Πόλεμος στην Ουκρανία: Προβληματισμός για την στρατηγική Πούτιν - «Η Ρωσία δεν αποσύρει τα στρατεύματα της, τα ανασυντάσσει», λένε οι ΗΠΑ

Ιδιαίτερα ανήσυχοι για την τροπή των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εμφανίζονται Δυτικοί αναλυτές, φοβούμενοι πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί να πάρει το αβαντάζ σε έναν πόλεμο που δεν πηγαίνει όπως θα περίμενε.

Αναλυτές που επικαλείται ο Guardian δείχνουν να συμφωνούν με την αμερικανική εκτίμηση πως οι Ρώσοι δεν δείχνουν ιδιαίτερα σοβαροί στις διαπραγματεύσεις. Εκτιμούν πως πρόκειται περισσότερο για ένα «παιχνίδι καθυστερήσεων» και μια «τακτική άσκηση» από την πλευρά των Ρώσων.

Οι διαπραγματεύσεις

δεν έχουν φτάσει στο επίπεδο που θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για εκεχειρία, παρά το γεγονός πως υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση ότι ο πόλεμος έχει πλέον μπει σε νέα φάση.

Ο αξιωματούχος που επικαλείται ο Guardian αναφέρει: «Ξεκάθαρα, βρισκόμαστε σε μια στιγμή που οι τακτικές και οι στρατηγικές αλλάζουν. Το προς τα πού κατευθύνονται προς το παρόν δεν μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους.

Σε σημερινή τους τηλεδιάσκεψη οι Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον, Όλαφ Σολτς, Εμάνουελ Μακρόν και Μάριο Ντράγκι συμφώνησαν να εντείνουν τις πιέσεις στη Ρωσία. Οι πέντε ηγέτες τόνισαν την κοινή τους θέση για «περισσότερη στήριξη στην Ουκρανία», μιλώντας κυρίως για όπλα που θα σταλούν στο Κίεβο αλλά και «τη συνέχιση του οικονομικού στραγγαλισμού της Ρωσίας». Οι ίδιοι συμφώνησαν ακόμα όπως οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας της Μόσχας για υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το Κίεβο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με σκεπτικισμό.

Ο αξιωματούχος αναφέρει ότι «θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τις επόμενες ημέρες, αν όντως υπάρχει στροφή στην τακτική της Ρωσίας. Παρόλα αυτά και παρά την αβεβαιότητα, θεωρείται δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη παραμένουν η μόνη ελπίδα για το τέλος της βάρβαρης εισβολής. Ελπίζουμε ότι σε κάποια φάση αυτές θα οδηγήσουν σε εκεχειρία.

«Η Ρωσία δεν αποσύρει τα στρατεύματά της, τα ανασυντάσσει»

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κέιτ Μπέντινγκφιλντ - σχολιάζοντας τις αναφορές για μετακινήσεις ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος - πως η Ρωσία ανασυντάσσει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία, και δεν τα αποσύρει.

Νωρίτερα, το Πεντάγωνο είχε υποστηρίξει πως το Κρεμλίνο άρχισε να μετακινεί έναν μικρό αριθμό στρατευμάτων μακριά από τις θέσεις τους στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, σημειώνοντας πως η κίνηση αυτή εκλαμβάνεται περισσότερο ως αναδιάταξη δυνάμεων παρά ως υποχώρηση ή απόσυρση.

«Υπήρξε κάποια μετακίνηση ορισμένων ρωσικών μονάδων μακρύτερα από το Κίεβο την τελευταία ημέρα; Ναι, έτσι πιστεύουμε. Πρόκειται για μικρό αριθμό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων.

«Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια αναδιάταξη, όχι μια πραγματική απόσυρση, ενώ θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια ενδεχόμενη μεγάλη επίθεση κατά άλλων περιοχών της Ουκρανίας. Δεν σημαίνει ότι η απειλή για το Κίεβο έχει τελειώσει», συμπλήρωσε.

Η Ρωσία της «δίνει» στην Ουκρανία στην ΕΕ, για να «κερδίσει» το ΝΑΤΟ

«Ναι» στην ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αντάλλαγμα τη δέσμευση ότι η χώρα δεν θα μπει ποτέ στο ΝΑΤΟ, φαίνεται πως λέει η Ρωσία, σύμφωνα και με όσα λέει ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

Η Ρωσία βέβαια θέλει ακόμα την υποχώρηση της Ουκρανίας σχετικά με τα ζητήματα του Ντονμπάς και της Κριμαίας με αντάλλαγμα την ειρήνη και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάθε συμφωνία βέβαια, όπως έχει αναφέρει ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, θα πρέπει να περάσει και από δημοψήφισμα στο οποίο ο ουκρανικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει επί της πρότασης.

Στα υπόλοιπα της -υπό διαμόρφωση- συμφωνίας, οι εγγυήσεις ασφαλείας συζητείται να είναι ανάλογες του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ. Οι εγγυήτριες δυνάμεις (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Τουρκία και Γερμανία) θα προστατεύουν νόμιμα την περιοχή από κάθε επιθετικότητα.

Η πρόταση 5 σημείων της Ουκρανίας

Η ουκρανική πλευρά έχει καταθέσει στο διάλογο μια πρόταση πέντε σημείων:

Οι εγγυητές θα επέμβουν εάν η Ρωσία επιτεθεί μετά από τρεις ημέρες διαβουλεύσεων. Μπορούν να παρέχουν όπλα ή να επιβάλλουν no fly zone στην Ουκρανία Σε αντάλλαγμα, η Ουκρανία γίνεται αδέσμευτο, μη πυρηνικό κράτος, χωρίς ξένες βάσεις αλλά μπορεί να ενταχθεί στην Ε.Ε. Ουκρανία και Ρωσία θα συζητήσουν το καθεστώς της Κριμαίας για τα επόμενα 15 χρόνια. Η Ουκρανία δεν θα χρησιμοποιήσει βία για να επιλύσει το ζήτημα Πούτιν, Ζελένσκι θα συζητήσουν προσωπικά την κατάσταση του Ντονμπάς. Η Ουκρανία θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για τη συμφωνία. Εάν ο κόσμος το εγκρίνει, τότε οι εγγυητές θα το περάσουν από τα μεμονωμένα κοινοβούλιά τους

{https://twitter.com/ragipsoylu/status/1508791874756263949?s=20&t=Zd97OtDdZEmMF-e3phXtRA}

{https://twitter.com/ragipsoylu/status/1508792246765862916?s=20&t=Zd97OtDdZEmMF-e3phXtRA}

{https://twitter.com/ragipsoylu/status/1508798760100503561?s=20&t=JE23OwpGN8T7rk8fFLM8rw}

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόλεμος, Ουκρανία, Ρώσων,polemos, oukrania, roson