Πώς ο καιρός «πυροδοτεί» την εμφάνιση σαλμονέλας

Μια ενδιαφέρουσα επιστημονική μελέτη αναλύει τις καιρικές σύνθηκες που ευνοούν τη ανάπτυξη και εξάπλωση της σαλμονέλας.

Η σαλμονέλα είναι μια από τις συχνότερες και σημαντικότερες απειλές για τα τρόφιμα καθώς συνοδεύεται από μια σειρά ενοχλητικών συμπτωμάτων που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε νοσηλεία άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα. Η δηλητηρίαση από σαλμονέλα οφείλεται στο βακτήριο Salmonella enterica. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αυτού του βακτηρίου, αλλά η σαλμονέλα Typhimurium

και η σαλμονέλα Enteritidis είναι οι πιο κοινοί στους ανθρώπους.

Τι συμπτώματα προκαλεί η σαλμονέλα (σαλμονέλωση);

Τα συμπτώματα της σαλμονέλας συνήθως αναπτύσσονται μεταξύ 12 έως 72 ωρών μετά την έκθεση στα βακτήρια. Η σαλμονέλα (σαλμονέλωση) προκαλεί τα εξής συμπτώματα:

Ναυτία ή έμετο
Πυρετό
Διάρροια (υδαρής ή αιματηρή) που διαρκεί 4-10 ημέρες
Πόνο στην κοιλιά

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα συμπτώματα διαρκούν περίπου 4 έως 7 ημέρες και πολλοί ασθενείς αναρρώνουν χωρίς ειδική θεραπεία. Ωστόσο, σε ορισμένα άτομα, η διάρροια μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή ώστε να απαιτείται νοσηλεία. Τα επίμονα συμπτώματα απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα για την αποφυγή περαιτέρω επιπλοκών.

Δεδομένης της συχνής εμφάνισης κρουσμάτων σαλμονέλας τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες εκπόνησαν σχετική μελέτη αναφορικά με το πώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εμφάνιση του βακτηρίου που ευθύνεται για μια σειρά από σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις και τα ευρήματα αυτής δημοσιεύτηκαν στο Journal of Infection.

Οι παράγοντες που σχετίζονται με την αύξηση των κρουσμάτων σαλμονέλας, ανεξαρτήτως γεωγραφικής περιοχής: Θερμοκρασία αέρα άνω των 10°C Υγρασία Μειωμένες βροχοπτώσεις Σημείο δρόσου από 7 έως 10°C (44,6 έως 50°F) Μεγαλύτερη διάρκεια ημέρας (12 έως 15 ώρες)

Η συχνότητα εμφάνισης σαλμονέλας, τα καιρικά δεδομένα και τα δεδομένα πληθυσμού συγκεντρώθηκαν με την πάροδο του χρόνου την ημέρα που εμφανίστηκαν τα κρούσματα. Η πιθανή ημέρα μόλυνσης εκτιμήθηκε από την ημερομηνία που ελήφθη το δείγμα από τον ασθενή.

Τα δεδομένα επιτήρησης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σαλμονέλωσης που αναφέρθηκαν στην Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) στην Αγγλία και στην Ουαλία κατά την περίοδο 2000-2016 και στο Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος στην Ολλανδία (RIVM) κατά την περίοδο 2015-2019 χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση. Η ανάλυση περιλάμβανε 144.703 κρούσματα σαλμονέλωσης στην Αγγλία και στην Ουαλία και 3.231 στην Ολλανδία.

Υπήρξε υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στις νεότερες ηλικιακές ομάδες, ακολουθούμενη από τα άτομα άνω των 90 ετών στην Αγγλία και την Ουαλία, ενώ στην Ολλανδία, η υψηλότερη συχνότητα καταγράφηκε σε ασθενείς ηλικίας 5-29 ετών διαβάζουμε στο foodsafetynews.com.

H σαλμονέλα enteritidis, η νούμερο 1 διατροφική «απειλή»

Η Σαλμονέλα Enteritidis ήταν ο επικρατέστερος ορότυπος και στις δύο χώρες. Στην Αγγλία και την Ουαλία, οι τρεις πιο κοινές σειρές ήταν η Σαλμονέλα Enteritidis, η Σαλμονέλα Typhimurium (συμπεριλαμβανομένης της μονοφασικής παραλλαγής) και η Σαλμονέλα Virchow. Ορισμένοι παράγοντες διευκολύνουν την ανάπτυξη των βακτηρίων, ενώ ο καιρός μπορεί να έχει έμμεση επίδραση στη συμπεριφορά των καταναλωτών, όπως η κατανάλωση φαγητού σε εξωτερικούς χώρους ή η ακατάλληλη αποθήκευση προετοιμασμένων τροφίμων τις ηλιόλουστες ημέρες.

Οι καιρικές συνθήκες που «αγαπά» η σαλμονέλα

Ένα στατιστικό μοντέλο χρησιμοποιήθηκε για να εκτιμήσει τη συχνότητα εμφάνισης της σαλμονέλωσης με βάση διάφορους συνδυασμούς τριών από τους 14 καιρικούς παράγοντες. Τα καθημερινά δεδομένα καιρού για την Αγγλία και την Ουαλία εξήχθησαν ή υπολογίστηκαν με δεδομένα από το Met Office. Οι περιπτώσεις που προβλέφθηκαν από το μοντέλο συμφωνούσαν γενικά με τα πρότυπα αναφοράς, περιλαμβανομένης της καλοκαιρινής αύξησης, στην Ολλανδία. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι η επίδραση κάθε παράγοντα στον κίνδυνο σαλμονέλωσης δεν ήταν γραμμική και εξαρτιόταν από τις αλληλεπιδράσεις τους. Εκτός από τον καιρό, άλλοι παράγοντες, όπως η εγγύτητα σε αγροκτήματα ζώων, η ανθρώπινη συμπεριφορά και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, μπορούν να επηρεάσουν τη συχνότητα εμφάνισης της νόσου.

Αν και η κατανάλωση τροφής γίνεται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους, το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα δείχνει ότι οι εξωτερικές καιρικές συνθήκες είχαν καλύτερα αποτελέσματα από εκείνες των εσωτερικών χώρων. Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι είναι αναμενόμενο ότι οι εσωτερικοί χώροι υπόκεινται σε μεγαλύτερο έλεγχο του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα πιο σταθερές συνθήκες σε σχέση με τους εξωτερικούς χώρους. Τα εποχιακά πρότυπα εμφάνισης είναι πιο πιθανό να σχετίζονται με εξωτερικές δραστηριότητες, όπως τα μπάρμπεκιου, και την πιθανή επίδραση που μπορεί να έχει ο καιρός σε αυτές.

Η μεθοδολογία δεν προσδιορίζει τον αιτιατό μηχανισμό της σαλμονέλωσης. Ωστόσο, για να δοκιμαστεί η υπόθεση της μόλυνσης που προέρχεται από μπάρμπεκιου σε μέρες με έντονη ζέστη, τα δεδομένα πωλήσεων κοτόπουλου θα μπορούσαν να προστεθούν στο μοντέλο ως μεταβλητή.

«Η μελέτη υπογραμμίζει το σημαντικό ρόλο που παίζει ο καιρός στις εκδηλώσεις Σαλμονέλας και παρέχει ένα πολύτιμο εργαλείο για την πρόβλεψη μελλοντικών κινδύνων και την προσαρμογή παρεμβάσεων, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Δρ. Laura Gonzalez Villeta, συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Surrey.

#ΚΑΙΡΟΣ #ΣΑΛΜΟΝΕΛΑ #ΤΡΟΦΙΚΗ_ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ #ΑΣΦΑΛΕΙΑ_ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς,pos