Μετωπική κυβέρνησης - εργαζόμενων μετά την απεργία στο μετρό, έρχεται άμεσα νομοθετική ρύθμιση

Συγγνώμη από τους Αθηναίους πολίτες για την ταλαιπωρία την οποία υπέστησαν το πρωί της Τρίτης 17/12 λόγω της στάσης εργασίας των εργαζομένων στο Μετρό, ζήτησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση την οποία έκανε στο twitter, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι « η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται επειδή απλώς ζητήθηκε σε 21 άτομα να κάνουν την δουλειά τους».

Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι «θα υπάρξει άμεσα νομοθετική

ρύθμιση για προσωπικό ασφαλείας».

{https://twitter.com/kmitsotakis/status/1206864779186495488?s=20}

Παρέμβαση Καραμανλή

Νωρίτερα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, είχε δηλώσει στο ΣΚΑΪ ότι:

«Η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί 21 άτομα που βρίσκονται σε διοικητικές θέσεις να κρατάνε σε ομηρία 1,5 εκατομμύρια πολίτες. Η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί "νταβατζιλίκια" και εκβιασμούς.

Δεν γίνεται να μας ειδοποιούν χθες στις 6 το απόγευμα ότι θα κάνουν στάση εργασίας όταν η κυβέρνηση έχει δείξει ευαισθησία στα μισθολογικά τους και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τους κρατούσε σε ομηρία».

«Ξεκινήσαμε με πολύ καλή διάθεση και κάναμε τα πάντα για να τους δώσουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να μιλήσουμε από το 2020 και από μηδενική βάση. Οι 21 άνθρωποι για τους οποίους διαμαρτύρονται είναι εργαζόμενοι που μετακινούνται από γραφεία στα εκδοτήρια για να βγαίνουν τα δρομολόγια και αρνούνται. Κάνουμε κάτι που ήδη ισχύει στον ΟΣΕ» είπε ο Κώστας Καραμανλής, ζητώντας συγγνώμη από το επιβατικό κοινό.

Η στάση εργασίας

Η στάση εργασίας των υπαλλήλων στο Μετρό πραγματοποιήθηκε από το σωματείο, το ΣΕΛΜΑ, με θέμα την επανατοποθέτηση σε θέσεις εκδοτών 21 ατόμων τα οποία με διάφορους τρόπους είχαν αποχωρήσει από τα εκδοτήρια προς διάφορες διοικητικές υπηρεσίες γραφείου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι από αυτούς στο παρελθόν είχαν απασχοληθεί ως εκδότες, ενώ τέσσερις εργάστηκαν το προηγούμενο διάστημα στον έλεγχο κομίστρου και φέρεται ότι κρίθηκαν ανεπαρκείς.

Στην διάρκεια των τελευταίων χρόνων, με αποφάσεις διοικητικών συμβουλίων η διευθυνόντων, εκατοντάδες υπάλληλοι ανήκοντες στο προσωπικό πεδίου (εκδότες, σταθμάρχες, κλπ.) μεταφέρθηκαν σε θέσεις γραφείου με αποτέλεσμα, ειδικά στους σταθμούς που δεν επαρκούν τα αυτόματα μηχανήματα, να υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις για την πώληση εισιτήριων και την φυσική παρουσία της εταιρείας στους σταθμούς.

Το 2013-14, σε συνεργασία με το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης, πάνω από 250 άτομα είχαν επιστρέψει στις θέσεις εκδοτών και ελεγκτών εισιτήριων. Οι εισπράξεις ΟΑΣΑ από εισιτήρια και κάρτες ήταν τότε 220 εκ. ευρώ.

Σήμερα, πάρα την έναρξη του ηλεκτρονικού εισιτήριου, οι αντίστοιχες εισπράξεις είναι 150 εκ. ευρώ και όπως εκτιμάται η πτώση οφείλεται και στην απουσία προσωπικού πεδίου από εκδοτήρια και ελέγχους

Η ανακοίνωση των εργαζομένων

Η χθεσινή ανακοίνωση της ΣΕΛΜΑ, με την οποία γινόταν γνωστή η αιφνιδιαστική στάση εργασίας στο μετρό, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Την ώρα που οι κενές οργανικές θέσεις στην ΣΤΑ.ΣΥ πλησιάζουν τις 700 και δεν έχει οριστεί ο ακριβής αριθμός τους ανά Διεύθυνση, Τομέα, Ειδικότητα.

Η διοίκηση της εταιρίας με άκρως ενοχικό τρόπο αποφασίζει και διατάζει Παρασκευή βράδυ να μετακινήσει μονομερώς με τον πλέον βίαιο και αυταρχικό τρόπο συναδέλφους από τις οργανικές τους θέσεις δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται πως επιλύει.

Την στιγμή που οι πραγματικές ανάγκες στελέχωσης ειδικοτήτων όπως, τεχνίτες, οδηγοί, σταθμάρχες, έλεγχος κομίστρου έχουν χτυπήσει κόκκινο, οι διοικούντες με μια ακατανόητη χωρίς κανέναν σχεδιασμό και έξω από κάθε λογική κίνηση, προχωρούν μονομερώς στην “ρύθμιση” της ζωής των εργαζομένων.

Είναι οι ίδιοι που σε αγαστή συνεργασία με τον ΟΑΣΑ έχουν αφήσει τους συναδέλφους εκδότες εισιτηρίων να εργάζονται κάτω από αντίξοες και απάνθρωπες συνθήκες εξαιτίας της αποτυχίας του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Το ΣΕΛΜΑ απαιτεί άμεσα, προσλήψεις τακτικού προσωπικού για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, ανάκληση των μονομερών βίαιων μετακινήσεων. Κανένας συνάδελφος δεν θα μετακινηθεί μέχρι να ενημερωθεί από το σωματείο».

Keywords
Τυχαία Θέματα