Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζεται η αιματοχυσία, σφοδρές μάχες στη Μαριούπολη, σε κλοιό η Οδησσός (βίντεο)

Για 23η ημέρα συνεχίζεται η αιματοχυσία στις πόλεις της Ουκρανίας όπου μαίνονται οι πολεμικές συγκρούσεις. Την ίδια ώρα, ο Μπάιντεν στέλνει αυστηρό μήνυμα στον Σι Τζινπίνγκ εάν η Κίνα παράσχει βοήθεια στη Ρωσία.

Οι μάχες στη Μαριούπολη συνεχίζονται και οι βομβαρδισμοί εξακολουθούν να σκορπούν αίμα και τρόμο. Υπάρχουν αναφορές ότι ειδικές δυνάμεις των Τσετσένων μισθοφόρων στη Μαριούπολη μάχονται σπίτι με σπίτι στην πολιορκημένη πόλη.

Μάλιστα κυκλοφορεί και βίνρεο που

φέρεται να διακινεί ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ, υποστηρικτής του Πούτιν, στο οποίο φαίνονται βαριά οπλισμένοι μαχητές να σφυροκοπούν ένα πολυώροφο κτήριο κατά τη διάρκεια μιας σφοδρής συμπλοκής με Ουκρανούς στρατιώτες.

Κάτοικοι της πολιορκημένης Μαριούπολης προσπαθούν να φύγουν πεζή από την πόλη καθώς οι επίσημες προσπάθειες εκκένωσης της πόλης έχουν κατά το πλείστον αποτύχει λόγω των συνεχιζόμενων ρωσικών βομβαρδισμών, όπως υποστήριξε ο κυβερνήτης της περιοχής.

Περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στην πόλη-λιμάνι εδώ και δύο εβδομάδες, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και νερό. Η Ρωσία αρνείται ότι βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές ή ότι στοχοθετεί αμάχους.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο είπε ότι περίπου 35.000 άνθρωποι κατάφεραν να φύγουν από την πόλη τις τελευταίες ημέρες. Πολλοί έφυγαν με τα πόδια ή με ιδιωτικά αυτοκίνητα.

«Η έξοδος από την αποκλεισμένη Μαριούπολη ξεκινά με τους κατοίκους να φεύγουν είτε πεζή είτε με δικό τους μεταφορικό μέσο», είπε ο Κιριλένκο, προσθέτοντας ότι κάποια αυτοκίνητα δεν έχουν αρκετά καύσιμα για να φτάσουν στα κοντινότερα χωριά.

Ο κυβερνήτης είπε ότι ο σχεδόν αδιάκοπος βομβαρδισμός εμποδίζει τις αρχές να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να εφοδιάσουν τους κατοίκους με τρόφιμα και να απομακρύνουν τις γυναίκες, τα παιδιά και όσους έχουν ανάγκη.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Συνολικά 9.145 άμαχοι απομακρύνθηκαν σήμερα, μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων, από ουκρανικές πόλεις που πολιορκούνται ή βομβαρδίζονται, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ υψηλότερος σε σύγκριση με εκείνον της Πέμπτης, όταν κατάφεραν να φύγουν από εμπόλεμες ζώνες μόνο 3.810 άνθρωποι. Ο Κιρίλο Τιμοσένκο, υψηλόβαθμο στέλεχος της ουκρανικής προεδρίας, ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι από τους 9.145, οι 4.972 έφυγαν από τη Μαριούπολη.

Το δημοτικό συμβούλιο προειδοποίησε την περασμένη Κυριακή ότι στη Μαριούπολη εξαντλούνται και τα τελευταία αποθέματα τροφίμων και νερού, σημειώνοντας ότι δεν είναι σε θέση να παράσχει την αναγκαία ιατρική βοήθεια στα θύματα των βομβαρδισμών. Οι ουκρανικές αρχές υπολογίζουν ότι περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου.

Κίεβο: Κανένας νεκρός από τον βομβαρδισμό του θεάτρου στην Μαριούπολη

Ο βομβαρδισμός του θεάτρου στη Μαριούπολη από ρωσικές δυνάμεις την Τετάρτη, σύμφωνα με το Κίεβο, προκάλεσε τουλάχιστον έναν σοβαρά τραυματία, αλλά κανέναν θάνατο, ανακοίνωσε σήμερα αργά το απόγευμα το δημοτικό συμβούλιο στον πρώτο του επίσημο απολογισμό για αυτήν την τραγωδία.

«Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα. Υπάρχουν όμως πληροφορίες για έναν πολύ σοβαρά τραυματία», ανέφερε στο Telegram το δημοτικό συμβούλιο αυτής της πόλης στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

«Η απομάκρυνση συντριμμιών συνεχίζεται στο μέτρο του εφικτού και οι πληροφορίες για θύματα θα συγκεντρωθούν», ανέφερε το συμβούλιο. Την ώρα του βομβραδισμό στο κτίριο αυτό κρύβονταν «έως και χίλια άτομα», κυρίως «γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν την Τετάρτη τη ρωσική πολεμική αεροπορία ότι βομβάρδισε «εν γνώσει» της αυτό το θέατρο της Μαριούπολης όπου εκατοντάδες κάτοικοι είχαν βρει εκεί καταφύγει, ένας ισχυρισμός που η Ρωσία αρνήθηκε.

Σε μια φωτογραφία του θεάτρου που τραβήχτηκε τη Δευτέρα και δημοσιεύτηκε την Τετάρτη από την αμερικανική εταιρεία δορυφορικών εικόνων Maxar, η λέξη: «παιδιά» φαίνεται καθαρά ορατή από τον ουρανό γραμμένη στο έδαφος στα ρωσικά με τεράστια λευκά γράμματα, μπροστά και πίσω από το θέατρο.

Το δημαρχείο της Μαριούπολης ανέφερε την Πέμπτη ότι η κατάσταση είναι «κρίσιμη» στην πόλη με «αδιάκοπους» ρωσικούς βομβαρδισμούς και «κολοσσιαίες» καταστροφές. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, περίπου το 80% των κτιρίων της πόλης έχει καταστραφεί.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι πολεμά τώρα στο κέντρο της πόλης αυτού του πολιορκημένου στρατηγικού λιμανιού.

Σε ασφυκτικο κλοιό και η Οδησσός

Την ίδια ώρα σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται πλέον η Οδησσός, που απειλείται με τριπλή επίθεση από ξηρά, θάλασσα και αέρα. Με 58 ρουκέτες οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν χθες βράδυ στα περίχωρα της Οδησσού.

Το MEGA βρέθηκε στο χωριό Τούζλα και κατέγραψε τα σημάδια από τις εκρήξεις. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τα ρωσικά πλοία που βρισκόταν ανοιχτά του λιμανιού.

Το χωριό Τούζλα έχει μετατραπεί σε απαγορευμένη ζώνη. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την περιοχή. Ο ουκρανικός στρατός έχει τοποθετήσει φυλάκια στις ακτές για να παρακολουθούν τις κινήσεις των ρωσικών πλοίων.

Σε ολόκληρη την πόλη έχουν στηθεί οδοφράγματα και περιοχές έχουν αποκλειστεί. Οι πολίτες της Οδησσού περιμένουν τα ρωσικά στρατεύματα.

«Δυστυχώς έχουμε βομβαρδισμούς, ρουκέτες, πυραύλους από ξηρά, από τα πλοία και τα αεροσκάφη κοντά στην Οδησσό και στην ευρύτερη περιοχή. Ουσιαστικά βρισκόμαστε υπό επίθεση από την πρώτη μέρα του πολέμου. Όμως όπως πολλοί λένε η Οδησσός είναι καλά υπερασπιζόμενη από τις δυνάμεις μας» ανέφερε ένας κάτοικος της πόλης.

Όλοι τους είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την πόλη τους τιμώντας όπως λένε την ιστορία τους. «Η Οδησσός έχει μια γενναία ιστορία. Είμαστε πολύ γενναίοι και δεν φοβόμαστε» σημείωσε μια κάτοικος.

Περιμένουν από στιγμή σε στιγμή τη ρωσική απόβαση. Όπως λένε όμως τα ρωσικά στρατεύματα θα βρουν τους πολίτες εκεί να υπερασπίζονται την πόλη τους. Το βράδυ της Παρασκευής νέα αντιαεροπορικά πυρά φάνηκαν στον ουρανό της πόλης

Μπάιντεν σε Σι Τζινπίνγκ: «Θα υπάρξουν συνέπειες»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, «τις επιπτώσεις και τις συνέπειες» εάν το Πεκίνο παράσχει υλική στήριξη στη Ρωσία, την ώρα που επιτίθεται σε ουκρανικές πόλεις και αμάχους, έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο.

Οι δύο ηγέτες είχαν βιντεοδιάσκεψη σήμερα και «ο πρόεδρος υπογράμμισε τη στήριξή του για μια διπλωματική επίλυση της κρίσης. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης στη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να διαχειριστούν τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο χωρών μας», επισημαίνει ο Λευκός Οίκος σε ένα δελτίο τύπου.

Την ίδια ώρα, ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στον Κινέζο ομόλογό του πως η Κίνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με συνέπειες όχι μόνο εκ μέρους των ΗΠΑ, αλλά επίσης από τον ευρύτερο κόσμο, εάν το Πεκίνο προσφέρει υλική στήριξη στη Ρωσία στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους σχετικά με τη διάρκειας σχεδόν δύο ωρών επικοινωνία μεταξύ Μπάιντεν και Σι, επισήμανε πως η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών «ήταν άμεση, ουσιαστική και λεπτομερής».

«Θα δούμε τι αποφάσεις θα πάρει η Κίνα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Επικοινωνία Μισέλ με Ζελένσκι

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε νέα επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Μοιράστηκα με τον πρόεδρο Ζελένσκι πώς ενισχύουμε συλλογικά την υποστήριξή μας στην Ουκρανία. Συζητήσαμε συγκεκριμένα στοιχεία στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας» αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο Σαρλ Μισέλ.

Προσθέτει ότι υπάρχει υποστήριξη για τη «δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης για την Ουκρανία για να βοηθήσει στην παροχή βασικών υπηρεσιών και στην κάλυψη των άμεσων αναγκών των πολιτών». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το «Ταμείο θα παρέχει ρευστότητα για συνεχή υποστήριξη στις αρχές και μακροπρόθεσμα θα χρησιμεύσει ως η ραχοκοκαλιά για την ανοικοδόμηση μιας ελεύθερης και δημοκρατικής Ουκρανίας μόλις σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Οι εταίροι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στο Ταμείο μέσω μιας διεθνούς διάσκεψης χορηγών».

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν το γεγονός ότι η Ουκρανία χρειάζεται πρόσβαση σε διεθνή ρευστότητα για τη χρηματοδότηση των εισαγωγών βασικών αναγκών και στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να εκδώσει ομόλογα στη διεθνή χρηματοπιστωτική αγορά για να καλύψει τις ανάγκες της, ενώ αποσύρονται οι ιδιωτικές επενδύσεις.

Ως εκ τούτου, Μισέλ και Ζελένσκι διερεύνησαν τη δημιουργία ενός Ταμείου Αλληλεγγύης της Ουκρανίας που θα βοηθούσε τη χώρα να διατηρήσει την προσπάθειά της στον πόλεμο.

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ουκρανίας θα προβλέπει, εξήγησε ο ίδιος αξιωματούχος, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ρευστότητα για τη συνέχιση της λειτουργίας των κυβερνητικών αρχών, τις εν εξελίξει αμυντικές προσπάθειες και την παροχή βασικών υπηρεσιών για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των πολιτών (στέγη, τροφή, υγειονομική περίθαλψη) για την αντιμετώπιση εμπόλεμης κατάστασης.

Μακροπρόθεσμα, απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις για την ανασυγκρότηση της οικονομίας (υποδομές, δίκτυα, επιχειρήσεις), με σκοπό την οικονομική εδραίωση στη Δύση. Ο Σαρλ Μισέλ στην ανάρτησή του τονίζει «η ΕΕ θα συνεχίσει να είναι δίπλα σας απέναντι στην επιθετικότητα του Κρεμλίνου». Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενημέρωσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την επικοινωνία που είχε μέσα στην εβδομάδα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Supporting the creation of a #Ukraine Solidarity Fund to help provide basic services and meet citizens' immediate needs.

— Charles Michel (@eucopresident) March 18, 2022

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόλεμος, Ουκρανία, Συνεχίζεται, Μαριούπολη, Οδησσός,polemos, oukrania, synechizetai, marioupoli, odissos