Πιτσιόρλας: Τέλος καλοκαιριού θα είναι έτοιμο ένα πλαίσιο για τη λειτουργία και εποπτεία των εταιρειών

Τέλος καλοκαιριού θα έχουμε ένα πλήρες και σύγχρονο πλαίσιο που θα αφορά στη λειτουργία και εποπτεία των εταιρειών, όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας στο διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες σχέδιο νόμου στη Βουλή για τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης, αρχές του μήνα θα δοθεί στη δαβούλευση το σχέδιο νόμου για την αντικατάσταση

του νόμου 2190/20 : περί ανωνύµων εταιρειών, δουλεύει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για θέματα μετασχηματισμών και συγχωνεύσεων και στο πλαίσιο της εποπτείας θα συζητηθούν και θέματα που αφορούν στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο αλλά και της αναβάθμισης του ρόλου των επιμελητηρίων με απώτερο σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας των εταιρειών. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και όσα γίνονται για να λυθούν άλλα δομικά προβλήματα, όπως είπε ο ίδιος και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας το οποίο υπογράμμισε ότι προχωράει με αρκετά γρήγορο ρυθμό « και θα έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο μέρος του μέσα στην επόμενη διετία» καθώς και στην ολοκλήρωση του κτηματολογίου όπως και τα θέματα του δασολογίου.

Δομικά ζητήματα που σχετίζονται με τις επενδύσεις επιλύονται και σύντομα θα έχουμε ένα νέο πλαίσιο, υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Για να απομυθοποιηθεί, όπως είπε, η άποψη ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στον τομέα των επενδύσεων αναφέρθηκε στην περίπτωση της επένδυσης του Ελληνικού. Όπως είπε «έγινε ένας διαγωνισμός για πώληση 7000 στρεμμάτων χωρίς τοπογραφικό και χωρίς πράξη χαρακτηρισμού …. βρεθήκαμε στο σημείο να πρέπει να καλύψουμε πολλές τέτοιες αιρέσεις και φτάσαμε στο σημείο να εκδοθεί το ΠΔ, με ομοφωνία από το ΣτΕ, που σημαίνει ότι έγινε μια προσεκτική και συστηματική δουλειά. Αυτή ήταν η προϋπόθεση για να ξεκινήσει η πλήρωση πολλών αιρέσεων για την υλοποίηση της επένδυσης. Είμαστε λοιπόν στη φάση που θα πρέπει να εκδοθεί ένας μεγάλος αριθμός ΚΥΑ για να λυθούν τα θέματα της πολεοδόμησης και της ανάπτυξης των ζωνών. Η εταιρεία που θα κατασκευάσει το έργο θα ολοκληρώσει την κατάθεση των μελετών που απαιτούνται για να εκδοθούν αυτές οι πράξεις τον Ιούνιο του 2018. Έχουμε φτάσει στο τέλος. Μέχρι τον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο θα έχει ολοκληρωθεί η έκδοση των ΚΥΑ για να αρχίσει η υλοποίηση του έργου».

Ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι «τα χρόνια της κρίσης υπήρχε σημαντική πρόοδος ως προς την επιτάχυνση θεσμικών μεταρρυθμίσεων που τείνουν προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά τα δυο τελευταία χρόνια υπάρχει συνεπέστερη ανταπόκριση και εφαρμογή των δεσμεύσεων που από μόνοι μας πριν την κρίση θα έπρεπε να έχουμε λύσει».

Υπογράμμισε, για μία ακόμη φορά, τη σημασία του σταθερού περιβάλλοντος για την περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα επόμενα χρόνια θα διατηρηθεί ψηλά ο αριθμός των επενδύσεων που θα υλοποιούνται στη χώρα μας και σε ότι αφορά στη φορολογία, που είναι ένας ακόμη παράγοντας που δίνουν σημασία οι επιχειρηματίες, ανέφερε ότι θα μπορεί να ξεκινήσει ο εξορθολογισμός από το 2019.

Βαίνουμε στην ολοκλήρωση του πρώτου μεγάλου κύκλου των μεταρρυθμίσεων, όπως είπε και πρόσθεσε ότι η αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, ο τουρισμός, η οικοδομική δραστηριότητα και οι εξαγωγές δίνουν θετικά μηνύματα για το μέλλον.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος ανέφερε: «η Ελλάδα πρέπει να προσελκύσει νέα κεφάλαια, κυρίως από το εξωτερικό. Χρειάζεται περισσότερες ξένες άμεσες επενδύσεις, που σήμερα αντιστοιχούν μόλις στο 7% των συνολικών επενδύσεων.

Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη βασίζεται σε ποσοστό άνω του 90% σε εγχώριες πηγές χρηματοδότησης. Οι οποίες είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Πέραν, όμως της χρηματοδότησης, υπάρχουν και τα γνωστά διαχρονικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, που αποτρέπουν τόσο τις εγχώριες όσο και τις ξένες επενδύσεις, όπως η υψηλή φορολογία και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, το ασαφές κανονιστικό πλαίσιο για τις επενδύσεις, η αναποτελεσματικότητα και η γραφειοκρατία στο δημόσιο τομέα, οι περιορισμοί που εμποδίζουν την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Όλα αυτά τα θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν ταχύτατα και αποτελεσματικά».

Η «εθνική απελευθέρωση» που φέρνει το τέλος των μνημονίων, ισοδυναμεί με μια μεγάλη «εθνική ευθύνη» κατέληξε ο κ. Μίχαλος και πρόσθεσε: «μετατρέποντας τα Επιμελητήρια σε ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Μιας Στάσης και Σημεία μιας Επαφής σε θέματα αδειοδότησης, κάνουμε από κοινού ένα σημαντικό βήμα για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα