Πέτσας: «30 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί στους πυρόπληκτους - Γρήγορες διαδικασίες για τα αντιπλημμυρικά» (βίντεο)

Γίνονται γρήγορες διαδικασίες για τα αντιπλημμυρικά, ενόψει το χειμώνα, τόνισε ο Στέλιος Πέτσας ενώ ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 30 εκατ. ευρώ στους πυρόπληκτους.

«Αίρουμε τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και επιταχύνουμε την αντιπλημμυρική θωράκιση στις πυρόπληκτες περιοχές», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1. Ο υπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι τρέχουν γρήγορες διαδικασίες για τα αντιπλημμυρικά, προκειμένου «να είμαστε έτοιμοι τον χειμώνα»

ενώ ανέφερε ότι έχουν δοθεί 30 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα στους πυρόπληκτους.

Όσον αφορά στην επόμενη ημέρα για τις πυρόπληκτες περιοχές, υπάρχουν δύο επίπεδα, όπως είπε ο ΑνΥΠΕΣ. «Το ένα είναι η αποκατάσταση των ζημιών και η στήριξη των συμπολιτών μας. Και, εδώ, να αναφέρουμε ότι –μέχρι σήμερα– έχουν διατεθεί, μέσω της πλατφόρμας για τη στήριξη των πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, περίπου 30 εκατ. ευρώ», σημείωσε και συνέχισε λέγοντας ότι το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με τα έργα που χρειάζεται να κάνουν οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Ο Στ. Πέτσας είπε χαρακτηριστικά: «Τα αντιδιαβρωτικά έργα –τα οποία είναι πιο απλά και γρήγορα– έχουν ξεκινήσει, ήδη, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Για, δε, τα αντιπλημμυρικά έργα –τα οποία είναι πιο περίπλοκα και χρονοβόρα– περάσαμε μία τροπολογία από τη Βουλή, προκειμένου να υπάρξει σύντμηση των χρόνων. Αντί, δηλαδή, να έχουμε διαγωνισμούς έξι, οκτώ, ακόμα και δώδεκα μηνών –γιατί, όπως ξέρετε, τα ποσά των αντιπλημμυρικών έργων είναι πολύ μεγάλα– προχωρήσαμε σε μία έκτακτη διαδικασία σαράντα πέντε ημερών. Και σήμερα, ενδεχομένως, θα ανακοινώσουμε ένα πακέτο χρηματοδότησης προς Δήμους και Περιφέρειες –περίπου 50 εκατ. ευρώ– για την υλοποίηση τέτοιου είδους έργων, χωρίς στο πακέτο αυτό να συμπεριλαμβάνεται η Αττική, στην οποία οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, είναι πολύ μεγαλύτερης έκτασης.

»Εκτός, δηλαδή, από τους απλούς καθαρισμούς ρεμάτων και τα απλά αντιδιαβρωτικά, θα ξεκινήσουν και τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα πολύ γρήγορα. Είναι πολύ σημαντικό ο πολίτης να νιώθει ότι προσπαθούμε να κινηθούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, παρακάμπτοντας γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Και αυτό, ακριβώς, κάνουμε. Ελπίζω ότι, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση για να είμαστε έτοιμοι για τον χειμώνα».

Keywords
Τυχαία Θέματα