Πώς ένας σεισμός επηρεάζει την υγεία μας

Οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν ζάλη, άγχος, ακόμη και «φανταστικούς» μετασεισμούς μετά από συνεχείς σεισμούς όπως συμβαίνει στη Σαντορίνη.

Αυτό που βιώνουν οι κάτοικοι της Σαντορίνης δεν έχει προηγούμενο. Μετά από τους συνεχείς σεισμούς μπορεί να βιώσουν άγχος, προβλήματα ύπνου και άλλα προβλήματα υγείας μέχρι και αρκετές ημέρες.

Η αίσθηση της ζάλης μετά από έναν ιδιαίτερα μεγάλο ή τρομακτικό σεισμό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, πόσω

μάλλον όταν κουνάει συνέχεια. Στην Ιαπωνία, αυτή αίσθηση ονομάζεται jishin-yoi (το οποίο μεταφράζεται πρόχειρα σε «μέθη από σεισμό» ή «ασθένεια από σεισμό»). Μερικές φορές ονομάζεται επίσης μετασεισμικό σύνδρομο ζάλης. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναφέρουν επίσης ότι βιώνουν «φανταστικούς» σεισμούς, ανεπαίσθητα κουνήματα, σαν το δωμάτιο να έχει αρχίσει ξανά να τρέμει, αλλά αυτό είναι στην πραγματικότητα είναι καθαρά ψυχολογικό.

Υπάρχει πολύ λίγη έρευνα για αυτά τα φαινόμενα, και το μεγαλύτερο μέρος της έχει διενεργηθεί μετά από πολύ μεγάλους σεισμούς. Στο Τόκιο, για παράδειγμα, όπου οι σεισμοί είναι πιο συνηθισμένοι από ό,τι σε άλλα μέρη της Ιαπωνίας, μια ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ορισμένοι άνθρωποι εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ισορροπίας για τέσσερις μήνες μετά από έναν μεγάλο σεισμό.

«Αυτό το βλέπουμε επίσης και σε άτομα που κατεβαίνουν από κρουαζιέρες ή από σκάφη. Νιώθουν πως θα λιποθυμήσουν ή έχουν την αίσθηση ότι κουνιούνται για μέρες ή και μήνες», σχολιάζει στη The New York Time ο Δρ Landon Duyka, χειρουργός ωτός, μύτης και λαιμού στο Northwestern Medicine.

Εάν ζαλίζεστε ή νιώθετε ότι το έδαφος εξακολουθεί να κινείται μετά το τέλος ενός σεισμού, οι ειδικοί συνιστούν να τον αντιμετωπίζετε όπως θα κάνατε με άλλες μορφές ναυτίας. «Προσπαθήστε να κοιτάξετε ένα σημείο μακριά και να εστιάσετε σε αυτό», λέει ο Δρ Duyka, είναι ένα τρικ που «μπορεί συχνά να βοηθήσει αυτό που ονομάζουμε αιθουσαίο σύστημα ή σύστημα ισορροπίας να ηρεμήσει».

Εάν η ζάλη δεν υποχωρεί μέσα σε λίγες ώρες ή αν είναι ιδιαίτερα έντονη, μπορείτε να δοκιμάσετε αντιισταμινικά που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως η δραμαμίνη, λέει ο Δρ Duyka.

Ωστόσο, κάποια συναισθήματα μπορεί να προκαλούνται περισσότερο από το άγχος και όχι από το κούνημα της γης. Οι ειδικοί λένε ότι είναι φυσιολογικό να νιώθει κάποιος άγχος, ειδικά αν δεν έχει ξαναζήσει σεισμό ή αν κουνιέται συνεχώς, όπως συμβαίνει στη Σαντορίνη.

Δεν μπορείς να ελέγξεις τους σεισμούς, λέει στη The New York Time η Σούζαν Άλμπερς, κλινική ψυχολόγος στην κλινική του Κλίβελαντ η οποία έχει εργαστεί με ασθενείς που έχουν φοβίες που σχετίζονται με τα καιρικά φαινόμενα. «Εκεί είναι που επηρεάζεται πραγματικά το άγχος των ανθρώπων, και ιδιαίτερα όσων έχουν έχει ήδη προβλήματα με τον έλεγχό του»

Η Δρ. Άλμπερς αναφέρει ότι είναι σημαντικό να προσπαθήσει να αποφύγει κάποιος να καταρρεύσει συναισθηματικά και συστήνει σε όλες και όλους να εστιάζουν στις επιστημονικές εξηγήσεις των σεισμών και στον τρόπο εξέλιξής τους, αντί στις καταστροφές που προκαλούν. «Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα παιδιά», πρόσθεσε η Δρ Άλμπερς.

Συστήνει επίσης στους ανθρώπους να μοιράζονται την εμπειρία τους και τα συναισθήματά τους με τους άλλους ανθρώπους γύρω τους και να αναζητούν άτομα που βλέπουν τα πράγματα θετικά και αισιόδοξα.

«Το να βρίσκεσαι κοντά σε ανθρώπους που είναι ψύχραιμοι σε δύσκολες συνθήκες είναι πραγματικά χρήσιμο», προσθέτει. «Η ψυχραιμία είναι μεταδοτική».

#ΣΕΙΣΜΟΣ #ΥΓΕΙΑ #ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ #ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς, σεισμός,pos, seismos