατανοητό γιατί και στη χώρα μας η επιστημονική κοινότητα έχει ταχθεί υπέρ του εμβολιασμού. Παράλληλα θα μειώσει τα κρούσματα στα σχολεία και θα συμβάλλει την ανοσία της κοινότητας.

Δεδομένα και συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Με την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, τα self test και βασίζοντας συμπεριφορά στη γνώση και τη λογική μας θα συμβάλλουμε».

Γκίκας Μαγιορκίνης: «Η πίεση στο σύστημα Υγείας εξακολουθεί αυξημένη με σαφή τάση σταθεροποίησης. Οι νέες εισαγωγές υποχώρησαν 8%. Δωρεάν παροχή ενός self test σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό για να μειώσουμε το φορτίο στην κοινότητα πριν τις γιορτές.

Παραλλαγή Όμικρον: Η επέκταση του στελέχους εκτός της Ν. Αφρικής είναι δεδομένη, με πιθανότητα επικράτησης να αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Θέμα χρόνου μετά τα πρώτα κρούσματα και στην Ελλάδα. Τα πρώτα δείγματα δείχνουν ότι η τρίτη δόση βοηθάει. Νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα για τη νοσηρότητά της. Παρατηρήθηκε στη Νότια Αφρική αύξηση στις νοσηλείες όχι όμως και στους θανάτους. Το αντιμετωπίζουμε ως παρ΄άδοξο - λόγω και της μικρής εμβολιαστικής κάλυψης - υπάρχει μεγάλο ποσοστό ατόμων που έχουν περάσει τη νόσο. Θα δούμε αν θα οδηγήσει σε αυξημένη θνητότητα».

Ερωτήσεις

Τ΄έταρτη δόση: Η μόνη ομάδα που θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε είναι στην πολύ βαριά ανοσοκαταστολή. Δεν έχει ωριμάσει κάποια τέτοια σκέψη είναι νωρίς ακόμα.

Χριστούγεννα, επίσκεψη σε επιβαρυμένες περιοχές: Δεν υπάρχει λόγος για οριζόντιες οδηγίες. Όλοι μπορούμε να μπούμε να δούμε τις περιοχές, ξέρουμε που έχουμε αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Το self test δεν είναι υποχρεωτικό. Έχουμε παραδείγματα κυρίως από τα σχολεία. Έχουν δείξει το όφελος. Σίγουρα επειδή τα Χριστούγεννα χαρακτηρίζονται από κοινωνικοποίηση νομίζω ότι η χρήση self test ή rapid θα βοηθήσει ιδιαίτερα και ΄΄όπως είπα ότι ιδιαίτερα σε περιόδους κινητικότητας το self test πρέπει να μπει στην καθημερινότητά σας. Μόνο βοηθάει.

Εμβόλιο 5 με 11 ετών: Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα. Είμαι ένθερμη υποστηρήκτρια. Έχω ανίψια τέτοιας ηλικίας, έχω συμβουλέψει να εμβολιαστούν. Υπάρχει διαδικασία να πιστοποιηθούν γιατροί για να τα κάνουν στα ιατρεία τους. Το πρόβλημα είναι ότι τα φυαλλίδια έχουν δέκα δόσεις και πρέπει να βρεθεί τρόπος να μην πετάγεται όταν ανοίγεται. Τώρα πια είναι πιο εύχρηστα. Και στα κέντρα υγείας και στις δομές θα γίνονται από τους παιδιάτρους. Εμάς μας ενδιαφέρει να γίνονται και από ιδιώτες για να αυξηθεί και η εμβολιαστική κάλυψη. Στις ΗΠΑ το 36% των παιδιών είχε ήδη αντισώματα είχε ήδη νοσήσει και πάλι η κλινική μελέτη έδειξε όφελος.

Μονοκλωνικά: Όπου ξεκινάνε δεν ξεκινάνε γρήγορα. Π΄ρέπει να γίνει με την πρώτη διάγνωση. Αν κάποιος ΄΄εχει συμπτώματα πέντε έξι μέρες αυτομάτως βγαίνει off από τα μονοκλωνικά γιατί δεν θα έχει κάποιο κέρδος. Να βιατούν να κάνουν ένα self test για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα μονοκλωνικά. Πρέπει να δοθούν πολύ γρήγορα με την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Πρώτη δόση: Κανονικά η πρώτη και η δεύτερη γίνονται με το ίδιο σχήμα. Μόνο στην τρίτη μπορείς να κάνεις επιλογή. Με τα υπάρχοντα εμβόλια το πιο καλό είναι να πάρεις το πρώτο διαθέσιμο. Δεν έχει νόημα η επιλογή το όφελος που θα έχει στο να το κάνει πιο γρήγορα υπερκερνάει το να έχει μια λίγο μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Τρεις μήνες στο πιστοποιητικό νόσησης: Το βασικό κριτήριο είναι η μεταδοτικότητα των νέων παραλλαγών. Είναι αρκετά σαφές. Το μόνο για το οποίο έχουμε ένα βαθμό βεβαιότητας είναι ο μεγάλος βαθμός μεταδοτικότητας. Προκαλεί επαναλοίμωξη τότε πρέπει να φέρεις τον εμβολιασμό πιο κοντά. Αυτός είναι ο λόγος που βάλαμε την τρίτη δόση στο τρίμηνο και ο λόγος για τον χρόνο του πιστοποιητικού νόσησης. Είναι πάρα πολύ νωρίς για να ξέρουμε κάθε πότε θα γίνονται δόσεις.

Η ανοσία που έρχεται από τη νόσηση έχει πολύ μεγαλύτερη διακύμανση. Άλλοι βγάζουν αντισώματα άλλοι όχι. Γι αυτό και κάποιες χώρες δεν υιοθετούν καθόλου το πιστοποιητικό νόσησης. Αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας. Η τέταρτη δόση που αναφέρθηκε και πιο πριν μπορεί να χρειαστεί. Είναι όμως πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσμα. Το βασικό που θα ήθελα να μείνω είναι ότι η αποτελεσματικότητα που βλέπουμε από τα υπάρχοντα εμβόλια είναι πολύ καλύτερα από εκείνα που βλέπαμε στη γρίπη.

Δείτε LIVE την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

{https://www.youtube.com/watch?v=46W7w0GylYM}

Keywords
Τυχαία Θέματα
Περισσότερα, 50 000, Ελλάδα, Δεκέμβριο,perissotera, 50 000, ellada, dekemvrio