Ποια είναι τα επικοινωνιακά λάθη του Αλέξη Τσίπρα - Δύο ειδικοί αναλύουν τη βαριά ήττα στα Dikaiologitika News

Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού αλλά και... της επικοινωνίας. Τα Dikaiologitika News μαζί με δύο κορυφαίους επικοινωνιολόγους αναλύουν τα επικοινωνιακά λάθη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία έχουν τη δική τους ευθύνη στην ήττα που από όλες τις πλευρές ταυτίζεται με «συντριβή»

«Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τρία βασικά λάθη στρατηγικής που μοιραία τον άφησαν πολύ πίσω στην κούρσα τον Ευρωεκλογών», θα

πει ο επικοινωνιολόγος Ντίνος Ανδριόπουλος. Ο ίδιος επισημαίνει ότι πρώτο και βασικό λάθος στην επικοινωνιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι «προεκλογικές συγκεντρώσεις». «Η εικόνα της τελευταίας προεκλογικής συγκέντρωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Συντάγματος δεν θύμιζε σε τίποτα ένα νικηφόρο κόμμα. Επίσης, οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες με ψηφοφόρους να μεταφέρονται σε πούλμαν σε κάθε συγκέντρωση ήταν λάθος καθώς υπόγεια περνούσαν το μήνυμα του ηττημένου».

Ένα δεύτερο λάθος, σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο, ήταν ο χρόνος που δόθηκε η 13η σύνταξη. «Δόθηκε πολύ αργά με αποτέλεσμα ο κ. Τσίπρας να μην έχει τον απαραίτητο χρόνο να επικοινωνήσει το μήνυμα του. Δεν εμπεδώθηκε από τον κόσμο το μήνυμα που ήθελε να περάσει. Οι συνταξιούχοι μπορεί να χάρηκαν που είδαν λίγα περισσότερα χρήματα στους λογαριασμούς τους όμως δεν πείστηκαν».

Τρίτο λάθος του πρωθυπουργού είναι ότι «ξέχασε» τους νέους - επαναστάτες. «Οι νέοι ψηφοφόροι βρήκαν τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας και τις πολιτικές τους ως παλαιοκομματικές», σημειώνει ο γνωστός επικοινωνιολόγος υποστηρίζοντας ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης μέσω των νέων τεχνολογιών και της αντισυμβατικότητας που έδειξε κατάφερε τελικά να προσεγγίσει περισσότερο τις νεαρές ηλικίες. Σύμφωνα με τον ίδιον, το βασικότερο λάθος της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το γεγονός ότι δεν εξέπεμψε ένα ενιαίο και ξεκάθαρο μήνυμα πριν τις εκλογές. «Η αρχιτεκτονική των μηνυμάτων ήταν λάθος διότι άλλαζε συνεχώς, με αποτέλεσμα στους ψηφοφόρους να φτάνει το μήνυμα πως στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει σύγχυση για τις Ευρωεκλογές. Η εναλλαγή για το αν οι ευρωκάλπες είναι ψήφος εμπιστοσύνης της κυβέρνησης ή δημοσκόπηση μπέρδεψε τους πολίτες και δεν τους έπεισε», θα μας πει.

Σχολιάζοντας μάλιστα τη χθεσινή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα την ώρα που προκήρυξε πρόωρες εκλογές χαρακτηρίζει ως «κακή» την εικόνα του. «Έδειξε δεσποτική συμπεριφορά με το να καθυστερήσει να ανακοινώσει την είδηση των πρόωρων εκλογών που όλοι το είχαν λίγο πολύ ως δεδομένο. Επίσης, θα έπρεπε να επιδείξει περισσότερο πολιτικό πολιτισμό και να συγχαρεί τον πολιτικό του αντίπαλο», τονίζει.

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και ο γνωστός σύμβουλος επικοινωνίας Κίμων Αντύπας. «Το πρώτο μεγάλο και βασικό λάθος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν που δεν εξέπεμψε εξ αρχής ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τις Ευρωεκλογές. Αντίθετα, εξέπεμψε πολλά, διάσπαρτα και διαφορετικά μηνύματα. Έπρεπε να δώσει από την αρχή ένα κεντρικό μήνυμα και να το ακολουθήσει μέχρι τέλους», διευκρινίζει. Ο ίδιος συμπεριλαμβάνει στα «λάθη» του ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι χειρίστηκε με ελαφρότητα τον σάλο από το κότερο. «Σε προεκλογικό χρόνο θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτικός στο πως χειρίζεται ένα τέτοιο θέμα», σημειώνει ο κ. Αντύπας. Παράλληλα, χαρακτηρίζει ως «αυτοκτονικό» το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός λίγες ημέρες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε στη Βουλή ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από τον λαό. «Αυτό όχι μόνο μπέρδεψε τους πολίτες αλλά και δεν προσέφερε κανένα ουσιαστικό όφελος», δηλώνει.

Ο ίδιος καταλήγει ότι στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ συνετέλεσε αποφασιστικά το γεγονός ότι δεν υπήρχε ξεκάθαρη στρατηγική. «Όλη η προεκλογική καμπάνια στήθηκε πάνω στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα χωρίς όμως να συνυπολογιστεί καθόλου η φυσική φθορά που φέρνει η εξουσία. Έπρεπε να ακολουθηθεί μια πιο ανθρώπινη προσέγγιση. Έπρεπε ο Αλέξης Τσίπρας να βγάλει το ανθρώπινο προφίλ του κι όχι το ηγετικό. Διότι στην συγκεκριμένη περίσταση έβγαινε αλαζονικό» συμπληρώνει. Επίσης, ο έμπειρος επικοινωνιολόγος επισημαίνει με νόημα πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τον ρεαλιστικό του στόχο» και για αυτό υπέστη μια βαριά ήττα που καλείται με δυσκολία να διαχειριστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα