Πονοκέφαλος οι λογαριασμοί ρεύματος με τις νέες τιμές

Η κυβέρνηση θα λάβει τις τελικές της αποφάσεις στα τέλη Νοεμβρίου. Εφόσον οι τιμές στο ρεύμα κριθούν «υπέρμετρες» θα ανακοινωθεί οριζόντια επιδότηση -τουλάχιστον για έναν μήνα -που θα λάβουν και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις παρά το ευρωπαϊκό «απαγορευτικό» με το επιχείρημα της αθέμιτης κρατικής παρέμβασης.

Πονοκέφαλο στην κυβέρνηση προκαλεί το νέο ράλι τιμών τα τελευταία 24ωρα στην αγορά ενέργειας.

Η προοπτική νέων φουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος σήμανε συναγερμό με το Μαξίμου να προαναγγέλλει νέες οριζόντιες επιδοτήσεις, εφόσον χρειαστεί.

Ωστόσο, η σύγχυση είναι έκδηλη

και ως προς το πότε και το πόσο διάστημα θα υπάρξει (αν υπάρξει) επιδότηση , στο πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ενεργειακή κρίση και κυρίως στο γιατί υπάρχει απότομη νέα διακύμανση στην τιμή του ρεύματος.

Γεγονός είναι ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα είναι η έβδομη υψηλότερη στην Ευρώπη, με χώρες της Ν.Α Ευρώπης να πλήττονται περισσότερο όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία.

Χρηματοδότηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews η κυβέρνηση θα λάβει τις τελικές της αποφάσεις στα τέλη Νοεμβρίου. Εφόσον οι τιμές στο ρεύμα κριθούν «υπέρμετρες» θα ανακοινωθεί οριζόντια επιδότηση -τουλάχιστον για έναν μήνα -που θα λάβουν και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις παρά το ευρωπαϊκό «απαγορευτικό» με το επιχείρημα της αθέμιτης κρατικής παρέμβασης. Ο λόγος είναι απλός. Οι επιχειρήσεις, ήδη, διαμαρτύρονται έντονα για τον αποκλεισμό τους από τις προηγούμενες επιδοτήσεις λέγοντας ότι ασφυκτιούν δεδομένου ότι έχουν υψηλές καταναλώσεις ρεύματος ( ψυγεία, βιομηχανίες, φώτα κλπ)

Το ποσό της επιδότησης δεν είναι γνωστό αφού στο τέλος του μήνα θα αποφασίσει η κυβέρνηση αν η τιμή του ρεύματος έχει ξεπεράσει και κατά πόσο την εύλογη τιμή (;)

Το πόσο μπορεί να διαρκέσει η επιδότηση επίσης δεν είναι γνωστό αφού κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η νέα ενεργειακή κρίση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως είπε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τους καταναλωτές «για όσους μήνες χρειαστεί».

Θολό παραμένει και το από που θα βρεθούν τα χρήματα της χρηματοδότησης με την κυβέρνηση να αναφέρεται γενικά σε φορολόγηση υπερκερδών χωρίς να προσδιορίζει συγκεκριμένα σε ποια κέρδη αναφέρεται.

Όπως και να έχει η όποια επιδότηση θα αφορά τους λογαριασμούς που θα λάβουν οι καταναλωτές μεταξύ Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου που σημαίνει ότι πιθανότατα δεν θα περιλαμβάνει την παρούσα επιβάρυνση.

Πιέσεις στην Ευρώπη

Η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως Ευρωπαϊκή λύση και αναμένεται να θέσει γι άλλη μία φορά στο τραπέζι την Παρασκευή (στη συνάντηση του υπουργού Ενέργειας με εκπροσώπους της Κομισιόν) το αίτημα για Ευρωπαϊκό «κόφτη». Συγκεκριμένα θα ζητήσει τη θέσπιση ενός μόνιμου αυτόματου μηχανισμού που θα επιβάλλει πλαφόν στην τιμή της χονδρεμπορικής κάθε φορά που παρατηρείται στρέβλωση στη αγορά.

Με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός έχει αποστείλει επιστολή στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν , ήδη, από τον Σεπτέμβριο ζητώντας μέτρα για τις στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας και μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει κάτι -παρά την παραδοχή του προβλήματος εκ μέρους της- τίποτε δεν συνηγορεί ότι θα υπάρξει άμεση Ευρωπαική αντίδραση.

Σε μία τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση δεν αποσαφηνίζει τις επόμενες κινήσεις της. Αν , δηλαδή, προτίθεται να φτιάξει δικό της μηχανισμό αν θα συνεχίσει την πολιτική των επιδοτήσεων ή αν θα φθάσει στη σύγκρουση με την Ευρώπη.

Το θέμα της σύγκρουσης παρότι δεν συζητείται αυτή τη στιγμή στους κόλπους της κυβέρνησης κάποιοι μεμονωμένοι αξιωματούχοι θεωρούν μονόδρομο την έξοδο από το Χρηματιστήριο ενέργειας. Φυσικά μία τέτοια λύση προϋποθέτει ότι μία χώρα έχει αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία ..

Μυστήριο με το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι πολλά κυβερνητικά στελέχη αδυνατούν να κατανοήσουν τόσο τον Ευρωπαικό μηχανισμό διαμόρφωσης της τιμής ενέργειας όσο και τους λόγους για τα απότομα σκαμπανεβάσματα ..

Οι κυβερνητικές απορίες πέφτουν βροχή..

«Πως γίνεται το μείγμα των φθηνών ΑΠΕ να αυξάνεται και ταυτόχρονα να ακριβαίνει το ρεύμα» αναρωτιούνται προβλέποντας σοβαρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης με την απόσυρση ολόκληρων βιομηχανιών αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση.

«Πως γίνεται η τιμή του ρεύματος τη μία μέρα να ανεβαίνει στο θεό και μετά να πέφτει στα τάρταρα και κανείς να μην ξέρει να σου πει το γιατί;» σχολιάζει κυβερνητικός παράγοντας και παραδέχεται ότι σχεδόν κανείς δεν μπορεί να καταλάβει με βάση ποιον αλγόριθμο βγαίνει η τιμή στο χρηματιστήριο Ενέργειας στην Ευρώπη.

Ακόμη και ο υπουργός Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης δήλωσε σχετική άγνοια επί του θέματος: «το πρόβλημα εντείνεται από έναν αλγόριθμο στην Κεντρική Ευρώπη, τον τρόπο λειτουργίας του οποίου δεν γνωρίζουμε»

Κακή διασυνδεσιμότητα και Ουκρανία

Σε γενικές γραμμές , πάντως, το υπουργείο Ενέργειας αποδίδει την κρίση που χτυπάει κυρίως τα Βαλκάνια σε δύο λόγους .

Πρώτον, στο γεγονός ότι η μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παράχθηκε από τις ΑΠΕ στην Βόρεια Ευρώπη (λόγω ανέμων) δεν μπορεί να περάσει στις νότιες χώρες λόγω κακής διασυνδεσιμότητας!

Δεύτερον, στις ολοένα και μεγαλύτερες ανάγκες της Ουκρανίας , λόγω πολέμου, που από εξαγωγική χώρα ρεύματος έχει καταστεί ο «αδύναμος» κρίκος της ενεργειακής κρίσης. Και είναι εντυπωσιακό πως τις τελευταίες ημέρες – μετά την εκλογή Τραμπ- αρχίζει η Δύση συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας (που πρωτοστάτησε στην άνευ όρων υπεράσπιση της Ουκρανίας) να τάσσονται υπέρ του τερματισμού του πολέμου αποδεχόμενοι εμμέσως πλην σαφώς τα μέχρι τώρα τετελεσμένα της Ρωσικής εισβολής.

Στο θέμα της Ουκρανίας αναφέρθηκε και ο Έλληνας πρωθυπουργός στην συζήτηση που είχε με τον διανοούμενο Πασκάλ Μπρικνέρ.

«Ενδεχόμενη ειρήνη μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν μπορεί να είναι το αποτέλεσμα συνθηκολόγησης της Ουκρανίας. Βεβαίως, το να μιλάμε για μια ουκρανική νίκη μπορεί να ακούγεται πολύ αισιόδοξο, αλλά είναι σαφές ότι πρέπει τουλάχιστον να δώσουμε στην Ουκρανία τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να μην χάσει περισσότερα εδάφη. Αν κάποιος θέλει να είναι ρεαλιστής, αυτό ακριβώς προσπαθούμε να πετύχουμε αυτή τη στιγμή» είπε.

#ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ_ΡΕΥΜΑΤΟΣ #ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πονοκέφαλος,ponokefalos