Πέτσας για συνωστισμό στα Mέσα: Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πυκνώσουμε τα δρομολόγια

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πυκνώσουμε τα δρομολόγια. Με το κυλιόμενο ωράριο, με το 40% που έχει θεσπιστεί για την τηλεργασία, προσδοκούμε ότι θα μειωθεί ο αριθμός των επιβατών στις ώρες αιχμής» δήλωσε μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σχετικά με τον συνωνισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τι είπε για τον κορονοϊό και τις καταλήψεις στα σχολεία,

τους πληγέντες του μεσογειακού κυκλώνα, το μεταναστευτικό αλλά και τα ελληνοτουρκικά . Αναλυτικά οι δηλώσεις του στην ΕΡΤ

Για τις καταστροφές από τον μεσογειακό κυκλώνα

Ήταν ένας μεσογειακός κυκλώνας, ο οποίος προκάλεσε μεγάλα προβλήματα και πολλές καταστροφές. Θα κριθούμε από την ταχύτητα στην αποκατάσταση των ζημιών για όλους τους πληγέντες. Και γι’ αυτό εχθές ήταν τρία τα βασικά σημεία, τα οποία συγκρατούμε από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού: Πρώτον, ο συντονισμός, ώστε να γίνουν τα πράγματα πιο γρήγορα. Δεύτερον, τα πολλά συνεργεία ελέγχου, είναι ήδη πάνω από 280 συνεργεία που καταγραφούν τις ζημιές. Και τρίτον, έχει να κάνει με χρήματα που θα δοθούν, τα οποία είναι πολλά και από τις πρώτες εκτιμήσεις, ενδεχομένως θα είναι πάνω από 100 εκατομμύρια. Τα μισά από αυτά αφορούν τις καλλιέργειες, τον αγροτικό τομέα, και τα υπόλοιπα αφορούν είτε τη στεγαστική συνδρομή είτε εμπορεύματα τεχνολογικού εξοπλισμού, μηχανήματα, πράγματα τα οποία καταστράφηκαν από την πλημμύρα.

Το θέμα είναι να αποκατασταθεί η επικοινωνία με όλες τις περιοχές, ιδίως του Νομού Καρδίτσας. Εκεί βρίσκονται συνεργεία και ελπίζουμε να έχουμε αποκατάσταση των υποδομών όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Δουλεύουμε παράλληλα, όμως και σε όλα τα μέτωπα που έχουν προκληθεί καταστροφές, όπως στην Κεφαλονιά.

Ήταν ένα φαινόμενο σπάνιο και ευτυχώς, λόγω της κινητοποίησης που υπήρχε και της στοχευμένης αντιμετώπισης και της αυτοθυσίας των ανθρώπων που επιχείρησαν στο πεδίο, δεν θρηνήσαμε περισσότερα θύματα. Είναι ενδεικτικό ότι είχαμε πάνω από 700 διασώσεις. Και γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός και όλοι εμείς από την Κυβέρνηση είπαμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που επιχείρησαν στις πληττόμενες περιοχές είτε ήταν από την Αστυνομία, είτε από την Πυροσβεστική, είτε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Το βασικό πρόβλημα στο Μουζάκι, είναι το θέμα των αντιπλημμυρικών και του φράγματος, λόγω του ποταμού Πάμισου. Ο Πρωθυπουργός, χθες στην επίσκεψή του δεσμεύτηκε για την προώθηση αυτού του έργου, το οποίο το ζητούσαν δεκαετίες οι κάτοικοι και επιτέλους θα δρομολογηθεί.

Για τον κορονοϊό

Από τον Ιούλιο και κυρίως από τις αρχές Αυγούστου και μετά, παίρνουμε συνεχώς πρόσθετα μέτρα, είτε τοπικού χαρακτήρα είτε οριζόντια. Παρά τα μέτρα αυτά, φαίνεται ότι τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί σ’ ένα ύψος, το οποίο είναι μεγάλο. Αυτά τα κρούσματα προκαλούν σιγά-σιγά πίεση στο Σύστημα Υγείας, που δεν την είχαμε δει για πολλούς μήνες. Επομένως, κινούμαστε σε δύο κατευθύνσεις: Η μία είναι να δίνουμε συνεχώς Μ.Ε.Θ. στο Σύστημα. Η άλλη είναι να ζητούμε απ’ όλους τους πολίτες να εφαρμόζουν τα μέτρα. Είναι πραγματικά κρίσιμο να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα, για να μην πάμε σε κάτι χειρότερο, το οποίο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία.

Δεν έχουμε αποκλείσει ποτέ από τα εργαλεία μας ένα τοπικό lockdown. Και το κάναμε πολλές φορές από τη Θράκη μέχρι τη Δαμασκηνιά στην Καστοριά και από τη συνοικία της Ν. Σμύρνης στη Λάρισα μέχρι την Αχαΐα και την Ηλεία. Πάντα, είχαμε στη φαρέτρα μας αυτό το εργαλείο για να περιχαρακώσουμε τα κρούσματα. Τώρα, το επιδημιολογικά φορτίο είναι μεγάλο στην Αττική και ιδίως στον Δήμο Αθηναίων. Εξετάζουμε το πώς μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί σε επίπεδο Δημοτικού Διαμερίσματος και Δήμου, προκειμένου να ελέγξουμε τα κρούσματα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε δεν αποκλείουμε να πάρουμε και περισσότερα μέτρα, αλλά αυτό θα το κρίνουν οι ειδικοί και αυτή τη στιγμή ακόμη δεν είμαστε εκεί. Αν τηρήσουμε όλοι τα μέτρα, δεν θα φτάσουμε κι εκεί.

Από την προηγούμενη Δευτέρα, είχε ζητήσει ο Πρωθυπουργός από τους ειδικούς έναν κατάλογο μέτρων, που θα μπορούν να ενεργοποιούνται για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Και υπάρχει αυτός ο κατάλογος. Για την Κυβέρνηση το βασικό είναι να πληρείται το εξής τρίπτυχο στα μέτρα: Να είναι απλά, να είναι εφαρμόσιμα και να μπορούν να ελεγχθούν. Αν δεν πληρούνται αυτές οι τρεις προϋποθέσεις, τότε υπονομεύεται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Πολιτεία.

Έχουμε πει ότι τα μισά από τα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι στην Αττική. Από αυτά τα μισά είναι στο κέντρο της Αθήνας, δηλαδή στον Δήμο Αθηναίων. Είναι ένα ζήτημα, το οποίο, όπως είπαμε και πριν, μας απασχολεί. Εξετάζουμε πώς μπορούμε να περιχαρακώσουμε κρούσματα ή εστίες που παρουσιάζονται, για παράδειγμα, σε πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν πολλοί μαζί, με περισσότερους ελέγχους ώστε να εντοπίζονται γρήγορα και να απομονώνονται με ενεργοποίηση και ξενοδοχείων καραντίνας. Σε αυτά θα πηγαίνουν όσοι βρίσκονται θετικοί, ώστε ακόμα και αν είναι ασυμπτωματικοί, να απομονώνονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον για να μην έχουμε μεγαλύτερη διασπορά. Είναι δύσκολο το στοίχημα, αλλά αν τηρήσουμε τα μέτρα αυτά που ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή, θα πάμε καλά.

Έχουμε προχωρήσει -και θα είναι έτοιμη σε λίγες ημέρες- μία πλατφόρμα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Υπουργείου Υγείας, όπου κάθε πολίτης θα μπορεί να βάζει τον ταχυδρομικό του κώδικα για να ξέρει τι μέτρα ισχύουν στην περιοχή του, για να μην υπάρχει σύγχυση.

Για τις καταλήψεις στα σχολεία

Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί πολύ. Θα δούμε τι μέτρα περαιτέρω μπορούμε να πάρουμε, πέραν της πειθούς και της συνεχούς έκκλησης να μην γίνονται τέτοιες ενέργειες οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα και στη σχολική χρονιά, αλλά και στην υγεία των ανθρώπων που προχωρούν σε καταλήψεις. Και αυτό γιατί θα πρέπει να εφαρμόζουμε όλοι τα μέτρα για τον κορονοϊό χωρίς εξαιρέσεις. Στην αρχή φοβόμασταν όλοι μην κλείσουν τα σχολεία από τον κορονοϊό και τελικά έχουμε 6-7 φορές περισσότερα κλειστά σχολεία λόγω των καταλήψεων. Δεν είναι δυνατόν αυτό να συνεχιστεί. Χρειάζεται λίγο να συνετιστούν όλοι. Από τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους τοπικούς άρχοντες, που πολλές φορές δίνουν πολιτική κάλυψη σε τέτοιου είδους φαινόμενα, και όλοι μαζί να ξεπεράσουμε και αυτό το πρόβλημα.

Για τις αστικές συγκοινωνίες

Ανακοινώσαμε πριν από κάποιες εβδομάδες ένα πλαίσιο τριών βημάτων για να ενισχυθεί το μεταφορικό έργο και να γίνουν πιο πυκνά τα δρομολόγια. Όσον αφορά τα λεωφορεία, θα έχουμε την πρώτη παράδοση των λεωφορείων -από συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα- μέσα Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου. Είναι μακριά, όμως. Γι’ αυτό και εξετάζουμε και άλλες λύσεις πιο άμεσης απόδοσης. Για δε τους συρμούς είναι πολύ πιο δύσκολο να μπορέσει κανείς να βάλει καινούργιους γιατί απαιτείται η προμήθειά τους. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πυκνώσουμε τα δρομολόγια. Με το κυλιόμενο ωράριο, με το 40% που έχει θεσπιστεί για την τηλεργασία, προσδοκούμε ότι θα μειωθεί ο αριθμός των επιβατών στις ώρες αιχμής.

Για τις διερευνητικές επαφές

Θα μάθουμε τις επόμενες ημέρες την ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών. Είναι ένα θετικό βήμα ότι η αποκλιμάκωση που επιχείρησε η Τουρκία, μετουσιώνεται σε κάτι χειροπιαστό όπως είναι η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Λόγω της αναβολής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ίσως να έχουμε την ημερομηνία έναρξης λίγο αργότερα. Αυτό που φαίνεται -και είναι σημαντικό- είναι ότι εφόσον ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές θα πάμε σε μία ύφεση αυτής της προκλητικής συμπεριφοράς που είχαμε δει το προηγούμενο διάστημα. Και αυτό γιατί θα ήταν αδιανόητο να συζητούμε για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας και την ίδια στιγμή να βλέπουμε, για παράδειγμα, πλοία στην περιοχή.

Έχουμε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αυτό που έχει όμως σημασία τώρα είναι να δούμε πώς φτάνουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θα φτάσουμε με έναν κατάλογο κυρώσεων που έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και θα εγκριθεί από τους ηγέτες σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το ζήτημα που θα απασχολήσει, κυρίως αυτές τις ημέρες της προετοιμασίας, αλλά και στις δια ζώσης επαφές των ηγετών, είναι με ποιο τρόπο θα ενεργοποιούνται αυτές οι κυρώσεις αν η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες, όπως για παράδειγμα στην περιοχή της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό είναι ένα ζήτημα σύνθετο. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να έχουμε τον κατάλογο των κυρώσεων γιατί φαίνεται ότι αυτός έδρασε αποτρεπτικά στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας το προηγούμενο διάστημα.

Η Ελλάδα και οι περισσότερες χώρες έχουμε πει ότι πρέπει να έχουμε απέναντι στην Τουρκία μια πολιτική «μαστίγιου» και «καρότου». Το «μαστίγιο», φυσικά, είναι οι κυρώσεις, το «καρότο» είναι οποιαδήποτε συνδρομή προς τη χώρα αυτή, η οποία πλήττεται σοβαρά από τις εξελίξεις στην οικονομία της. Οποιαδήποτε συνδρομή μπορεί είτε να είναι οικονομική, είτε να έχει σχέση με τα Κεφάλαια προενταξιακών διαπραγματεύσεων, τα οποία -λίγο έως πολύ- έχουν βαλτώσει.

Ο Πρωθυπουργός είπε και στη Θεσσαλονίκη την προηγούμενη εβδομάδα ότι χρειάζονται δύο προϋποθέσεις για μια επικοινωνία με τον Πρόεδρο Ερντογάν: Εμπιστοσύνη και καλή προετοιμασία. Αν αυτά υπάρχουν τότε όλα είναι πιθανά.

Για το μεταναστευτικό

Σήμερα θα έχουμε τις προτάσεις της Κομισιόν για το νέο πλαίσιο του μεταναστευτικού, καθώς πάμε σε ένα νέο Δουβλίνο. Έχουμε συζητήσει με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη και είναι σχετικά ικανοποιητικά αυτά που έχουμε αυτή τη στιγμή στο τραπέζι. Περιμένουμε να ανακοινωθούν και επισήμως και αναμένουμε στη συνέχεια και τις αντιδράσεις των κρατών-μελών για να δούμε πώς θα κινηθούμε. Είναι ένα πρώτο βήμα που θα γίνει σήμερα στη σωστή κατεύθυνση. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει φυσικά την πανδημία ως ένα έκτακτο φαινόμενο, αλλά έχει να αντιμετωπίσει για τα επόμενα χρόνια και τις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές. Άρα, χρειάζεται ένα σοβαρό πλαίσιο γιατί είναι τεράστιο ευρωπαϊκό πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα