Πόλεμος στην Βουλή για τα κολέγια, στα «κάγκελα» τα κόμματα της αντιπολίτευσης

H κυβέρνηση απαξιώνει την δημόσια εκπαίδευση και εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα, υποστήριξε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά μετά την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, όπου εγκρίθηκε η ρύθμιση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των καθηγητών των κολλεγίων.

Επίθεση στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, εξαπέλυσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ,

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κατηγορώντας την για παραπλανητική προσπάθεια και σκόπιμη απόκρυψη της αλληλογραφίας που είχε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τα πιστοποιητικά κολεγίων.

Αμέσως μετά την υπερψήφιση του άρθρου 50 για τα πιστοποιητικά κολεγίων, για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, η κ. Ξενογιαννακοπούλου, ζητώντας και παίρνοντας τον λόγο στην Ολομέλεια, υποστήριξε ότι η Βουλή παραπλανήθηκε από την κ. Κεραμέως, η οποία αρνήθηκε σκόπιμα να καταθέσει την αλληλογραφία που είχε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου υπάρχουν σοβαρότατα στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι δεν δεσμεύεται και δεν υποχρεώνεται η χώρα μας να προχωρήσει στη ρύθμιση που υποβαθμίζει τα δημόσια πανεπιστήμια προς όφελος των κολεγίων.

«Οι βουλευτές δεν είχαν πλήρη γνώση για το τι ακριβώς ψηφίζουν με το άρθρο 50 για τα πιστοποιητικά κολεγίων. Είχαμε ζητήσει πριν την ψηφοφορία να δημοσιοποιηθούν όλα τα έγγραφα, αλλά η υπουργός Παιδείας αρνήθηκε. Αυτό που κάνει η κ. Κεραμέως με τη ρύθμιση είναι παράφορη παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαντλήσει κάθε νόμιμη διαδικασία εντός και εκτός Κοινοβουλίου», ανέφερε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

«Η υπουργός Παιδείας δεν απέκλεισε καθόλου από την Ολομέλεια και τον ελληνικό λαό την ενημέρωση. Έκρινε ότι το δημόσιο συμφέρον υπηρετείται μέσα από τη διαδικασία που ακολούθησε. Ενημέρωσε τους εισηγητές όλων των κομμάτων, διάβασαν τις επιστολές και έχουν άποψη για το περιεχόμενό τους. Σήμερα, η κυβέρνηση, η πατρίδα συμμορφώνεται πρακτικά με το ενωσιακό δίκαιο», αντέτεινε, από τη πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπύρος Λιβάνιος, και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση: «Να θυμίσω στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι επί 4 χρόνια ως κυβέρνηση, έκανε ακριβώς αυτό που λέει σήμερα το άρθρο στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ. Έκανε το σωστό και αναγνώριζε την επαγγελματική ισοδυναμία των κολεγίων».

Την έντονη διαμαρτυρία της για τη μη κατάθεση της σχετικής αλληλογραφίας μεταξύ υπουργείου Παιδείας και Κομισιόν αλλά και όλων των αρμόδιων φορέων εξέφρασε και η εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου, κάνοντας λόγο για παρελκυστική τακτική της υπουργού.

«Πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά πρακτικά αποκρύπτονται στοιχεία που είναι καθοριστικής σημασίας για το τι θα ψηφίσει ο κάθε βουλευτής. Σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή, πρέπει να τα καταθέσει, διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία για να αναδείξουμε αυτήν την αντικονοβουλευτική πρακτική», σημείωσε η κ. Κεφαλίδου.

«Το ΚΚΕ ό,τι είχε να πει για το άρθρο 50 το έχει πει. Ο λόγος, πλέον, είναι στο κίνημα ώστε αυτό το εκτρωματικό άρθρο να ακυρωθεί στη πράξη», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής.

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Μπούμπας, έκανε λόγο για «φας τρακ διαδικασίες ψήφισης», ενώ επανέλαβε τους ενδοιασμούς του κόμματός του για το άρθρο 50, επισημαίνοντας ότι άλλο είναι τα αμφιβόλου ποιότητας κολέγια και άλλο τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια.

Την άμεση απόσυρση του «εγκληματικού άρθρου 50», όπως το χαρακτήρισε, έστω και μετά την ψήφισή του, ζήτησε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα