Ποδαρικό στο Νοέμβριο με καταλήψεις αλλά και ...τηλεκπαίδευση - Τι ισχύει για τις απουσίες

Κλειστά σχολεία: Τι ισχύει για τις καταλήψεις, την αναπλήρωση των μαθημάτων με τηλεκπαίδευση και τις απουσίες

Με καταλήψεις, κλειστά σχολεία και πορείες διαμαρτυρίας ξεκίνησε η εβδομάδα για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας καθώς αντιδρούν για τα κακώς κείμενα της Παιδείας, την αυστηροποίηση των ποινών και την απαγόρευση των κινητών στα σχολεία

ενώ υπάρχουν κενά σε καθηγητές και υποχρηματόδηση σε όλες τις σχολικές υποδομές.

Με σύνθημά τους «εμείς βάλαμε στην τσέπη το κινητό μας, εσείς όμως κάνατε χάλια το σχολείο μας» η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας απήυθηνε κάλεσμα σε όλους τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων για κλειστά σχολεία και κινητοποίηση στις 12:00 σήμερα στα Προπύλαια, τονίζοντας ότι στις 4 Νοέμβρη «το υπουργείο Παιδείας παίρνει αποβολή από τους μαθητές». Πλήθος μαθητών από διάφορα μέρη της χώρας ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα με αποτέλεσμα τα πρώτα λουκέτα σε σχολεία λόγω καταλήψεων να είναι γεγονός όμως όπως ανακοίνωσαν οι διευθύνσεις τα μαθήματα θα διεξαχθούν κανονικά μέσω τηλεκπαίδευσης στο Webex για τους υπόλοιπους μαθητές.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του 3ο Γυμνασίου Αγίων Αναργύρων που σε ανακοίνωσή του τόνιζε ότι «Το σχολείο τελεί υπό κατάληψη. Θα γίνει webex.» και εν συνεχεία παρατίθεται το πλήρες πρόγραμμα των μαθημάτων εξ αποστάσεως.

Αντίστοιχη είναι και η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 4ου Γυμνασίου Αχαρνών όπου αναφέρεται ότι «Ενημέρωση προς τους γονείς: Παρακαλείται όποιος δεν έχει λάβει email από το σχολείο με τους συνδέσμους των καθηγητών για μάθημα μέσω webex λόγω της σημερινής κατάληψης να στείλει email απευθείας στο σχολείο στο για να του αποσταλούν».

Τηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία και αδικαιολόγητες απουσίες στους καταληψίες

Η απόφαση των μαθητών να προχωρήσουν σε κατάληψη διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες μαθημάτων και καλύτερες υποδομές οδήγησε πολλούς διευθυντές σχολείων να στραφούν στη λύση της τηλεκπαίδευσης ακολουθώντας τα όσα ορίζει η φετινή εγκύκλιος για την λειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων. Όπως αναφέρεται ρητά «Σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, το οποίο καθιστά αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα/ τμήματα σχολικής μονάδας ή σε ολόκληρη σχολική μονάδα, οι σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι μαθητές/τριες όσο και οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία.

8. Στη συνεχεία, αφού αποκατασταθεί η λειτουργία της σχολικής μονάδας, το σχολείο υποχρεωτικά παρέχει και δια ζώσης τον ίδιο αριθμό διδακτικών ωρών που παρείχε εξ αποστάσεως, λόγω της παρεμπόδισης, με τους παρακάτω τρόπους:

α) με περιορισμό των εργάσιμων ημερών των πολυήμερων εκδρομών,

β) με περικοπή περιπάτων και εκδρομών και

γ) με αξιοποίηση των σχολικών εορτών με την παράλληλη πραγματοποίηση των εορτών και των μαθημάτων. Μαθητές/τριες, οι οποίοι/ες με τις πράξεις τους καθιστούν αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα/τμήματα σχολικής μονάδας ή σε ολόκληρη τη σχολική μονάδα, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και λαμβάνουν αδικαιολόγητη απουσία, για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας.

9. Αν τα σχολεία δε λειτουργήσουν για διάστημα μεγαλύτερο των δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών, το διδακτικό έτος μπορεί να παραταθεί για αντίστοιχο ή μικρότερο χρονικό διάστημα με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού μετά από εισήγηση του/της Περιφερειακού/ής Διευθυντή/ντριας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης”.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τη διάταξη ΕΔΩ

Η «παγίδα» με τις απουσίες της κατάληψης

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεδομένου της επαναφοράς της διάκρισης δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων απουσιών οι μαθητές που εμπλέκονται στις καταλήψεις θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί καθώς αν έχουν μαζεμένες πολλές απουσίες, υπάρχει κίνδυνος να επαναλάβουν την τάξη καθώς οι απουσίες της κατάληψης δεν δικαιολογούνται επομένως αν διαρκέσει πολλές μέρες η διαμαρτυρία και η αποχή από τη δια ζώσης διδασκαλίας θα «φορτωθούν» μονομιάς μεγάλο αριθμό απουσιών. Υπενθυμίζεται ότι η φοίτηση θεωρείται επαρκής όταν οι απουσίες δεν ξεπερνούν τις 50 ή όταν δεν ξεπερνούν τις 114 από τις οποίες, οι άνω των 50 είναι δικαιολογημένες.

#ΣΧΟΛΕΙΑ #ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ #ΜΑΘΗΤΕΣ #ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ #ΑΠΟΥΣΙΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα