Πλατφόρμα Τσακαλώτου: Κόμμα αξιόπιστο που δεν θα λαϊκίζει για να μπορεί να κερδίσει

«Ένα αξιόπιστο κόμμα, ένα κόμμα που δεν λαϊκίζει, ένα κόμμα που έχει πολιτικό πολιτισμό. Γιατί ένα τέτοιο κόμμα μπορεί να κερδίσει τις εκλογές». «Ένα κόμμα που θα έχει ξεκάθαρη ταυτότητα, αλλά θα απευθύνεται σε πολλούς και πολλές».

Αυτές οι δύο φράσεις συμπυκνώνουν τη φιλοσοφία της πολιτικής πλατφόρμας που παρουσίασε την Παρασκευή το μεσημέρι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε μια αίθουσα με πολύ κόσμο, αλλά και πολλή ζέστη.

Ουσιαστικά, ο πρώην υπουργός Οικονομικών επιστράτευσε από το πρώτο του βήμα ως

υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ το δυνατότερο του ατού, δηλαδή το καλά εδραιωμένο προφίλ αξιοπιστίας και τεχνοκρατισμού και ταυτόχρονα αυτό της ειλικρίνειας, τα οποία ουσιαστικά περιέγραψε ως τα βασικά συστατικά επιτυχίας για τον ΣΥΡΙΖΑ τα οποία δεν υπήρχαν σε επάρκεια το προηγούμενο διάστημα:

‘Ένα κόμμα που είναι αξιόπιστο, που μιλάει και απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν ενσωματώνει όλα τα αιτήματα από όπου και αν έρχονται. Γιατί κανένα κόμμα δεν μπορεί να το υπόσχεται αυτό και να το τηρήσει. Θέλουμε ένα κόμμα που ακούει αλλά συγχρόνως λέει αυτά που πιστεύει. Και που πιστεύει αυτά που λέει», εξήγησε.

Στη δική του τεχνοκρατική επάρκεια, αλλά και διάθεση συλλογικότητας, αναφέρθηκε σε δεύτερο πλάνο και μόνο εμμέσως, υπενθυμίζοντας τον ηγετικό του ρόλο στην ομάδα διαπραγμάτευσης την περίοδο του τρίτου μνημονίου, καθώς και την τότε ικανότητα του να οργανώνει ομάδες εργασίας.

Σαφής αριστερή ιδεολογική αφετηρία

Είναι σαφές, ότι ο κύριος Τσακαλώτος επιχειρεί να αφήσει στο παρελθόν την άγονη για το κόμμα του διελκυστίνδα στην οποία έχει εγκλωβιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια σχετικά με το αν πρέπει να στρίψει το τιμόνι δεξιά ή αριστερά και η οποία προφανώς δεν είναι ούτε ελκυστική για τους πολίτες ούτε παράγει πολλαπλασιαστικά οφέλη, αλλά αντιθέτως λειτουργεί διαιρετικά.

Άλλωστε, με έναν διαφορετικό τρόπο, στην ίδια κατεύθυνση παράκαμψης αυτού του υποτιθέμενου διλήμματος, μίλησε δύο μέρες νωρίτερα και η κυρία Αχτσιόγλου.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν έκρυψε την ιδεολογική του αφετηρία, καθώς τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει κομμάτι της Αριστεράς», ενώ παράλληλα εκτίμησε πως «έχουμε μια πολύ ταξική κοινωνία, όπου το μέλλον των παιδιών καθορίζεται από τη στιγμή που γεννιούνται».

Θέλουμε να απευθυνθούμε σε πάρα πολύ κόσμο

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να φανταστεί μια Αριστερά που δεν θα θέλει να κάνει ανοίγματα στον κόσμο, σε εργαζομένους όλων των ειδών.

Αποσαφήνισε, λοιπόν, τη δική του αντίληψη, κάνοντας λόγω για την ανάγκη ξεκάθαρης ταυτότητας, σημειώνοντας ότι το θολό στίγμα ήταν από τα βασικά αίτια της ήττας στις εκλογές και ταυτόχρονα υπογραμμίζοντας τη σημασία της ευρείας κοινωνικής απεύθυνσης, στη βάση όμως της ιδεολογικής ειλικρίνειας, αλλά και της ειλικρίνειας στη δυνατότητα υλοποίησης αιτημάτων.

Σε ότι αφορά τις κοινωνικές κατηγορίες και τα ζητήματα με τα οποία θα πρέπει να δώσει βάρος ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτά συμπεριέλαβε: την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης, την οικονομία της φροντίδας, το αναπτυξιακό κράτος, τη μικρή επιχείρηση, τον νέο επιστήμονα, αλλά και το γυναικείο φύλο, τους ανθρώπους με αναπηρία, την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, τους νέους.

«Θέλουμε να απευθυνθούμε σε πάρα πολύ κόσμο», συνόψισε, τονίζοντας ότι «η Αριστερά θέλει να βοηθήσει τον κόσμο για να είναι καλύτερη η ζωή του».

Συνέχεια και τομή στο κόμμα

Σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ε. Τσακαλώτος μίλησε για το κόμμα που θέλει να οικοδομήσει, ουσιαστικά περιγράφοντας ένα κόμμα σε διαρκή και ζωντανή διαβούλευση:

«Ένα κόμμα με λογοδοσία και συλλογικότητα. Ένα κόμμα που ο Πρόεδρος θα είναι πρώτος ανάμεσα σε ίσους, ένα κόμμα που θα ακούει, που θα ενσωματώνει, που θα έχει και εκπαιδευτικό ρόλο, που θα παρεμβαίνει ιδεολογικά, που θα έρχονται από κάτω ιδέες, προτάσεις, ανησυχίες για το πού πάμε».

Στόχος, όπως ανέφερε, είναι να δοθούν «οι ιδεολογικές μάχες, ώστε ο κόσμος της Αριστεράς εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ να είναι περήφανος για όσα πετύχαμε, να έχει αυτοπεποίθηση, για τις αξίες μας, τις παρεμβάσεις μας και τις αναλύσεις μας, να μπορεί να δίνει την μάχη των επιχειρημάτων παντού».

Ειδική αναφορά έκανε στον Αλέξη Τσίπρα και στις δύο παρακαταθήκες που αφήνει από την περίοδο της πρωθυπουργικής του θητείας:

Η πρώτη από αυτές είπε ότι ήταν πως «βγήκαμε από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια» και η δεύτερη η «συμφωνία των Πρεσπών», για την οποία χαρακτήρισε ακόμη πιο «καθοριστικό τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα» και για την οποία «αυτό θα μείνει στην ιστορία».

Ενοποιώντας, λοιπόν, σε ένα αφήγημα αυτές τις επιτυχίες και τα νέα χαρακτηριστικά που πρέπει να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «το δίπολο συνέχειας και τομής».

Παρουσίες και απουσίες

Μετά τον κύριο Τσακαλώτο, τον λόγο στο impact hub στου Ψυρρή, έλαβαν ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, η μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Πληροφορικής, Μακρίνα Βιόλα Κώστη και η πρώην βουλευτής Κιλκίς, Ειρήνη Αγαθοπούλου.

Επίσης, παραβρέθηκαν ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος φέρεται να διαδραματίζει κορυφαίο ρόλο στο επιτελείο Τσακαλώτου, αν και δεν ήταν ποτέ μέλος της «Ομπρέλας» (όπως και ο κύριος Μαμουλάκης).

Επίσης, από την εν λόγω τάση δεν προέρχονται και ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και πρώην βουλευτής Ευβοίας, Βαγγέλης Αποστόλου, οι οποίοι έδωσαν το παρόν.

Από τα στελέχη της Ομπρέλας, στου Ψυρρή βρέθηκαν οι Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Δημήτρης Βίτσας, Θοδωρής Δρίτσας, Νίκος Συρμαλένιος (πρώην βουλευτής Κυκλάδων), Τασία Χριστοδουλοπούλου, Αννέτα Καββαδία, Πάνος Λάμπρου, Κώστας Αθανασίου, Χαρά Ματσούκα, αλλά και αρκετά οργανωτικά στελέχη της τάσης, όπως οι Νίκος Κούτσης (συντονιστής της νομαρχιακής Α΄ Αθήνας του κόμματος), Κατερίνα Κνήτου, Μανώλης Σαρρής (πρώην συντονιστής της Νομαρχιακής Πειραιά), Πέτρος Καλκανδής, Νίκος Τσιγώνιας. Επίσης, παρόντες ήταν και ανένταχτοι αριστεροί, όπως οι Ελένη Πορτάλιου και Στρατής Μπουρνάζος.

Από την εκδήλωση, πάντως, υπήρξαν και δύο ηχηρές απουσίες κορυφαίων στελεχών της Ομπρέλας και συγκεκριμένα των Νίκου Βούτση και Δημήτρη Παπαδημούλη, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν τοποθετηθεί στο εσωτερικό της τάσης υπέρ της στήριξης της Έφης Αχτσιόγλου.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο, ιδίως για τον πρώτο, ότι θα προχωρήσουν σε μια τέτοια στήριξη δεδομένης της υποψηφιότητας Τσακαλώτου ή θα παραμείνουν ουδέτεροι ή ακόμη και αν θα οδηγηθούν τελικά σε στήριξη του πρώην υπουργού Οικονομικών.

#ΣΥΡΙΖΑ #ΕΥΚΛΕΙΔΕΙΣ_ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ #ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ #ΕΦΗ_ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ #ΑΛΕΞΗΣ_ΤΣΙΠΡΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα