«Πόρτα» του Βερολίνου στην Αθήνα: Χωρίς την Ελλάδα η διάσκεψη για τη Λιβύη

Εκτός της συνδιάσκεψης του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης βρίσκεται η Ελλάδα παρά το αίτημα που υπέβαλε η Αθήνα για να συμμετάσχει σε αυτήν. Ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί οι λόγοι για τους οποίους η γερμανική πλευρά αποφάσισε να μην απευθύνει πρόσκληση στην Αθήνα,

προκαλεί πάντως απορία το ίδιο το γεγονός, πολλώ δε μάλλον από έναν παραδοσιακό ευρωπαϊκό σύμμαχο.

Την διοργάνωση Διάσκεψης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης η γερμανική κυβέρνηση. Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ, στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Πρόσκληση να συμμετάσχουν έχουν λάβει ακόμη ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και ο Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ.

Όπως αναφέρει η γερμανική κυβέρνηση, το Βερολίνο από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχει αναλάβει ρόλο «οικοδεσπότη» μιας διαδικασίας διαβούλευσης, από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και τον ειδικό απεσταλμένο του για την Λιβύη Γασάν Σαλαμέ. Στόχος της διαδικασίας είναι, με μια ομάδα κρατών και διεθνών οργανισμών να υποστηριχθούν οι προσπάθειες του ΟΗΕ για μια κυρίαρχη Λιβύη καθώς και για τον κατευνασμό στο εσωτερικό της χώρας.

Το αίτημα της Αθήνας

Σημειώνεται ότι όπως έκανε γνωστό το πρωί της Τρίτης ο έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η ελληνική πλευρά είχε υποβάλει αίτημα για να μετάσχει στη πρωτοβουλία του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Ειδικότερα, ερωτηθείς για τη διαδικασία του Βερολίνου όσον αφορά το θέμα της Λιβύης, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως η κυβέρνηση «κάνει κάθε προσπάθεια εμπλοκής σε κάθε προσπάθεια πολιτικής λύσης στη Λιβύη και γι' αυτό έχουμε ζητήσει να συμμετάσχουμε στη διαδικασία του Βερολίνου». «Δεν είμαστε από τα κράτη που συμμετείχαμε στην αρχή της διαδικασίας, είναι άλλοι αυτοί που πρέπει να απαντήσουν γιατί δεν είμαστε και όχι εμείς» συμπλήρωσε.

«'Εχουμε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα τόσες πολλές πρωτοβουλίες που κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ελλάδα είναι απούσα. Είτε σε επίπεδο Πρωθυπουργού, είτε σε επίπεδο Υπουργείου Εξωτερικων [...] Επαναλαμβάνω ότι η πολιτική λύση στη Λιβύη, είναι αυτή η οποία προκρίνει και η ΕΕ και εμείς και δεν θέλουμε την στρατιωτική λύση. Και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και για την εξασφάλιση της ειρήνης και για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Keywords
Τυχαία Θέματα