Πόλεμος Ουκρανία: Το Κίεβο υποστηρίζει ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες ζητώντας έξτρα βοήθεια από ΗΠΑ, διαψεύδει η Μόσχα

Ο Ολεξέι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, δήλωσε στην εθνική τηλεόραση της Ουκρανίας ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία βρίσκονται σε εξέλιξη και εξήγησε ότι οι ουκρανικές αρχές εστιάζουν στην κατάσταση στη Μαριούπολη. Η Μόσχα από την πλευρά της διαψεύδει τις συνομιλίες ενώ την ίδια ώρα Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ ζητά επιπλέον υποστήριξη από τις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος δήλωσε ότι «οι συνομιλίες συνεχίζονται αυτή τη στιγμή» και

πρόσθεσε ότι η Ουκρανία έχει αρκετά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στη Μαριούπολη για να αποτρέψουν την κατάληψή της από τις ρωσικές δυνάμεις, όπως μετέδωσε το Sky News.

Το κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας δεν κατάφερε και πάλι να φτάσει στην πόλη, όπου χιλιάδες άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι σε τρομερές συνθήκες και ανελέητους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Από Δευτέρα...οι συνομιλίες λέει η Μόσχα

Ωστόσο, η Ρωσία διαψεύδει τα λεγόμενα του Ουκρανού συμβούλου του Ζελένσκι, με το πρακτορείο ειδήσεων RIA να επικαλείται τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος είπε ότι οι συνομιλίες προγραμματίζονται για τη Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης και δεν διεξάγονται τώρα.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ΥΠΕΞ Κουλέμπα ζήτησε επιπλέον υποστήριξη των ΗΠΑ από τον Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο Ντμίτρο Κουλέμπα ανακοίνωσε ότι συνομίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, 'Αντονι Μπλίνκεν και συζήτησαν την περαιτέρω αμερικανική υποστήριξη στην Ουκρανία.

«Συμφωνούμε και οι δύο ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να σταματήσει η ρωσική επιθετικότητα και να λογοδοτήσει η Ρωσία για τα εγκλήματά της», γράφει ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας σε ανάρτησή του στο Twitter, προσθέτοντας ότι είναι ευγνώμων για την αμερικανική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Περισσότεροι από 140.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 140.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από τις ζώνες συγκρούσεων στην Ουκρανία, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, η Ιρίνα Βέρεστσουκ σε συνέντευξη στην εθνική τηλεόραση.

Η Βέρεστσουκ ανέφερε ότι ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή για άλλη μια φορά δεν κατάφερε να φθάσει στην πολιορκημένη πόλη λιμάνι της Μαριούπολης, λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών.

«Η αυτοκινητοπομπή έχει μείνει στην (την κατεχόμενη από τη Ρωσία πόλη) Μπερντιάνσκ και αύριο (σ.σ. 14.03.2022) θα επιχειρήσει ξανά να φθάσει στη Μαριούπολη», είπε.

Ερυθρός Σταυρός: Περιμένουμε το χειρότερο σενάριο στην Μαριούπολη

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού προειδοποίησε για το “χειρότερο σενάριο” στη Μαριούπολη, την πολιορκημένη πόλη στη νοτιοανατολική Ουκρανία, εάν οι εμπόλεμοι «δεν καταλήξουν επειγόντως σε μια ανθρωπιστική συμφωνία».

«Η ΔΕΕΣ είναι έτοιμη να ενεργήσει ως ουδέτερος ενδιάμεσος για να διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ των πλευρών για αυτά τα ανθρωπιστικά θέματα», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση.

«Ο χρόνος λιγοστεύει για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στις μάχες. Η ιστορία θα κρίνει με τρόμο αυτό που συμβαίνει στη Μαριούπολη εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό μεταξύ των πλευρών», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στις μάχες να δώσουν προτεραιότητα στις ανθρωπιστικές επιταγές», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ Πίτερ Μάουρερ σε ανακοίνωση, ζητώντας να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων που έχουν παγιδευτεί στην πόλη-λιμάνι και βομβαρδίζεται ασταμάτητα από ρωσικές δυνάμεις.

«Ο ανθρώπινος πόνος είναι τεράστιος», τονίζει η ανακοίνωση, αναφέροντας ότι ο πληθυσμός- συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ΔΕΕΣ- αναγκάζεται να καταφύγει σε υπόγεια καταφύγια χωρίς θέρμανση και πρέπει να ρισκάρει τη ζωή του κατά τις σύντομες εξόδους για να αναζητήσει τροφή και νερό.

«Ο θόρυβος του πολέμου είναι συνεχής», δήλωσε ο επιχειρησιακός διευθυντής της ΔΕΕΣ στην πόλη, Σάσα Βολκόφ.

Η ΔΕΕΣ ζητεί να υπάρξει «ακριβής, λειτουργική συμφωνία και άμεσα, ώστε οι άμαχοι που θέλουν να φύγουν να μπορούν με ασφάλεια και ώστε η ζωτικής σημασίας βοήθεια να φθάσει σε όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να φύγουν», επιμένει η ΔΕΕΣ.

Για να λειτουργήσουν αυτοί οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, επισημαίνει η ΔΕΕΣ, οι εμπόλεμοι πρέπει να συμφωνήσουν στους όρους, τις ώρες και τις ακριβείς τοποθεσίες και πρέπει οι μαχητές να έχουν τον χρόνο να ειδοποιηθούν σε όλη την αλυσίδα διοίκησης αλλά και μεταξύ των αμάχων, καθώς οι επικοινωνίες είναι συχνά δύσκολες.

«Είναι επίσης σημαντικό οι πλευρές να καθαρίσουν τις διόδους διέλευσης από κάθε εμπόδιο», τονίζει ακόμη η ΔΕΕΣ, η οποία είχε κάνει λόγο για νάρκες πριν από λίγες μέρες σε δρόμο που επρόκειτο να λειτουργήσει ως οδός διαφυγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα