Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Οι τρείς ημερομηνίες λήξης που έχουν πέσει στο τραπέζι, τι ζητάει η Ελλάδα

Ο Υπουργός Υγείας μίλησε για την ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού μιλώντας για τα 3 σενάρια που εξατάζονται και συγκεκριμένα για το αν θα λήγουν στους 7 μήνες, στους 9 όπως πρότεινε ή Κομισιόν ή στους 12 όπως ζητούν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μίλησε για τη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρώπη σχετικά με τη λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού, αποκαλύπτοντας μάλιστα και το παρασκήνιο και συγκεκριμένα ότι η μια τάση ζητεί να λήγει στους 12 μήνες και η άλλη στους 9. Η ελληνική θέση τόνισε είναι

ότι και το 9μηνο είναι πολύς χρόνος αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει το πιστοποιητικό εμβολιασμού να ισχύει περισσότερο από 9 μήνες.

Άλλωστε ήδη στη χώρα μας έχει αποφασιστεί οι πολίτες άνω των 60 που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση και έχουν συμπληρώσει επτά μήνες εμβολιασμού θα θεωρούνται σε λίγες μέρες ανεμβολίαστοι

Αναλυτικά τη λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού, εάν δεν γίνει και η τρίτη δόση, συζητούν μέρες οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μέσο πίεσης για την ολοκλήρωση της θωράκισης των πολιτών. Μάλιστα στη συνεδρίαση είχε παραστεί και ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δηλώνοντας ότι όσον αφορά στους εμβολιασμούς, η Ελλάδα αποδέχεται την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εννιάμηνη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά υποστηρίζει όλα τα μέτρα που θα ωθήσουν τους Ευρωπαίους να κάνουν την τρίτη δόση ακόμα νωρίτερα.

Η συζήτηση αυτή αφορά την πρόταση της Κομισιόν να υπάρχει ένα χρονικό όριο 9 μηνών, δηλαδή αν στους 9 μήνες δεν έχει γίνει η ενισχυτική δόση να λήγει αυτομάτως το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι μεγάλη η πλειοψηφία των χωρών που στηρίζουν αυτή την πρόταση, ωστόσο κάποιες επιμένουν ότι το όριο πρέπει να είναι στους 12 μήνες.

Από την άλλη, η Σλοβένικη προεδρία προτείνει το μέτρο να εφαρμοστεί από 1η Φεβρουαρίου αντί για 10 Ιανουαρίου.

Η απόφαση θα ληφθεί σε επίπεδο Πρέσβεων την επόμενη εβδομάδα.

Από 13 Δεκεμβρίου οι περιορισμοί στους άνω των 60 που δεν έχουν κάνει τρίτη δόση

Για τους πολίτες άνω των 60 που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση και έχουν συμπληρώσει επτά μήνες εμβολιασμού, ο υπουργός Υγείας είπε ότι από τις 13 Δεκεμβρίου θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι με τους αντίστοιχους περιορισμούς και την υποχρέωση για rapid test.

Υπενθύμισε ότι οι άνω των 60 που δεν έχουν κάνει καμία δόση έως τις 16 Ιανουαρίου, θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ. Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι το μέτρο απέδωσε από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του, καθώς μέσα σε μία εβδομάδα κλείστηκαν 85.000 ραντεβού πρώτης δόσης εμβολιασμού στους άνω των 60.

Τα μέτρα για όσους άνω των 60 δεν εμβολιαστούν

Συγκεκριμένα, η λήξη του πιστοποιητικού συνεπάγεται με το ότι για να πάνε στην εργασία τους θα χρειάζονται δύο rapid test την εβδομάδα. Επίσης, θα χρειάζονται rapid test για να ψωνίσουν σε εμπορικά καταστήματα και για να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, πλοίο ή τρένο και γενικά να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο πιστοποιητικό έχει άμεση ισχύ και δεν χρειάζεται να παρέλθει το διάστημα των 14 ημερών, όπως ισχύει για τον εμβολιασμό με δύο δόσεις (ή μία, αν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο).

Keywords
Τυχαία Θέματα