Πλειστηριασμοί : Στο «σφυρί» χιλιάδες ακίνητα την επόμενη διετία - Δουλειές με φούντες για τράπεζες και funds

Χιλιάδες πλειστηριασμοί ακινήτων έρχονται την επόμενη διετία είτε απευθείας από τις τράπεζες είτε από τα funds στα οποία μεταβιβάζονται τα κόκκινα δάνεια και μαζί με αυτά τα ακίνητα που αποτελούν τις εγγυήσεις τους. 

Ο στόχος για 100.000 έως το 2021 μέχρι στιγμής δεν έχει τηρηθεί που σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

Όταν

ξεκίνησε η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, σύμφωνα με την εφημερίδα Μακεδονία, το 95% των ακινήτων κατέληγε στις τράπεζες γιατί δεν υπήρχαν άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Σταδιακά το ποσοστό αυτό υποχώρησε στο 85% και κάτω από το 80%.

Υπολογίζεται ότι από την έναρξη των πλειστηριασμών περίπου 15.000 ακίνητα εκ των οποίων το 85% κατοικίες κατέληξαν στις τράπεζες.

Την επόμενη διετία εκτιμάται ότι θα βγουν μαζικά στην αγορά τα ακίνητα από τα χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων που μεταβίβασαν οι τράπεζες σε εταιρείες διαχείρισης και επενδυτικά fund.

Σήμερα τα κόκκινα δάνεια είναι στα 75 δισ. ευρώ και οι τράπεζες έχουν αναλάβει τη δέσμευση να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 53 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021.

Όταν ξεκίνησε η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το 95% των ακινήτων κατέληγεστις τράπεζες γιατί δεν υπήρχαν άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Σταδιακά το ποσοστό αυτό υποχώρησε στο 85 και κάτω από το 80%.

Υπολογίζεται ότι από την έναρξη των πλειστηριασμώνπερίπου 15.000 ακίνητα εκ των οποίων το 85% κατοικίες κατέληξαν στις τράπεζες.

Γιατί αγοράζουν ακίνητα οι τράπεζες; Γιατί θεωρούν ότι θα συνεχίσει η ανοδική πορεία των τιμών και πλέον θεωρείται ένα καλό στοιχείο του ενεργητικού τους που επηρεάζει το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Στη Θεσσαλονίκη πολλοί βιοτεχνικοί χώροι στο κέντρο καταλήγουν σε κάποια τράπεζα και μάλιστα με την τιμή της πρώτης προσφοράς και στη συνέχεια μεταπωλούνται σε επενδυτές που διαμορφώνουν τους χώρους ως γραφεία ή καταλύματα.

Σε αστικά ακίνητα μεγάλης εμπορικής αξίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης υπάρχουνκατά περίπτωση και 15-20 ενδιαφερόμενοιαγοραστές.

Σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς τα καλά ακίνητα στο κέντρο εξαντλούνται και η μειωμένη προσφορά σύντομα θα επηρεάσει τις τιμές και σε περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης.

Πάνω από 7.000 πλειστηριασμοί μέχρι το τέλος του 2019

Στην ιστοσελίδα eauctions.gr είναι αναρτημένοι συνολικά 52.220 πλειστηριασμοί στους οποίους περιλαμβάνονται οι ανοικτοί, οι ολοκληρωμένοι, οι ματαιωμένοι αλλά και αυτοί που είναι σε αναστολή.

Η βασική αιτία για τηναναβολή των πλειστηριασμών είναι η αμφισβήτηση της τιμής εκκίνησης του πλειστηριασμού από τον οψειλέτη.

Αν και τα νούμερα μοιάζουν υψηλά στην πραγματικότητα προσεγγίζουν τα επίπεδα του 2009 πάνω από 52.000 και μάλιστα με τα κόκκινα δάνεια στο 6% του χαρτοφυλακίου των τραπεζών έναντι του 40% σήμερα.

Το α εξάμηνο του 2019σχεδιάστηκαν 9.882 πλειστηριασμοίιδιωτικών και εταιρικών ακινήτων όμως κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ακυρώθηκαν για διάφορους λόγους διακανονισμός της τελευταίας στιγμής με την τράπεζα προστασία από το νόμο Κατσέλη 3.406 πλειστηριασμοί.

Τελικώς διεξήχθησαν 6.476 πλειστηριασμοί αλλά οι τίτλοι ιδιοκτησίας μεταβιβάστηκαν μόνο για 2.346 ακίνητα για τα οποία βρέθηκαν αγοραστές.

Keywords
Τυχαία Θέματα