Ποιοι θα χρειαστούν... πρώτοι τρίτη δόση του εμβολίου Pfizer

Όσοι είναι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό, ίσως χρειαστούν μία τρίτη ενισχυτική ή αναμνηστική δόση του εμβολίου Pfizer/BioNTech εντός του 2021, σύμφωνα με επιστήμονες στη Βρετανία, μεταξύ των οποίων ένας Έλληνας της διασποράς.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το εμβόλιο πυροδοτεί μικρότερη ανοσιακή απόκριση αντισωμάτων έναντι της ινδικής μετάλλαξης «δέλτα» του κορονοϊού.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ και του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL), μεταξύ των οποίων ο Έλληνας Γιώργος Κασσιώτης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet»,

και σύμφωνα με τους «Financial Times», ανέφεραν ότι τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε όσους έκαναν τις δύο δόσεις του εν λόγω εμβολίου ήταν κατά μέσο όρο τουλάχιστον πέντε φορές χαμηλότερα έναντι τις μετάλλαξης Δέλτα, σε σχέση με το αρχικό κινεζικό στέλεχος.

Μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, το 32% των εμβολιασθέντων εμφάνισαν αισθητή ανοσιακή απόκριση αντισωμάτων έναντι της ινδικής μετάλλαξης «δέλτα», σε σχέση με το 79% των εμβολιασθέντων έναντι του αρχικού ιού που είχε ανιχνευθεί στη Γουχάν.

Η λοιμωξιολόγος Έμα Γουόλ του UCL δήλωσε: «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να διασφαλιστεί ότι τα εμβόλια κρατούν όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους εκτός νοσοκομείων. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι να χορηγούμε γρήγορα τις δεύτερες δόσεις και να παρέχουμε ενισχυτικές δόσεις σε όσους μπορεί να μην έχουν επαρκώς υψηλή ανοσία έναντι των νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού».

Η καθηγήτρια Ανοσολογίας και Λοιμωξιολογίας Ελεάνορ Ράιλι, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, σημείωσε ότι, όπως δείχνουν τα νέα στοιχεία, «τα εμβόλια ίσως παρέχουν κάπως μικρότερη προστασία έναντι της λοίμωξης με την μετάλλαξη Δέλτα. Η απόκριση των αντισωμάτων δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που καθορίζει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού» σημείωσε η ίδια.

«Αυτά τα δεδομένα δεν μπορούν να μας πουν εάν το εμβόλιο θα είναι λιγότερο αποτελεσματικό για την αποτροπή της σοβαρής νόσου, τη νοσηλεία ή τον θάνατο. Πρέπει να περιμένουμε για τα πραγματικά στοιχεία. Έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι, καθώς άλλες ανοσιακές αποκρίσεις, όπως των Τ-λεμφοκυττάρων, συμβάλλουν στην προστασία έναντι της σοβαρής νόσου και μπορεί να επηρεάζονται λιγότερο από τις μεταλλάξεις του κορονοϊού που επιδρούν στα εξουδετερωτικά αντισώματα», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τη βραετανική εφημερίδα, η Pfizer σχολίασε ότι ακόμη δεν έχει δει τη μελέτη των Francis Crick-UCL.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποιοι, Pfizer,poioi, Pfizer