Πιτσιόρλας: Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι το κλειδί για να υπάρξει άμεσα ανάπτυξη

Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι το κλειδί για να υπάρξει άμεσα ανάπτυξη και διασφαλίζει πλεονεκτήματα και στον τομέα της υγείας και της ασφαλιστικής αγοράς, σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας.

Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι το κλειδί για να υπάρξει άμεσα ανάπτυξη και διασφαλίζει πλεονεκτήματα και στον τομέα της υγείας και της ασφαλιστικής αγοράς, σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρείων (ΕΑΕΕ)

με μήνυμα «ασφαλίζω σημαίνει φροντίζω».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι πρέπει να κατέβουν οι τόνοι στο εσωτερικό της χώρας, να υπάρχει διάλογος και διάθεση συνεργασίας για να επιτύχει η χώρα τους στόχους της.

«Γύρω μας μαζεύονται σύννεφα» σχολίασε ο υφυπουργός, ο οποίος ανέφερε ενδεικτικά ότι η Τουρκία βρίσκεται σε νευρική κρίση, προσθέτοντας: «Δεν πρέπει να ρίχνουμε νερό στον μύλο της έντασης». Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στο διεθνές περιβάλλον αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να λυθούν όλα τα ζητήματα που την απασχολούν και να διασφαλίσει το απαραίτητο περιβάλλον για την ανάπτυξή της.

Ακολούθως, ο υφυπουργός επανέλαβε ότι είναι αναγκαίο να αλλάξει το μείγμα πολιτικής και σημείωσε ότι η υπερφορολόγηση, προφανώς, αποτελεί ανασχετικό παράγοντα για την ανάπτυξη της οικονομίας, «αλλά δεν θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε εξορθολογισμό, αν παραμείνουμε στον ίδιο βαθμό εποπτείας που έχουμε σήμερα». Ο κ. Πιτσιόρλας εκτίμησε ότι από τον Αύγουστο και μετά, η κυβέρνηση θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία για να υλοποιήσει ένα δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. «Αυτό το σχέδιο έχει ξεκινήσει ήδη να υλοποιείται, αλλά χρειάζεται σύμπνοια» τόνισε.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι τα μεγάλα προβλήματα της χώρας δεν πρόεκυψαν την τελευταία διετία και ότι «απαιτούνται σημαντικές τομές μέχρι τον Αύγουστο ώστε να λυθούν προβλήματα ετών για να μπορέσουμε να περάσουμε στην ανάπτυξη».

Σχετικά με την ασφαλιστική αγορά, ο υφυπουργός ανέφερε ότι ο ανταγωνισμός θα γίνει πιο σκληρός και ότι χρειάζεται προσαρμογή στο θέμα τού μεγέθους από τις ελληνικές εταιρείες, καθώς «θα τονώνεται ολόενα και περισσότερο ο συμπληρωματικός χαρακτήρας της ιδιωτικής ασφάλισης».

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Θεόδωρος Μητράκος, σημείωσε από την πλευρά του, ότι χρειάζεται μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ της ΤτΕ και των εταιρείων του κλάδου για την αλλαγή της νοοτροπίας σχετικά με τη χαμηλή διείσδυση των ασφαλιστικών προϊόντων σε κλάδους μη υποχρεωτικής ασφάλισης.

Γενικότερα ανέφερε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό στον κλάδο. «Απαιτείται συνεχής εγρήγορση και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων για να αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις» είπε.

«Ο σεβασμός της ανεξαρτησίας και η διασφάλιση ότι οι βασικές λειτουργίες δεν συγχέονται με άλλες λειτουργίες ενισχύουν την ποιότητα της πληροφόρησης που λαμβάνουν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και οδηγούν σε ορθολογικότερες αποφάσεις τόσο για τους ασφαλισμένους και την εταιρεία όσο και προσωπικά για τα μέλη του ΔΣ, τα οποία φέρουν πλέον στο ακέραιο την ευθύνη των αποφάσεων» σημείωσε ο Κ. Μητράκος, ο οποίος πρόσθεσε: «Ένας δεύτερος τομέας προσοχής αφορά στα ζητήματα της προστασίας του καταναλωτή, δηλαδή της προσφοράς στον καταναλωτή προϊόντων και υπηρεσιών που να καλύπτουν τις δικές του ασφαλιστικές ανάγκες στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του, με ταυτόχρονη παροχή της μέγιστης δυνατής προστασίας.

Και αυτά όχι μόνο μέσω της ενίσχυσης της φερεγγυότητας των επιχειρήσεων ιδιωτικής ασφάλισης και της δημοσίευσης στοιχείων σχετικά με τη χρηματοοικονομική τους κατάσταση, αλλά και μέσω του τρόπου προώθησης των προϊόντων και της πληροφόρησης που πρέπει να παρέχεται στον καταναλωτή ώστε αυτός να κατανοήσει τη φύση, τους κινδύνους και το κόστος των εναλλακτικών προϊόντων πριν λάβει την απόφασή του».

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Δημήτρης Μαζαράκης, σημείωσε ότι σχεδιάζονται σειρά δράσεων που απασχολούν την κοινωνία και έχει ξεκινήσει ο διάλογος προκειμένου η ασφαλιστική αγορά να παίξει τον συμπληρωματικό ρόλο που της αρμόζει στον κλάδο υγείας και ασφάλισης.

Όπως είπε, ολοένα και περισσότερα αναδεικνύεται η αδυναμία του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασφαλισμένων τόσο στην υγεία όσο και στη σύνταξη, αλλά και του κράτους γενικότερα να αντιμετωπίσει, μόνο του, μεγάλες φυσικές καταστροφές.

Για το θέμα της ΑΣΠΙΣ ανέφερε ότι θα πρέπει να λυθεί και γίνεται προσπάθεια για μια βιώσιμη κα κοινά αποδεκτή λύση.

Για το επικουρικό κεφάλαιο αυτοκινήτων κατόπιν αποφάσεων της όλομέλειας του Αρείου Πάγου το 2017, ανετράπη το ισχύον μέχρι πρότινος θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του επικουρικού καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για άμεση εύρεση βιώσιμης λύσης στα χρηματοδοτικά του προβλήματα και για το σκοπό αυτό η ένωση σε συνεργασία με την εποπτική αρχή έχει αναλάβει πρωτοβουλίες.

Για το θέμα του φιλικού διακανονισμού δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να προβλεφθεί με νόμο η υποχρεωτική συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών στο σύστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα