Ποιοι θεωρούνται ανεμβολίαστοι

Ανεμβολίαστοι θεωρούνται όσοι έχουν πιστοποιητικό νόσησης άνω των έξι μηνών και πιστοποιητικό εμβολιασμού άνω των εννέα μηνών.

Αλλαγές στα μέτρα κατά του κορονοϊού είχαμε τις τελευταίες μέρες με το μοναδικό μέτρο που συνεχίζει να παραμένει να είναι αυτό με τις μάσκες.

Συγκεκριμένα, αυτό που άλλαξε είναι οτι καταργήθηκαν ή μάλλον πιο σωστά ανεστάλησαν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης με αποτέλεσμα η είσοδος σε μαγαζιά, διασκέδαση και εστίαση να είναι δυνατή χωρίς την επίδειξη τους γεγονός που επέτρεψε μετά από αρκετούς μήνες την είσοδο των ανεμβολίαστων στους κλειστούς εσωτερικούς

χώρους.

Νωρίτερα, είχαν υπάρξει και άλλες αλλαγές που αφορούν την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης και συγκεκριμένα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού λήγουν πλέον στους 9 και όχι στους 7 μήνες όπως ίσχυε πριν ενώ τα πιστοποιητικά νόσησης λήγουν πια στο 6μηνο και στο 3μηνο.

Ποιοι θεωρούνται σήμερα ανεμβολίαστοι

Ανεμβολίαστοι θεωρούνται όσοι δεν έχουν κάνει κανένα εμβόλιο και δεν έχουν νοσήσει, ή έχουν νοσήσει και έχει περάσει το εξάμηνο, ή όσοι έχουν κάνει μία ή δόσεις του εμβολίου και έχει περάσει ένα εννεάμηνο.

Υπενθυμίζεται πως οι νέες ημερομηνίες λήξης των πιστοποιητικών είναι:

Στους έξι μήνες για το πιστοποιητικό νόσησης Στους εννέα μήνες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύμφωνα με το τελευταίο ΦΕΚ άλλωστε

Πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται:

όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και β) όσοι έχουν εμβολιαστεί για κορονοϊό COVID-19 με την πρώτη δόση του εμβολίου των δύο (2) δόσεων, κατόπιν νοσούν από κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης-ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου. Το πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης-ανάρρωσης και εμβολιασμού της περ. β) του προηγούμενου εδαφίου έχει ισχύ έξι (6) μηνών από τον πρώτο θετικό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19, που πραγματοποιείται σύμφωνα με την παρ. 3.

Όσοι ενήλικοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον εννέα (9) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.

Τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα www.gov.gr είτε ηλεκτρονικά μέσω της κινητής συσκευής του ατόμου είτε μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν. 4876/2021 (Α' 251), κατόπιν αποθήκευσής τους στην κινητή συσκευή του ατόμου, τα οποία ο αρμόδιος υπάλληλος, ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της εκάστοτε επιχείρησης, ο εργοδότης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α' 118) Covid Free GR, δια της σάρωσης του κωδικού QR που αυτά φέρουν, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας δύναται να πραγματοποιείται και με απλή επίδειξη των στοιχείων ταυτοποίησης που το άτομο έχει αποθηκεύσει ψηφιακά, υπό τη μορφή εγγράφου, στην κινητή του συσκευή μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν. 4876/2021.

Η επαλήθευση των ως άνω στοιχείων μπορεί να γίνει από τα πρόσωπα του τέταρτου εδαφίου μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής COVID Free GR του άρθρου 33 του ν. 4816/2021, δια της σάρωσης του κωδικού QR του εγγράφου. Εναλλακτικά, εφόσον τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται από αλλοδαπό που προέρχεται από τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου ελέγχουν τα πιστοποιητικά αυτά σε έγχαρτη μορφή με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου. Η χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού, στην περίπτωση νόσησης φυσικού προσώπου πλήρως εμβολιασμένου, δεν επιτρέπεται για όσο χρονικό διάστημα προβλέπεται από τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα