Ποιες οι στρατιωτικές δυνάμεις Ουκρανίας και Ρωσίας, 1.000 μέρες μετά την έναρξη του πολέμου
Όταν τα τανκς μπήκαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο στόχος της Ρωσίας ήταν να καταστρέψει την τρέχουσα κυβέρνηση και να μετατρέψει ουσιαστικά την Ουκρανία σε μια χώρα προσκείμενη στη Μόσχα και όχι στη Δύση. Τι ισχύει σήμερα;
Σχεδόν τρία χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η σύγκρουση των δύο χωρών παίρνει άλλη τροπή μετά και την απόφαση του Μπάιντεν να δώσει το πράσινο φως για την χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία αλλά και την πρώτη εκτόξευση βρετανικών πυραύλων Storm
Ο ειδικός αναλυτής, άμυνας και στρατιωτικών ζητημάτων, Simon Diggins κα ο πρώην ακόλουθος της Βρετανίας, επί αμυντικών θεμάτων σε Μόσχα και Κίεβο, σημειώνουν στο Sky News, για τη στρατιωτική δύναμη της Ουκρανία και της Ρωσίας τις πρώτες 1.000 μέρες του πολέμου αλλά και τι θα συμβεί στο μέλλον.
Ποια είναι η παρούσα κατάσταση στο πεδίο της μάχης;Όταν τα τανκς μπήκαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο στόχος της Ρωσίας ήταν να καταστρέψει την τρέχουσα κυβέρνηση και να μετατρέψει ουσιαστικά την Ουκρανία σε μια χώρα προσκείμενη (ξανά) στη Μόσχα και όχι στη Δύση, είπε ο Simon Diggins.
Παρά το γεγονός ότι έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να επιτύχει αυτόν τον στόχο, εκεί που είχε επιτυχία η Ρωσία είναι η εδραίωση του ελέγχου σε ένα «σημαντικό όγκο» της ανατολικής Ουκρανίας, όπως σημειώνει. «Οι ανατολικές επαρχίες περιλαμβάνουν μεγάλη βιομηχανική δύναμη της Ουκρανίας και παρέχουν μια χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία, την οποία κατέλαβαν οι Ρώσοι το 2014», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Από αυτή την προοπτική, οι Ρώσοι πιθανότατα τα κατάφεραν ή σίγουρα βρίσκονται σε καλό δρόμο. Ωστόσο δεν έχουν τον πλήρη έλεγχο του συνόλου των επαρχιών, έχουν όμως έναν σημαντικό όγκο». Ο Diggins πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά στη στρατιωτική τους θέση, τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προελαύνουν, αν και με πολύ αργούς ρυθμούς, και έχουν το πάνω χέρι στην «αναστάτωση» που μπορούν να προκαλέσουν μέσω αεροπορικών επιδρομών.
Ο John Foreman συμφωνεί μαζί του και ισχυρίζεται ότι επί του παρόντος η Ρωσία έχει την πρωτοβουλία στον πόλεμο και προηγείται τον τελευταίο χρόνο. Η ουκρανική εισβολή στην περιοχή του Κουρσκ της Ρωσίας μπορεί να αιφνιδίασε τη Μόσχα, αλλά «δεν άλλαξε την τροχιά του πολέμου» προς όφελος της Ουκρανίας, λέει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Diggins, η Ουκρανία δεν έχει «απολύτως καμία πιθανότητα» να ανακαταλάβει επαρχίες που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή, αλλά έχει αποδείξει ότι είναι επιτυχημένη στην άμυνα. «Η Ουκρανία πέτυχε μια στρατηγική νίκη, πιθανώς τη σημαντικότερη από όλες. Ό,τι είναι δηλαδή ανεξάρτητη και δυτικού προσανατολισμού», λέει ο στρατιωτικός αναλυτής.
«Αλλά αυτό έχει σημαντικό κόστος και ζημιά στις υποδομές».
Ποιοι οι πόροι της κάθε χώραςΤην Κυριακή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας. Αυτό σημαίνει ότι οι Ουκρανοί θα μπορέσουν να εκτοξεύσουν τους ATACMS, που έχουν εμβέλεια 300 χλμ.
Ωστόσο σύμφωνα με τον Foreman αυτό δεν θα βοηθήσει την Ουκρανία να καταρρίψει την ρωσική αεράμυνα. «Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει κάθε όπλο που έχει στη φαρέτρα της για να επιχειρήσει και να κερδίσει τον έλεγχο».
«Χρησιμοποιεί ιρανικά drones σε μία σταθερή επιχείρηση να κουράσει τους Ουκρανούς και την ίδια ώρα βάζει στη μάχη πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Η Ρωσία βελτιώνει επίσης την εκρηκτική ισχύ των drones της και χρησιμοποιήσει βόμβες ολίσθησης για να ανατινάξει τις ουκρανικές θέσεις.
»Έχουμε δει μεγαλύτερη χρήση drones και πυραύλων κρουζ παραγωγής Ουκρανίας, αλλά όχι ακόμη στα επίπεδα που απαιτούνται για να έχουν αποφασιστικό στρατιωτικό ή οικονομικό αποτέλεσμα» σημειώνει.
Από την πλευρά του ο Diggins ανέφερε ότι τα είδη όπλων που μπορεί ήδη να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία, για να χτυπήσει ρωσικούς στόχους εντός των συνόρων της, είναι οι βρετανικοί πύραυλοι Storm Shadow και οι γαλλικοί πύραυλοι SCALP. Ήδη νωρίτερα την Τετάρτη έγινε η πρώτη εκτόξευση των Storm, Shadow.
Η Ουκρανία ζητά τώρα από τους συμμάχους της Δύσης μη πυρηνικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και αποτελεσματικά συστήματα αεράμυνας. Ένα από αυτούς θα μπορούσε να είναι ο γερμανικός πύραυλος Taurus.
Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ χαλάρωσαν τους περιορισμούς στη χρήση του ATACMS όταν η Ρωσία άρχισε να αναπτύσσει βορειοκορεατικά χερσαία στρατεύματα στον πόλεμο. Όταν ρωτήθηκε για την ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων, ο Diggens απάντησε ότι πρόκειται για μία «ανησυχητική εξέλιξη». Ωστόσο, προβλέπει μακροπρόθεσμα, προκλήσεις για τη Ρωσία εάν συνεχίσει να χρησιμοποιεί ξένους στρατιώτες.
«Πιθανώς είναι όλοι πειθαρχημένοι, αλλά δεν είχαν καμία πραγματική εμπειρία πολέμου», είπε αναφερόμενος στους Βορειοκορεάτες. «Νομίζω ότι οι Ρώσοι δεν θα θέλουν να θεωρηθούν ότι εξαρτώνται υπερβολικά από αυτούς.
Τονίζει ότι «υπάρχει μία πρόκληση στη χρήση δυναμικού από άλλη χώρα: Βάζετε τα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας εναντίον της σύγχρονης Δύσης, όπως είναι τώρα οι Ουκρανοί, και μπορεί να καταλήξουν με πολύ βαριές απώλειες».
Πώς θα μπορούσαν να είναι οι επόμενες 1.000 ημέρες;Οι ειδικοί προβλέπουν ένα τέλος για τον πόλεμο χωρίς κάποια διευθέτηση και με κανένα σημαντικό κέρδος για καμία από τις δύο χώρες.
«Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ανεξάρτητα από το ποιος κέρδισε την προεδρία, υπάρχει πίεση να τελειώσει ο πόλεμος, πιθανώς με κάποιον αδιευθέτητο συμβιβασμό», λέει ο Foreman. Χωρίς σταθερές εγγυήσεις ασφαλείας ή οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός, η Ρωσία θα είναι σε θέση να ανασυνταχθεί και να επιτεθεί ξανά , σημειώνουν ενώ ο Diggins προβλέπει πως είναι πιθανή μίας μορφής κατάπαυση του πυρός ίσως τους επόμενους 6 με 9 μήνες αλλά με κάποιο είδος συμφωνίας «ανταλλαγής γης για ειρήνη».
«Το επόμενο δύσκολο κομμάτι είναι αν η Δύση θα διατηρήσει την υποστήριξη στην Ουκρανία» όπως λέει ενώ ο Diggons αμφιβάλλει πως «η Ουκρανία θα επιτύχει γρήγορη ένταξη στο ΝΑΤΟ. Μία από τις προϋποθέσεις που θα χρειαστεί ο Πούτιν για να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός θα είναι να μην μπορεί να είναι επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ» καταλήγει.
#ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΡΩΣΙΑ #ΣΤΡΑΤΟΣ #ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ_ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το «αθώο» σύμπτωμα της άνοιας που μπορεί να εμφανιστεί 10 χρόνια πριν από τα υπόλοιπα
- Στο νοσοκομείο η Δέσποινα Μοιραράκη
- Δημήτρης Σούρας: Το ταξίδι στην Αίγυπτο που ήταν όνειρο ζωής και το αναπάντεχο τέλος με την επιστροφή του
- Πολιτική ανατροπή την Πέμπτη: Φεύγουν τρεις από τον ΣΥΡΙΖΑ - Το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση
- Εκτέλεσε με καραμπίνα τον πατέρα του, επειδή τον αποκλήρωσε – Πυροβόλησε εννέα φορές και έδωσε χαριστική βολή
- Παραμένει στο ψυγείο ο Σιδηρόπουλος
- Δέσποινα Μοιραράκη: Η φωτογραφία της μέσα από το νοσοκομείο - Όλα πήγαν καλά, γράφει
- Τραγωδία Τεμπών: Την εκταφή θύματος ζητεί συγγενής – Πείραμα για τα έλαια σιλικόνης από τον εμπειρογνώμονα
- Οι πέντε απουσίες του Παναθηναϊκού για την αναμέτρηση με την Ζάλγκιρις
- Παναθηναϊκός: Χωρίς Αταμάν και τέσσερις παίκτες στο Κάουνας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Ποιες οι στρατιωτικές δυνάμεις Ουκρανίας και Ρωσίας, 1.000 μέρες μετά την έναρξη του πολέμου
- Live το debate του ΣΥΡΙΖΑ: Λεπτό προς λεπτό η τηλεμαχία των 4 υποψηφίων
- Χάρης Δούκας: «Τα χρέη της θητείας Μπακογιάννη»
- «Αλ Τσαντίρι Νιουζ»: Με Πάνο Βλάχο και Ελένη Γερασιμίδου η αποψινή πρεμιέρα Λαζόπουλου
- Το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση - Ποιοι βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ αποχωρούν
- Coldplay: Πρωταγωνιστής στο νέο τους βίντεο κλιπ ο original «Karate Kid» (βίντεο)
- Πιερρακάκης: «Θα μειώσουμε τους αναπληρωτές με μόνιμους διορισμούς»
- Ο Νίκος με τον Χάρη και τη Νάντια
- 24ωρη απεργία: «Οι εκπαιδευτικοί βγήκαμε στο δρόμο κόντρα σε διώξεις και απειλές» πρόεδρος ΔΟΕ στο Dnews
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Ποιες οι στρατιωτικές δυνάμεις Ουκρανίας και Ρωσίας, 1.000 μέρες μετά την έναρξη του πολέμου
- Πιερρακάκης: «Θα μειώσουμε τους αναπληρωτές με μόνιμους διορισμούς»
- Το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση - Ποιοι βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ αποχωρούν
- Ο Όμιλος ΔΕΗ βράβευσε 446 παιδιά εργαζομένων που αρίστευσαν στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση
- Χάρης Δούκας: «Τα χρέη της θητείας Μπακογιάννη»
- Coldplay: Πρωταγωνιστής στο νέο τους βίντεο κλιπ ο original «Karate Kid» (βίντεο)
- Live το debate του ΣΥΡΙΖΑ: Λεπτό προς λεπτό η τηλεμαχία των 4 υποψηφίων
- «Αλ Τσαντίρι Νιουζ»: Με Πάνο Βλάχο και Ελένη Γερασιμίδου η αποψινή πρεμιέρα Λαζόπουλου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Diddy: Ακόμη 5 αγωγές σε βάρος του από άντρες και γυναίκες
- Άννα Κουρή για τον σκύλο της σειράς «Οι Μεν Και Οι Δεν»: «Η Τερέζ πληρωνόταν κανονικά αφού εργαζόταν»
- Σπείρα Μέγαρα: Αυτή είναι η συμμορία με την καφετζού που άρπαξε 850.000 ευρώ από 72χρονο
- Συμμορία έκλεβε ηλικιωμένους - Προσποιούνταν τους υπαλλήλους παροχής ηλεκτρικής ενέργειας
- Ουκρανία: ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα κλείνουν τις πρεσβείες τους στο Κίεβο, υπό τον φόβο επιθέσεων
- Το Σάββατο η ανακοίνωση του νέου κόμματος του Κασσελάκη – Ψηφίζουν από σήμερα για το όνομα τα μέλη
- Ζορντάν Μπαρντελά: Ο εκλεκτός της Λεπέν υπαινίσσεται τις προεδρικές του φιλοδοξίες -Τι απαντά η μέντοράς του