Πόλεμος στην Ουκρανία: Εγκλωβισμένοι για τέταρτη ημέρα οι άμαχοι, ξεκινά ο τρίτος γύρος διαπραγμάτευσης (βίντεο, εικόνες)

Ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάθονται οι αντιπροσωπείες Ουκρανίας και Ρωσίας την ώρα που οι συγκρούσεις μαίνονται στην Ουκρανία και η παύση του πυρός δείχνει να «καταρρέει» για μια ακόμα ημέρα.

Οι αντιπροσωπείες Ουκρανίας και Ρωσίας κάθονται ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τις 16:00 ώρα Ελλάδας και σε έδαφος της Λευκορωσίας, την ώρα όμως που η συμφωνία για «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» και παύση πυρός πέριξ αυτών, δείχνει να καταρρέει για τέταρτη ημέρα.

Ο καβγάς γύρω από τους «ανθρωπιστικούς
διαδρόμους»

Στη Μαριούπολη η οποία είναι περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες συχνά πυκνά χτυπιούνται με τις δυνάμεις του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ, δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό και τα αποθέματα τροφής τελειώνουν γρήγορα.

Σε άλλα μέρη όπως το Ιρπίν λίγο έξω από το Κίεβο, η ρωσική επίθεση συνεχίζεται σφοδρότατη.
Τέσσερις από τους έξι «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» που είχαν ανακοινωθεί πως θα ανοίξουν σήμερα οδηγούν είτε στη Ρωσία, είτε στη σύμμαχό της χώρα, Λευκορωσία. Η Ουκρανία έχει εκφράσει την καταδίκη της στις συγκεκριμένες κινήσεις χαρακτηρίζοντάς τες «εντελώς ανήθικες».

{https://twitter.com/Reuters/status/1500776886016045058}

Σύμφωνα με τα δυτικά μέσα, το ρωσικό πυροβολικό επιχειρεί κατά κατοικοιμένων περιοχών στο Μικολάιφ, μια ακόμα πόλη κοντά στη Μαύρη θάλασσα. Την ίδια ώρα αν και η πρωτεύουσα της Ουκρανίας μοιάζει προς το παρόν ήσυχη, υπάρχουν έντονες συγκρούσεις και εκρήξεις στα περίχωρά της.

{https://twitter.com/Reuters/status/1500804706666303491?s=20&t=VtzufpwGYgkhSiy5IDZwvw}

Οι τέσσερις όροι του Πούτιν για να σταματήσει τον πόλεμο

Τους τέσσερις όρους με τους οποίους θα πρέπει να συμφωνήσει η ουκρανική κυβέρνηση ώστε να τελειώσει ο πόλεμος, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίρι Πεσκόφ, λίγη ώρα πριν οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών καθίσουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική δράση – πρακτικά να παραδοθεί – να αλλάξει το Σύνταγμά της στην προ του 2014 κατάστασή του, δηλαδή στην επιστροφή στην ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωριστούν οι λεγόμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, των δύο περιοχών που έχουν ανακηρύξει την ανεξαρτησία τους από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ρωσία έχει γνωστοποιήσει στην Ουκρανία ότι είναι έτοιμη να σταματήσει την «στρατιωτική επιχείρηση» αμέσως, εάν το Κίεβο έκανε αποδεκτούς αυτούς τους όρους.

«Κυκλώνουν» το Ντνίπρο οι ρωσικές δυνάμεις

Εν τω μεταξύ οι ρωσικές δυνάμεις περικυκλώνουν το Ντνίπρο, πόλη της κεντρικής Ουκρανίας, σύμφωνα με δυτικά Μέσα αλλά και τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξέι Ντανίλοφ.

«Οι ρωσικές κατοχικές δυνάμεις ρίχνουν την προσοχή τους στα Νότια, σε μια προσπάθεια να αποκόψουν την ουκρανική πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική, γεγονός που σύμφωνα με τους ίδιους θα δημιουργήσουν συνθήκες ύφεσης της ουκρανικής αντίστασης» ανέφερε ο Ντανίλοφ.

«Ο εχθρός δεν έχει παραιτηθεί από την κατάληψη του Κιέβου και περικυκλώνει και το Ντνίπρο» συνεχίζει, προσθέτοντας πως το ρωσικό σχέδιο περιλαμβάνει «την περικύκλωση μεγάλων πόλεων, τις συγκρούσεις με τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και τη δημιουργία ανθρωπιστικής καταστροφής για τους αμάχους».

Πιθανή συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα στην Αττάλεια

Εν τω μεταξύ με τη διαμεσολάβηση των Τούρκων, μια συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο φόρουμ της Αττάλειας είναι πιθανή, όπως αναφέρουν τόσο τουρκικές όσο και ρώσικες πηγές, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει επιβεβαίωση από την ουκρανική πλευρά.

Στη συνάντηση σύμφωνα με την πληροφόρηση από την τουρκική κυβέρνηση, αν συμβεί, θα πάρει μέρος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ ο στόχος της τουρκικής διαμεσολάβησης είναι η κατάπαυση του πυρός.

«Ελπίζουμε αυτή η συνάντηση να αποτελέσει σημείο καμπής. Θέλουμε αυτή η συνάντηση να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο της ειρήνης και της σταθερότητας. Θα δουλέψουμε για μια ειρήνη που θα κρατήσει και για τη σταθερότητα» ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η λίστα με τις χώρες που προχώρησαν σε εχθρικές προς τη Ρωσία ενέργειες

Καταρτίστηκε η λίστα που ζήτησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για τα κράτη που προχώρησαν σε εχθρικές προς τη Ρωσία Ενέργειες.

Η λίστα αυτή περιλαμβάνει: Τις ΗΠΑ, ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία, τον Καναδά, το Μαυροβούνιο, την Ελβετία, την Αλβανίά, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, τη Νορβηγία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπόρη, την Ταϊβάν.

Παρά το κλείσιμο των στενών του Βοσπόρου, η Τουρκία που έχει αρνηθεί να συμμετάσχει σε κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, δεν τοποθετείται στη συγκεκριμένη λίστα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να περιμένει ακόμα και 5 εκατομμύρια πρόσφυγες»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα πρέπει να προετοιμαστεί ακόμα και για 5 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία» δήλωσε ο Ζοσέπ Μπορέλ σε δημοσιογράφους, λίγο πριν τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο Μονπελιέ της Γαλλίας.

«Χρειάζεται να είμαστε προετοιμασμένοι για να υποδεχθούμε ακόμα και 5 εκατομμύρια ανθρώπους, μιλούσαμε για 1,5 εκατομμύρια, τώρα θα είναι σίγουρα περισσότεροι» είπε ο Μπορέλ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κινητοποιηθεί όχι μόνο με ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά και με βοήθεια προς τα κράτη μέλη που θα υποδεχθούν πρόσφυγες.

Keywords
Τυχαία Θέματα