Πιτσιόρλας: Ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα διάσωσης αλλά η κρίση δεν τελείωσε

«Είναι πολύ σημαντική υπόθεση το γεγονός ότι καταφέραμε ως χώρα να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα διάσωσης και να σταθούμε και πάλι στα πόδια μας και δεν ήταν καθόλου αυτονόητο ότι θα συμβεί αυτό. Δεν ήταν εύκολο για την Ελλάδα».

Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας μιλώντας απόψε στην εκδήλωση του Ιδρύματος Hanns Seidel: «Έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης. Η επόμενη μέρα» που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Όπως

τόνισε, η Ελλάδα αντιμετώπισε μια κρίση πάρα πολύ μεγάλη. «Το 2008 έφτασε στα όριά του ένα ολόκληρο σύστημα διακυβέρνησης και οικονομικής λειτουργίας της χώρας. Βρεθήκαμε εκτός των αγορών. Αντιμετωπίσαμε μια πολύ βαθιά κρίσης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Για να μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε χρειαζόμασταν τεράστια βοήθεια - την είχαμε από τους εταίρους μας - όπως επίσης ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων πολύ σκληρών για τα δεδομένα μας και δεν ήταν καθόλου δεδομένο ότι θα μπορέσουμε να τα ολοκληρώσουμε» ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας.

Ωστόσο, μιλώντας στην εκδήλωση επεσήμανε ότι «φτάσαμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα διάσωσης αλλά δεν ξεπεράσαμε την κρίση. Τώρα έχουμε κερδίσει μια περίοδο, περίπου 15 ετών όπου θα πρέπει να θεμελιώσουμε τη νέας πορεία της χώρας, ώστε να μπορεί να σταθεί εντός του ευρώ και κυρίως στα πόδια της» και συνέχισε «Σε αυτό το χρονικό περιθώριο που έχουμε θα κάνουμε όλα όσα πρέπει να γίνουν προκειμένου η ελληνική οικονομία να είναι ανταγωνιστική και να αντέξει στον ανταγωνισμό. Αυτό θέλει σχέδιο αλλά και αφετηριακή δέσμευση και συνεννόηση όλων των μεγάλων κομμάτων ώστε να σχεδιάσουμε την πορεία της χώρας από εδώ και εμπρός».

Όπως επεσήμανε ο κ. Πιτσιόρλας, «ο σχεδιασμός για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων σε βάθος και η συνεννόηση του πολιτικού συστήματος σε μερικές βασικές μεγάλες κατηγορίες θεμάτων είναι οι προϋποθέσεις για να πάμε στην επόμενη ημέρα με αξιώσεις σωστές, να κερδίσουμε το στοίχημα, να παραμείνουμε στο ευρώ και να εδραιώσουμε μια πορεία ανάπτυξης της χώρας».

Κ. Χατζηδάκης: Στροφή στη σοβαρότητα και εφαρμογή των καλών ευρωπαϊκών πρακτικών για να γυρίσουμε σελίδα

«Η επόμενη μέρα μετά από την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης μοιάζει, δυστυχώς, εκ των πραγμάτων, πολύ με την προηγούμενη» ανέφερε στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης. «Οι δανειστές δεν έφυγαν. Τα κλιμάκια της τρόικας είναι αυτές τις μέρες εδώ. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές, ιδιαίτερα το ζήτημα των συντάξεων. Αν ήταν να είναι ουσιωδώς διαφορετική η περίοδος από εδώ και μετά, δεν θα υπήρχε και κανένας λόγος η κυβέρνηση να διαπραγματεύεται μαζί τους. Πέρα από τις συντάξεις και την περικοπή τους, έχει προνομοθετηθεί περικοπή κατά 35% του αφορολόγητου ορίου από το 2020 ενώ θα έχουμε και τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% μέχρι το 2022 και 2% μέχρι το 2060. Τέλος θα υπάρχει ο έλεγχος του SSM στις τράπεζες για 35 χρόνια και η παρουσία του υπερταμείου μέχρι το 2114».

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, συνεχίζει να έχει υποχρεώσεις, δεν κατορθώνει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και οι λόγοι που δεν το πετυχαίνει αυτό είναι πολιτικοί.

«Η κυβέρνηση μπορεί να απέφυγε το άλμα στον γκρεμό το 2015, δεν κατορθώνει όμως να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στις αγορές. Διότι από τη μια στηρίζεται στην υπερφορολόγηση, ενώ από την άλλη δείχνει απέχθεια στην υιοθέτηση διαρθρωτικών αλλαγών. Επιπλέον, όμως, αυτού, με όσα διακηρύσσουν υπουργοί της για ανατροπές διαρθρωτικών αλλαγών και για παροχές που έρχονται, υπονομεύει την προσπάθεια για ανάκτηση της εμπιστοσύνης, που είναι τελικά η λέξη κλειδί» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «στη Νέα Δημοκρατία έχουμε καταστήσει σαφές πως θέλουμε να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τη λογική του κρατισμού και της διανομής φτώχειας και να περάσουμε στη λογική της δημιουργίας και των ευκαιριών για όλους. Αντί να κοιτάμε πώς θα μοιράσουμε χωρίς να παράγουμε, πρέπει, επιτέλους να χτίσουμε μια οικονομία που θα βασίζεται σε μια απλή αρχή: Παράγω, Εξάγω. Σειρά από πρωτοβουλίες που σχεδιάζουμε τις οποίες έχουμε ανάγκη ως χώρα και αφορούν τόσο την οικονομία μας όσο και την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών, αλλά και ζητήματα κουλτούρας της κοινωνίας μας».

Κλείνοντας ανέφερε ότι «αν θέλουμε να έχουμε πραγματική ελπίδα να γυρίσουμε σελίδα και να εκπλήξουμε ευχάριστα αγορές και επενδυτές, πρέπει πρώτα από όλα να γυρίσουμε την πλάτη στον λαϊκισμό, τις ψεύτικες υποσχέσεις και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Να κάνουμε μια στροφή στη σοβαρότητα και να ανοίξουμε τα μάτια μας στις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη και τον κόσμο. Και αυτό είναι που προσπάθησα να περιγράψω με παραδείγματα για τη μελλοντική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα